je suis rien

4 mrt

(Westland, 4 maart 2023, nr. 380). Burgemeester Bouke Arends heeft zich op het ludieke pad begeven door zijn stem te lenen voor de voicemail van de gemeente Westland. Volgens de gemeente wil hij op deze manier burgers die de gemeente bellen welkom heten.
Hij doet dat mede op verzoek van het gemeentelijke klantcontactcentrum (KCC) waar iedere bellende burger via 140174 terecht komt. Daarna kom je als vanouds weer in een keuzemenu. En kom je, na enig ‘cijferknoppenwerk’, bij de gezochte ambtenaar. Hoop je.

Ludieke antwoorden
Een ludieke actie krijgt vanzelfsprekend ook ludieke antwoorden. Sommigen denken dat de burgemeester er waarschijnlijk tijd genoeg voor had of dat er niemand anders te vinden was. Maar het kan ook zijn dat hij zo een beetje bekend wil worden bij de Westlanders.

Niet de eerste
Bouke is niet de eerste burgemeester op dat voicemail-pad, in Den Haag en Rotterdam doen zijn collega’s het ook al. Logisch dat onze Bouke niet achter kon blijven bij zijn twee grote broers Jan van Zanen en Ahmed Aboutaleb. De eerste verwijst in zijn welkomstwoorden naar zijn mooie stad, de ander benadrukt bijna dankbaar dat hij er burgemeester mág zijn, Bouke houdt het zakelijk. Toch nog een beetje Drents.

Hondenbelasting
Een beetje Hagenaar die op de centen moet letten en die een hond heeft kan beter verhuizen naar Westland. In Den Haag ben je qua hondenbelasting het duurst uit: 137,28 euro. Twee van die viervoeters kosten je ruim 350 euro. In Westland betaal je niks. Een Haagse invasie hoeven we niet te verwachten want veel gemeenten rond de Hofstad zijn ook hondenbelastingvrij.
Er zijn jaren geweest dat de aangelijnde straatpoepers hier ook belasting moesten betalen maar die werd afgeschaft omdat de ophaalkosten bijna net zo hoog waren als de opbrengsten.

Waterman nat of droog?
Nog steeds is er fors ‘politiek feest’ over het al dan niet sluiten van het Wateringse zwembad De Waterman. Het bestuurscollege wil het openlucht zwembad daar sluiten omdat het teveel gaat kosten.
Dat vraagt om een miljoenen investering, plus nogal hoge exploitatiebedragen in de toekomst. Coalitiepartner Westland Verstandig heeft nu een amendement ingediend om De Waterman toch nat te houden.

Koppen tellen
Voor veel politiek junkies is het raadskoppentellen inmiddels begonnen. Wie gaat er verder nog achter het (openhouden) amendement van Westland Verstandig (met 11 zetels) staan? De voor sluiting zijnde partijen – coalitieleden GemeenteBelang Westland en VVD hebben er samen ook 11.
De andere partijen houden ondertussen de kaarten tegen de borst en zeggen niks hoe zij er over denken. Niet uitgesloten moet worden dat ze het zelf ook nog niet eens weten, maar dat terzijde.

Succes claimen
En er speelt nog meer. Inmiddels heeft in veel politieke hoofden de zakelijke ratio plaats gemaakt voor emotie. Velen weten dat sluiting nogal wat woede onder Wateringse kiezers zal veroorzaken, anderzijds meegaan met het voorstel van Westland Verstandig (lees: fractievoorzitter Peter Duijsens), is ook wel veel gevraagd. Omdat die daarna het succes van het openblijvende zwembad zou kunnen claimen.
Maandagavond staat De Waterman op de agenda van de commissie MO. Kijken dus, via de gemeentelijke website. Of CAI-kanaal 68. De burgemeester zit daar niet bij maar wie toch zijn stem wil horen kan nu wel even bellen..

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

5 gedachten over “je suis rien

  1. Ik ben wel nieuwsgierig hoe voor- en tegenstanders daar de komende weken over gaan discussiëren. Maar als klopt dat de raadsleden alleen maar de politieke emotie laten meespelen is het een schande.

  2. De begroeting door de Burgervader, stijfjes dat klopt, doet niet wat hij inspreekt. Te weten: u spreekt met etc. Het moet natuurlijk ten rechte zijn: “u luistert nu naar …..”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>