je suis rien

3 dec

(Westland, 3 december 2022, nr. 368). Er zijn soms ideeën waarvan je denkt: waarom hebben wij dat niet eerder zelf bedacht? In Maassluis biedt de gemeente alle bewoners in deze tijden van zeer hoge energiekosten een warme woonkamer aan. Iedere werkdag vanaf komende maandag is het bedrijfsrestaurant van 8 tot 16 uur open voor iedereen, als een soort werkcafé.

In een kwartier
Ook een buurtcentrum, de bibliotheek en het Leger des Heils stellen verwarmde ruimtes open. Er is een oproep gedaan naar burgers die een aangename huiskamer beschikbaar willen stellen.
Ik zeg niks, behalve dat we in Westland twee gemeentehuizen hebben met twee bedrijfsrestaurants. En dat woensdag de laatste raadsvergadering van dit jaar is. Waar nog zoveel fatsoen hoort te zijn dat ze dat in een kwartier moeten kunnen beslissen.

Lege kerken
De kerken lopen leeg en de gemeente gaat onderzoeken of in ieder geval de religieuze rijksmonumenten zijn te behouden. Sowieso moet worden voorkomen dat ze in handen komen van slopers, of nog erger, projectontwikkelaars. “Het gaat hier om beeldbepalende gebouwen die we niet gaan platgooien en er een flat voor in de plaats zetten,” aldus wethouder Barend Rombout. Wel zouden er net als in Maasdijk woningen in kunnen worden geplaatst waar bijvoorbeeld de karakteristieke toren overeind bleef.

Moskee
Zomaar even terzijde, de islam is nog steeds een religie die nauwelijks te lijden heeft onder ontkerkelijking. Niet uitgesloten moet dus worden dat zo’n (christelijk) kerkgebouw ook nog eens een moskee gaat worden. Kan het gehele kerkgebouw gewoon vrijwel in tact blijven. Je ziet de LPF-raadsvragen al binnenkomen..

Streekvlaggen
Enkele slimmeriken bij het Westlands Museum hebben het afgelopen jaar gezien dat er in deze regio veel interesse is in vlaggen en dat er genoeg plek is voor dit soort dundoeken. Met de actie van de omgekeerde rood-wit-blauw vlaggen haalde Westland zelfs de landelijke media. Zoveel hingen er hier.
Ze zijn inmiddels grotendeels verdwenen maar dat weerhoudt het museum niet om actie te voeren onder de titel ‘Vlag eruit, streekvlag erin’.

Omgekeerd
Tot en met 7 december kun je aan de Middelbroekweg in Honselersdijk een echte Westlandse vlag kopen voor € 15, in plaats van €40. Je kunt ze zelfs omgekeerd ophangen, niemand die dat ziet.
“Met deze vlaggen kun je de lege masten weer vullen. Zodat we onze streektrots zichtbaar maken,” aldus museumman Gustaaf van Gaalen. De actie wordt gehouden in het kader van de tentoonstelling ‘Jeugdcultuur in het Westland’ waarin die trots een belangrijke rol vervult.

Pumptrackbaan
Een pumptrack is een aaneengesloten circuit met bulten en kombochten. Een soort kruising tussen een BMX-baan en een skatepark. Voor crossfietsen, mountainbikes, stuntstepjes, loopfietsen, longboards en skateboards.
Deze Urban Sport is een nieuwe hype; iedereen wil ineens een pumptrackbaan in de buurt hebben. Natuurlijk moet de gemeente daarvoor zorgen en er is één voorwaarde: niet in de eigen achtertuin.

Geen buren, geen gezeik
Westland had er al een plekje voor gevonden in het Waelbos, maar als vanzelfsprekendheid waren er weer omwonenden die dat niet zien zitten. Dat wordt dus weer een ellenlange discussie in de raadzaal aan de Verdilaan met uitzicht op het groene parkje richting centrum.
Toen er ooit nabij de Naaldwijkse Dreeslaan bezwaren waren voor een calisthenicsbaan keek de wethouder naar buiten, zag dat groene stekje, riep Eureka en zo kwam die baan daar. Geen buren, geen gezeik. Wedden dat die pumptrackbaan er ook komt..

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

4 gedachten over “je suis rien

  1. Ik begrijp niet dat mensen ineens een nieuwe hobby vinden en dan maar van de gemeente eisen dat zo’n sportplek gelijk wordt gerealiseerd. Richt een sportclub op en ga geld verzamelen bij de leden, dan kun je het zelf doen.

  2. Ik ga van de week gewoon in die grote ruimte bij de receptie in het gemeentehuis zitten Ik weet misschien ook wel een koffieapparaat te vinden. Misschien mag ik er ook plassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>