Ultieme partijpolitiek

1 mrt

(Westland, 1 maart 2023). Sinds een klein jaar kent de Westlandse politiek een nieuw begrip: ultieme partijpolitiek. Je zou het ook ‘Eigen partij eerst’-politiek kunnen noemen, maar dat ruikt te negatief. Eerst wij, daarna pas het compromis klinkt beter.

Het huidige gemeentelijke landschap kent grosso modo twee soorten politici. Dat zijn coalerenden en oppositionelen. De eerste (onder)steunen met diverse fracties – en vrijwel altijd met een raadsmeerderheid – de ‘regering’, die in een gemeente het college van burgemeester en wethouders heet.
Na veel gepalaver en geschaaf hebben die samen een coalitieakkoord gesloten. Een politiek compromis waarbij na een soort handjeklap iedereen beetje uit zijn eigen partijprogramma heeft ingebracht. Soms ook akkoord is gegaan met zaken die ze eigenlijk niet wilden opnemen. Maar je krijgt wat en je neemt wat.

Vanaf de zijlijn 
Die ‘anderen’ zijn de oppositie, de politieke fracties die buiten de bestuurdersboot zijn gevallen, anders gezegd, geen zitting hebben in het college, geen wethouders leveren, niet aan de macht zijn. Meedoen vanaf de zijlijn, soms afhankelijk van wat strooisel dat hen door zittende machthebbers wordt toegeworpen. Soms licht arrogant om de lieve vrede te bewaren, soms als ideële geste om aan te tonen dat in een democratie ook de minderheid een beetje mag meedoen.

In de Westlandse politieke arena – en niet alleen hier – heerst mede daardoor een keihard wij-zij sfeertje. Zullie zitten aan de stuurknuppel en hullie zullen dat weten ook!
Dat kan er soms hard aan toegaan, zeker als na verkiezingen (lang zittende) coalitiepartijen ineens in de oppositiebanken belanden. En eerdere besluiten ‘lekker’ worden teruggedraaid. Partijen of wethouders die tefalsoepeltjes overlopen naar een nieuw, politiek ander, college wordt dat zeker in het begin als verraad fijntjes ingewreven. Bij alle politieke partijen is trouwens zulk opportunisme levendig aanwezig.

Ook geen vrienden 
In dat wereldje is het normaal dat je, als je eenmaal zo’n compromis hebt ondertekend, je er ook aan houdt. Daaraan loyaal bent, die van de oppositie zijn geen vijanden maar politiek ook geen vrienden. Ook niet als die met goede ideeën komen. Dat vereist bij menig politicus soms extra flexibel denken, tegen stemmen als je er eigenlijk voor bent of omgekeerd. Maar goed, het is voor de goede coalitiezaak!
Maar het botst wel met het ‘ik voor mezelf en mijn eigen partij’–denken dat in principe in het bloed van alle politieke partijen zit. En daarom is nu de ultieme partijpolitiek uitgevonden. Wel meedoen met een compromis, maar geregeld de grenzen opzoeken. Kijken wat er daarnaast nog mogelijk is. Een nieuw politiek spel waarbij een coalitiepartij zo nu en dan ook oppositiepartij wordt, of lijkt te worden. Bijna biseksueel.

En ook woede 
De grootste raadsfractie Westland Verstandig brengt dat steeds vaker in de praktijk; dit tot verrassing, verbazing, ergernis en ook woede van de oppositie, maar ook van de andere coalitiepartners. Zeker ook van de wethouders die weer talloze raads- en rondvragen van hun WV-vrienden moeten beantwoorden.
VVD-wethouder Pieter Varekamp moet zich inmiddels geregeld afvragen of WV wel een collegepartner is. En sinds afgelopen week weet ook GBW-wethouder Anko Goudswaard dat hij met die vriendenpartij in gevecht moet over de toekomst – wel of niet dicht! – van het Wateringse zwembad De Waterman.

Toegegeven, ‘boosdoener’ en WV-fractieleider Peter Duijsens is met die Januskop consequent en schroomt ook niet zijn eigen bestuurders publiekelijk de maat te nemen. Zelf noemt hij dat een plicht naar zijn kiezers.
Tot de nog in een compromis gelovende andere partijen zijn tweeslachtigheid niet meer pikken. En van hem eisen politiek één gezicht te kiezen.

Rien van den Anker

6 gedachten over “Ultieme partijpolitiek

  1. Interessante analyse en ik kan mij voorstellen dat de Old Schoolpartijen ervan schrikken. Maar ik denk dat veel burgers er wel voordelen inzien. Weten ze gelijk hoe sommige partijen echt denken.

  2. Geven en nemen ,daar had voornamelijk het CDA in de vorige coalitie ,nog nooit van gehoord Zelfs nu kijken ze om in wrok ,omdat de terugkeer van het gravin Machteld beeld ,zoveel gekost zou hebben. Het vorige college heeft niet alleen het beeld gesloopt ,maar stonden niet toe dat het weer geplaatst werd. Ze hebben jaren burgers kapot gemaakt met onzinnige handhaving, Heeft miljoenen gekost, heeft mensen kapot gemaakt. Heeft 0 opgeleverd Ook 45 gezonde bomen omzagen aan de Wouterseweg. En dan gaan zitten zeiken over een beeld ,wat in hun ogen te veel kost. Wat een zielige partij dat CDA. Zijn alleen bezig met zichzelf.

  3. Ik denk dat Duijsens wel lef heeft met deze manier van politiek bedrijven. Neem zijn burgerhuizen, daar is het altijd druk met bewoners, ook kiezers, die er niet uitkomen. En klaarblijkelijk kan Westland Verstandig ze wel steeds helpen.

  4. Het gaat natuurlijk wel chaos worden als alle partijen deze ultieme partijpolitiek gaan bedrijven. Dan kun je ook elk bestuursakkoord gelijk in de prullenbak gooien. En worden alle voorstellen alleen maar ad hoc behandeld en besloten. En van langdurige visies kan geen sprake meer zijn.

  5. Ik kan me wel in deze politiek vinden. Zouden de fracties van CDA, D’66, CU en VVD ook eens moeten doen in de landelijke politiek. Nu fungeren die fracties als stemvee voor een dichtgetimmerd coalitieakkoord. Fracties in de gemeenteraad dienen kritisch te zijn en hebben een controlerende taak, ook als dat hun eigen partijen in de coalitie in de wielen rijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>