Met een raad als klapvee

30 nov

Westland, 30 november 2022. Reuring in de raad. Het lijkt op de titel van een Drentse streekroman maar was een heuse realityshow in het Theater aan de Verdilaan. Met als hoogtepunt een razend roepend raadslid, gespeeld echt boos. De Snor, de erenaam van GBW-raadslid André van de Berg, schreeuwde het uit: ‘Dit is minachting van de raad’.

Voor de raadscommissie bestuur en economie zijn normaal gesproken wethouders en burgemeester stipt om 7 uur aanwezig. Dit keer alleen een onrustig ijsberende sportwethouder Anko Goudswaard (GBW), die net had gehoord dat zijn collega’s later zouden komen. Er volgde een korte schorsing waarvan niemand wist hoe lang die zou duren,

Fluitende tred
Rond half acht kachelde burgemeester Bouke Arends binnen, financiën-wethouder Ben van der Stee schuifelde om kwart voor acht aan en economiewethouder Pieter Varekamp tegen achten. Allemaal met een fluitende tred alsof ze op tijd waren. ‘Hallo, hier zijn we dan!’
Gedrieën onwetend dat ze daarvoor een geagiteerde raad hadden gemist. Niet alleen Van den Berg ook John Witkamp (LPF) en Cor van der Mark (CDA) waren beledigd en gepikeerd. Wilden serieus genomen worden en niet voor Jan Jurk een uur voor joker zitten. ‘Deze vergadering staat al sinds november vorig jaar op de agenda’.

Uitvoerende bestuurders
Voor de goede orde, de gemeenteraad is het hoogste orgaan binnen de lokale politiek. Niet zoals velen denken het college van burgemeester en wethouders; die zijn slechts uitvoerende bestuurders. Die indien nodig door de raadsleden naar huis kunnen worden gestuurd, al gebeurt dat in de praktijk niet zo snel omdat de wethouders vaak consequent gesteund worden door een raadsmeerderheid. Maar desondanks: de Raad is de Baas.

Stom, stom, stom
Na de knorrige, bozige woorden volgde burgemeester Bouke een soort Ruttiaanse tactiek van downsizen, te overtuigend uitleggen en tenslotte concluderen dat je het betreurt. Vooral argumenten als verkeerde inschatting, drukke agenda en miscommunicatie doen het dan goed.
Gewoon tegen je leidinggevende zeggen: ‘Stom, stom, stom. We zullen het nooit meer doen’ hoor je dan niet. Hooguit jammer je dat het zo is gelopen. En net als Mark moet je niet met onderdrukte lichaamstaal teveel aangeven dat je het eigenlijk een storm in een glas water vindt. Toegegeven, dat lukte Bouke behoorlijk.

Onfatsoenlijk!
Voor de politiek verslaafde Verdilaan Watchers is het interessanter te horen waar de telaatkomers dan wel waren. Wethouder Ben van der Stee (Westland Verstandig) liet gelijk weten de griffie te hebben geïnformeerd dat hij een VNG-vergadering in Den Haag had. De burgemeester zei er niks over wat weer leidde tot fantasierijke tongen die beweerden dat hij gewoon thuis op de bank zat.
En economiewethouder Pieter Varekamp (VVD) had de griffie gemeld bij de Westlandse MKB-ondernemersprijsuitreiking in de Oude Kerk aanwezig te willen zijn. Waar hij, naïef in de geïrriteerde open raadswond prikkend, aan toevoegde: ‘Ik vind het vervelend dat u dat vervelend vindt’. De opnieuw bozer wordende Snor kon zich niet meer in houden: ‘Vervelend! Onfatsoenlijk is het!’

Shit happens
Voor de bestuurders en een groot deel van de raad was het daarna weer gewoon gewoon, ook al volgde aansluitend een rommelige en onrustige vergadering omdat de agenda geheel moest worden omgegooid. Het kan gebeuren, nietwaar. Shit happens.
Maar een beetje raad met ballen laat zich door zoiets niet ringeloren, roept zijn personeel alsnog op het matje, desnoods besloten. Voor je het weet heeft Westland een autocratisch getint bestuur, met een raad als klapvee. Elders is het ooit ook zo klein begonnen.

Rien van den Anker

 

7 gedachten over “Met een raad als klapvee

  1. Wat een gênante vertoning! Allemaal smoesjes en ik begrijp best dat er wel eens iets fout kan gaan. Maar twee wethouders en een burgemeester tegelijk…

    • Kleinzieligheid lijkt de maat der dingen. Natuurlijk komen die wethouders, of de burgemeester niet met opzet te laat bij zo’n vergadering.

  2. Ik zou het wel weten, een motie van teleurstelling of verdriet is het minste. Arrogantie van de macht moet je gelijk de kop indrukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>