je suis rien

11 feb

(Westland, 11 februari 2023, nr. 377). Deze week viel coalitieleider Peter Duijsens door de mand; hij bleek de zesde wethouder van het bestuurscollege in Westland. Iets wat veel politici allang vermoedden en vreesden.
De fractieleider van Westland Verstandig had voor de rondvraag vragen gesteld over het plaatsen van bankjes nabij Arendsduin. Toen dit agendapunt aan de orde was liet hij weten dat de (afwezige) wethouder Anko Goudswaard (GBW) hem die dag had gezegd dat hij wel mocht vertellen dat die er zouden komen.

‘Wethouder’ Duijsens
En dat deed hij maar wat graag, al was het alleen maar om de oppositie, en vooral het CDA, een beetje te jennen. Juist omdat hij weet dat er daar kritisch wordt gekeken hoe de vroegere WV-oppositieleider zich nu – in hun ogen teveel – bemoeit met ‘zijn’ bestuurscollege.
Het was D66’er Benjamin Hofland (ook van de oppositie) die er subtiel glimlachend op wees dat dat niet hoort en dat het niet de gewoonte moet worden om via een raadslid een wethouderlijk antwoord te krijgen. Het CDA vond dat – een beetje knorrig morrend – ook.
Zittend voorzitter Joep van Veen (GBW) was tactischer, geloofde ‘wethouder’ Duijsens op zijn woord maar liet ook weten dat er bij de echte nog navraag wordt gedaan of het wel klopt. En nooit meer doen, Anko!

Schaamteloos
Het gemeentehuis aan de Verdilaan oogt als een glazen paleis. Vanaf de straatzijde kun je onder meer de receptie en de informatiebalies schaamteloos bekijken. Stiekem je paspoort of rijbewijs verlengen is er niet bij, iedereen kan je in de rij zien staan. Héé, daar staat tante Annie!

Koffiehalen en plassen
Dat soort begluren was ook mogelijk bij het niet publieke deel iets verderop op de begane grond. Daar is een aantal vergader- en ontvangstruimtes die aan de gangzijde voorzien zijn van een complete glaswand. Wie over de gang liep, bijvoorbeeld richting kantine of toilet, kon dan automatisch zien welke ambtenaren er met elkaar vergaderden of wie ze op bezoek hadden. Omgekeerd konden de vergaderaars ontdekken hoe storend het is wanneer ze weer een koffiehaler of plasser zagen voorbij struinen. Of een bekende op straat zagen zwaaien.

Stroken plakfolie
Dat leed is voorbij want onlangs zijn die glaswanden voorzien van stroken mat, ondoorzichtig plakfolie, vrolijk voorzien van bloemenmotieven. Dat past, ambtelijk creatief, goed bij de namen van de vergaderkamers die Gerbera, Chrysant, Roos, Orchidee of Fresia heten.
Het gevolg is nu wel dat ganglopers naar binnen glurend alleen maar onderlijven en tafel- en stoelpoten zien, terwijl vergaderaars nu worden afgeleid door trippelende hoge hakken of stil stampende sneakers. Kun je raden welke collega het is..

Achterkamertjes
Onduidelijk is nog of de afplakstroken ook worden aangebracht op de eerste etage waar de politieke fractiekamers zijn. Een deel daarvan is ook van de straat te zien. Niet uitgesloten moet worden dat deze, door velen achterkamertjes genoemd, ook ‘gemat’ gaan worden. Dat zou wel jammer zijn.
‘s Avonds de hond uitlaten en nog even piegen of, en door wie, er daar vergaderd wordt kan voorlopig nog wel. Ook in de raadzaal. Die afplakken kost waarschijnlijk te veel folie.

Billen bloot
Wethouder Barend Rombout (WV) moest deze week carnavalesk met de billen bloot. De Poeldijkse carnavalsvereniging De Blauwkonters was ziedend want haar jaarlijkse feestje dreigde in het water te vallen. Omdat ze duizenden euro’s huur extra moesten betalen voor De Veiling, de vroegere Leuningjes, in Poeldijk.
De exploitatie daarvan is sinds 1 januari formeel in handen van de gemeente. En de Blauwkonters beroepen zich op oude afspraken dat niet-commerciële activiteiten voor een schappelijk prijsje naar binnen mogen.

Toiletjuffrouw
Rombout legde vrolijk uit dat het een misverstand betrof omdat allerlei aanvullende zaken, naast de huur, in rekening waren gebracht. Extra kosten voor een podium maar ook voor een toiletjuffrouw die voor honderden euro’s de wc’s schoon moest houden. Haar aanwezigheid was noodzakelijk omdat bij eerdere carnavalsfeesten nogal wat plas en poep op verkeerde plaatsen was terechtgekomen. En niet schoongemaakt.

Inmiddels is er een oplossing gevonden, het Poeldijkse traditionele hosfeest gaat gewoon door, de Blauwkonters gaan veel zelf doen, zo liet de wethouder horen. Waarbij hij qua lichaamstaal niet kon onderdrukken dat hij het eigenlijk allemaal maar gezeik vond. Waarschijnlijk geen katholiek..

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

5 gedachten over “je suis rien

  1. Waarom gaat Peter Duijsens niet gewoon in het college zitten. En zet hij vanuit die rol gewoon de andere wethouders aan het werk en houdt hij ze iedere dag in de gaten. Dat scheelt veel commissietijd waarin hij ze maar moet opstoken.

  2. Tekst op de gemeentelijke website onder het kopje Over de organisatie: De Westlander is nuchter, oprecht en recht voor zijn raap. Dat wordt ook van de gemeente verwacht. De openheid in beide gebouwen stimuleert tot transparant werken. Laten zien wat je doet en vertellen waarom.

  3. Die Anko zal vanuit het college wel op zijn donder krijgen. Juist de rechtlijnige burgenmeester zal hem en plein publiek daar wel kapittelen.

  4. Ik hoor van ambtenaren dat er steeds meer wordt vergaderd in het gemeentehuis aan de Verdilaan. Onder meer omdat er steeds meer ambtenaren zijn, maar ook omdat dat andere kantoor veel van die transparante vergaderruimtes heeft. En iedereen mekaar in de gaten houdt. Een bijkomend neveneffect is dat je vanaf de Verdilaan gemakkelijker boodschappen kan doen of tijdens de lunchpauze eventjes een terrasje kan pikken. Nog even en je kunt aan de lege Laan van de Glazen stad een mooi AZC inrichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>