je suis rien

1 okt

(Westland, 1 oktober 2022, nr. 359). De VVD-raadsleden Suzanne van Erven en Bianca van Dijk hebben in het kader van de Week van de Eenzaamheid vragen aan het college gesteld. Ze willen meer zogenoemde buurtbankjes en jeu de boules-banen, eventueel ook openbare dam- en schaakborden.
Verder hebben ze suggesties om burgers in te schakelen die eenzaamheid kunnen herkennen. Vooral beroepsgroepen die veel contact hebben met mensen. Zij denken bijvoorbeeld aan buschauffeurs, kassamedewerkers of kappers.
Misschien is het een idee om raadsleden, bijvoorbeeld van de VVD, wat vaker in contact te brengen met hun kiezers. Kunnen ze gelijk ontdekken hoe vaak ze die eerder in de eenzame kou hebben laten staan.

Ingeslikte ergernis
Normaal is de verbale sfeer in de gemeenteraad nog redelijk beschaafd en ontspannen. Een enkele keer merk je ingeslikte ergernis, soms enige knorrigheid. Donderdag beantwoordde burgemeester Bouke Arends vragen van Forum voor Democratie over zijn lidmaatschap van de Economic Board Zuid-Holland. Een adviesgroep waar overheden, bedrijfskleven en kennisinstituten in zitten en hij sinds kort deel van uitmaakt

Licht geïrriteerd
Daarover had het FvD-fractielid Jasper van der Voort 14 schriftelijke vragen gesteld omdat hij vreest dat EBZH politieke intenties heeft. Die schriftelijke vragen waren al eerder, nogal kort, beantwoord maar werden tijdens de commissievergadering Bestuur opnieuw voorgelegd. Althans 12 omdat Forum vond dat er maar twee waren beantwoord.
De burgemeester dacht een herhaling van zetten te voorkomen door te zeggen dat zijn antwoorden op de overgebleven vragen hetzelfde waren. Toen Van der Voort zich daartegen verzette was de burgemeester licht geïrriteerd en suggereerde dat er volgens hem meer achter de vraagstelling zit. Hij stelde het raadslid voor om dat aan te geven zodat zij het daarover konden hebben.

Beleefd
Het raadslid ontkende dat er iets achter zat en wilde gewoon dat alle vragen beantwoord zouden worden. Waarna de burgemeester ietwat knorrig zei dat hij dat zou doen. In willekeurige volgorde en in staccato klonken die ongeveer zo: ja, nee, wat een onzin, nee, heel goed, ja, kijk op de website van de gemeente of de EBZH en geen idee. Waarna Jasper van der Voort de burgemeester beleefd bedankte. Het kan nog leuk worden in de raad.

Gravin Machteld
Even later was er het agendapunt over het beeld van Gravin Machteld. Nog steeds is niet besloten of dat terugkeert naar het Marktplein in Gravenzande. Ondertussen ligt de oude dame ergens opgeslagen weg te rotten.
Het vorige college had al besloten om haar een nieuwe plek te geven bij de nieuwbouw achter het oude gemeentehuis. Maar dat was buiten de waard Peter Duijsens (Westland verstandig) gerekend. Die maakte er tijdens de verkiezingscampagne zelfs een speerpunt van. Machteld moest terug naar het plein.

Doorschuiven
Na de verkiezingswinst van die lokale politieke partij werd het beeld één van de eerste in te lossen verkiezingsbeloftes. Maar geen zorgen, het CDA, nu in de oppositie ligt opnieuw dwars. Met indringende vragen.
VVD-wethouder Pieter Varekamp zei dat dit onderwerp niet binnen zijn portefeuille valt maar dat dat qua cultuur op het bordje van Westland verstandig-wethouder Barend Rombout ligt. Maar die was donderdag niet aanwezig en namens hem stelde Varekamp voor om Machteld door te schuiven naar een komende commissievergadering. Nog geen besluit dus. Forum zal ongetwijfeld minimaal weer 14 nieuwe vragen gaan stellen. Aan de burgemeester.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

4 gedachten over “je suis rien

  1. Qua nieuws is het natuurlijk klein bier, maar tegelijk ook bijzonder dat Forum ook lokaal op deze manier zijn stem laat horen. En dat geldt ook voor de reactie van de raadsvoorzitter. De poging om erachter te komen dat er mogelijk wat meer schuilgaat achter de vragen mislukte jammer genoeg. Maar ik ben ervan overtuigd dat we meer van dit soort debatjes gaan krijgen.

  2. Ik ben als alleenwonende gebeld door een VVD-raadslid terwijl ik al jarenlang lid ben. Eerder nooit wat gehoord. Kan dit grapje?

  3. Moet je die aandacht vragende pogingen van FvD nu negeren of juist publiceren? Ik neig naar het eerste maar het tweede heeft wel het voordeel dat iedereen weet wat ze beogen. Sommigen zullen dat verstoren noemen.

  4. Wat een lef van CDA-nestor Cor vsn der Mark over het terugplaatsen vsn Gravin Machteld. Vooral de kosten zitten hem hoog.Hoe zat het ook weer? Onder verantwoordelijkheid van wethouder Piet Vreugdenhil, ook CDA, is dat – mede in een één tweetje met CDAondernemers – voorkomen. En: in stilte deponeren in de openlucht op een stortplaats. Daarbij ging de sokkel onherstelbaar aan gort. Toen een oplettende burger dit openbaar maakte werd in plaats vsn een bedankje de jacht op deze “klokkenluider” geopend. Dat allemaal met warme ondersteuning door het CDA. Enige terughoudend zou datzelfde CDA in hoge mate sieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>