je suis rien

12 nov

(Westland, 12 november 2022, nr. 365). Wie dacht dat de discussie over Zwarte Piet voorbij was heeft het mis. Deze week was er een demonstratie in de gemeenteraad van het Drentse Emmen waar anti-zwartepieters luid lieten horen dat die daar zeker niet welkom is op het feestje van Sinterklaas. Na de verstoring keerde de rust weer in de raadzaal terug.
Voor wie het niet weet, Emmen is de gemeente waar de Westlandse burgemeester Bouke Arends jarenlang wethouder was. Die daar nog geregeld op bezoek komt, die precies weet hoe de lokale hazen lopen..

Bonte verzameling Pieten
En, toeval of niet, ook in Westland was plotseling Sints knecht weer (politiek) aanwezig. Tijdens de begrotingsbehandeling woensdag was het Duncan Plomp, fractieleider van GroenLinks, die een indringende oproep deed aan alle organisatoren van Sinterklaasactiviteiten om geen Zwarte Piet toe te laten. “Laat Sint zijn bonte verzameling van Pieten meenemen maar niet die zwarte,” riep hij in de Democratische Arena aan de Verdilaan.
Hij voegde er nog aan toe het in principe wel eens te zijn met de Emmense demonstranten en zei verder dat in sommige Westlandse kernen nog steeds het beeld bestaat dat Zwarte Piet wel kan.

Beveiligers
Onverwacht nieuwe aanwezigen in het gemeentehuis waren tijdens die lange, bijzondere gemeenteraadsvergadering ongeveer zeven geüniformeerde beveiligingsmannen. Normaal gesproken zijn dat er maar een paar die dan bovendien vrijwel onzichtbaar aan het werk zijn.
Desgevraagd bleek deze maatregel te zijn genomen omdat die beter past in de huidige tijden. Dat er een politieauto op de stoep voor de raadhuisdeur stond was puur toeval, zo werd benadrukt.
Dat deze nieuwe gemeentelijke werkelijkheid zo’n eerste avond kan doorslaan bleek wel dat een aantal burgers de grootste moeite hadden om deze openbare bijeenkomst bij te wonen. Zij konden niet of pas na enig verbaal aandringen naar binnen. Je hoort het geüniformeerd al klinken: ‘En waar gaan wij naartoe?’

Lange zit en 50 moties
Het gaat te ver om te zeggen dat zij die er niet bij waren of mochten niks gemist hebben, maar met dik 7 uur was het wel een lange zit. Gelukkig was er een plaspauze, een schorsing voor college-overleg en tijd voor een gratis hap eten.
Naast de begroting en het hierover stemmen stonden er ook nog eens meer dan 50 moties op de agenda. Waarbij alle fracties – we hebben er inmiddels tien – allemaal hun eigen dingetjes nadrukkelijk naar voren wilden brengen. En dat per se benadrukken via een stemming, gelukkig niet hoofdelijk.
De wanhopige poging van burgemeester Arends om meermaals aan te geven dat een publieke toezegging van een wethouder net zoveel waarde heeft als een stemuitslag mislukte. Leverde dus ook geen tijdwinst op. Wel een beetje logisch, in vorige colleges waren er bestuurders die nogal snel iets toezegden.

Binnensmonds mompelen
Jammer was ook dat Westlandse raadsvergaderingen eigenlijk – nog steeds – alleen maar een soort standpuntgesprekken zijn. Van echte debatten is nauwelijks sprake. Het zou een wonder zijn als je nog eens zou horen richting een tegenstander: ‘Ja, ja, u heeft gelijk’.
Maar echt noodzakelijk is dat de raad collectief een cursus Spreken in het openbaar gaat volgen. Met extra aandacht voor een verbod op slecht articuleren, monotoon praten en binnensmonds mompelen.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

4 gedachten over “je suis rien

  1. Vooral die fractievoorzitter Ad van Harmelen van de SGP/Chistenunie is niet te verstaan. Maar ook die wethouder Barend Rombout en CDA-fractievoorzitter Cor van der Mark kunnen er wat van. Het geluid zelf is trouwens ook nogal eens slecht. Willen ze niet dat we ze horen?

  2. Een lange zit, noemt de columnist dat. Wel in riante stoelen. Alleen voor de mensen op de publieke tribune was het erg. Daar zit je pas ongemakkelijk. Was dat misschien de reden dat de beveiligers geen burgers wilden toelaten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>