Boeiend gesprek

16 nov

(Westland, 16 november 2022). Het lijkt een beetje onaardig om het te melden – het is namelijk al volgeboekt – maar vanavond is er een bijzondere dialoogavond in het World Horti Center. Daar komen zo’n honderd, vrijwel zeker, totaal verschillende Westlanders op uitnodiging van burgemeester Bouke Arends hun hart luchten. Zeggen wat ze vinden van bijvoorbeeld de wereld of het Westland.

Een goed bedoeld initiatief van een bestuurder die steeds meer constateert dat zijn inwoners steeds vaker met de rug naar elkaar toe staan. Een man die zich zorgen maakt. Die ziet dat de toeslagenaffaire, de mondkapjes, de omgekeerde vlaggen – en meer – ook in ‘zijn’ Westland diepe kloven hebben geslagen.
Die Arends hoopt op verbetering. “Laten we met elkaar praten en naar elkaar luisteren. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn om respect voor elkaar te hebben,” zei hij via de krant.

Onzeker
Onduidelijk is hoe en of er een selectie heeft plaatsgevonden, wie er komt weet formeel niemand. Je mag hopen dat is geprobeerd de ‘losse lieden’ in en rond Politiek Westland een beetje buiten de deur te houden. Dat zijn de figuren van wie bekend is dat voor hen niet telt wat ze zeggen, alleen maar dat ze per se iets (willen) zeggen, waar veelal niemand op zit te wachten. We zien wel of dat is gelukt.
Maar hoe dan ook, onzeker is wat het wordt: babbeldebabbel, Johan Derksen-cabaret of klassieke kakofonie, misschien wel een echt gesprek. Journalisten zijn aanwezig als toehoorder, niet als meeprater. Da’s maar goed ook..

Viertal
Wel benieuwd of die vier Westlanders aanwezig zijn met wie er afgelopen week een boeiend onderhoud was op de stoep van het gemeentehuis. Die stonden met beschreven kartonnen borden waarop leuzen tegen het stikstofbeleid en andere zaken, zodat je een demonstratie kon vermoeden. Dat was niet zo: ‘We zijn er’, klonk het stellig. Ook de vraag of ze Westlandse burgers waren kreeg een bijzonder antwoord: ‘Nee, geen burgers, mensen’.
Geen namen, wel lieten ze weten verbonden te zijn met een groep op een van de sociale media met zo’n 900 gelijkgestemden. Die zich net als zij afvragen of er wel vrijheid is en voor wie de overheid eigenlijk werkt. Ook de media bleken niet hun beste vrienden; of die wel zonder hun toestemming mochten publiceren? Daarna vielen verder nog de woorden ‘giftig en reptielen’; het afscheid was meer plichtmatig dan aardig.

Tafeltjes
Vanavond zijn er bij die dialoogavond tafeltjes met steeds tien geïnteresseerde Westlanders die onder leiding van (naar je mag aannemen) professionele voorzitters met elkaar gaan praten. Hopelijk kunnen zij de verschillen tussen debat, discussie en gesprek uit elkaar houden. En zijn ze ook bereid om naar elkaar te luisteren.
Maar je zou nog meer hopen dat die vier mensen van dat eerdere gesprek ook komen of, zoals zij dat noemen, er zijn. Want als er Westlanders zijn die perfect passen in de door die bezorgde burgemeester beschreven doelgroepen die eens met elkaar zouden moeten praten, dan zijn zij het wel.
Mochten zij of hun gelijk denkende vrienden er wel zijn loop je mogelijk het risico van veel kabaal, geschreeuw en geen vrolijk praatje. Dan is Boukes avond als vreedzame dialoogsessie niet echt geslaagd. Alhoewel, wel in die zin dat er dan wel een echte afspiegeling van de Westlandse samenleving aanwezig was.
Ik vrees dat ze er niet zijn, hooguit buiten, met hun volgekalkte kartonnen borden.

Rien van den Anker

4 gedachten over “Boeiend gesprek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>