JFK

5 okt

(Westland, 5 oktober 2022). Een historisch moment, het centrum van Naaldwijk zal nooit meer worden wat het vroeger was. PvdA-premier Joop den Uyl zei vijftig jaar geleden al dat de wereld van vóór de oliecrisis nooit meer zou terugkomen, met de komst van een Jumbo Foodmarkt Koornneef (JFK) geldt zoiets ook voor Westland.
Dinsdag ging het consumentenluilekkerland open. Waar je kunt eten of drinken, veel kant-en-klaar kan kopen, aanbiedingen snaaien en ook nog ‘gewoon’ de boodschappen doen

Dertien jaar
Het ‘gat’ bij Patijnenburg en Secretaris Verhoeffweg lag lang braak, zeker twee decennia. Aanvankelijk zou er een tweede ‘helft’ van het appartementencomplex De Secretaris komen, later kwam het plan om er een van de grootste supermarkten (toen nog van Nederland, nu van Westland) te bouwen. Het project De Rentmeester, inclusief de gigawinkel, zou de redding worden van een tanend winkelcentrum De Tuinen, zelfs van het hele Naaldwijkse winkelcentrum.
Jarenlang was er verzet, van winkeliers die vreesden voor hun toekomst, ook van omwonenden die tegen de winkelgrootte waren, vooral tegen de te verwachten immense verkeersstroom van en naar de JFK.
De ‘strijd’ duurde zo’n dertien jaar, werd tot aan de Raad van State uitgevochten, op procedurele argumenten uiteindelijk beslecht. De superbouw kon doorgaan, inclusief zo’n 200 parkeerplaatsen en bijna 50 appartementen.

Stenen blokkendoos
De realisatie van De Rentmeester, en met name de nieuwe JFK, betekent meer dan de komst van een stenen blokkendoos met zes etages. De als supermarktman geniale ondernemer annex projectontwikkelaar verwacht wekelijks zo’n 30.000 transacties; de winkel is dagelijks open van 10 tot 22 uur. Logisch dat het rondom de JFK druk wordt, ook dat niet iedereen op de fiets komt.
De omgeving is behoorlijk aangepast. Zo is de Patijnenburg – de aan- en afvoerweg van de parkeergarage van De Tuinen – vernieuwd en ligt er bij de Secretaris Verhoeffweg een rotonde.
Verkeerstechnisch nog ingrijpender zijn de wijzigingen bij de kruising van deze weg met de Simon van Slingerlandstraat. In deze relatief rustige, nu geasfalteerde, zijstraat zal het verkeer verveelvoudigen omdat hier zowel de garages van de Rentmeesterbewoners als die van de JFK-bezoekers liggen. Bovendien wordt ze dagelijks gebruikt door leveranciers van de JFK, ook van concurrent Dirk, Kruidvat en Bristol.

‘Bajonetten’
Nabij deze kruising zijn ‘bajonetten’ aangelegd, ook wel keerlussen genoemd, een verkeersconstructie die in deze vorm voor Nederland uniek is. Verboden voor vrachtverkeer dat moet omrijden via de Patijnenburg-rotonde.
Voor velen is de JFK een Toonbeeld van de Vooruitgang, hooguit liggend op de verkeerde plek, veel anderen ziet een komend schrikbeeld, zoals de nog steeds chaotische weekendfiles bij de Mall of Europe in Leidschendam. Daar kunnen omwonenden per auto nauwelijks terug naar huis, laat staan parkeren in de straat.

Boodschappenparadijs
Gelukkig mag de Westlandse consument nu, bijna paradoxaal democratisch, bepalen wat er gaat gebeuren. Of zij komen in aantallen die nauwelijks leiden tot verkeerscongestie en files met als resultaat dat de JFK vrijwel zeker niet aan die duizenden wekelijkse transacties komt.
Of Westland raakt compleet in de ban van dit nieuwe eet-, drink- en boodschappenparadijs en wordt dat, ook voor koopkrachtige clientèle op vier wielen, vrijwel onbereikbaar. Dan kan zelfs Jumbo-acteur Frank Lammers op de vraag van zijn vrouw waar hij is geweest, niet meer roepen: Gewoon, boodschappen gedaan!

Rien van den Anker

 

6 gedachten over “JFK

  1. Die Koornneef is echt een hele goede supermarktman maar je vraagt je af waarom hij toch steeds weer zoveel gedoe veroorzaakt. Die ruzie over die parkeerplaats bij zijn winkel in Kwintsheul is daardoor een smet op die prachtige winkel in Naaldwijk.

  2. Ik denk dat dit eetpaleis ook nadelige effecten zal hebben voor de Naaldwijkse horeca en middenstand. Gewoon alles in één karretje en hup naar huis. Zo’n supersuper zuigt ook veel klanten bij andere bedrijven weg. Ik ben wel benieuwd of Dirk in De Tuinen blijft zitten.

  3. Wel leuk geanalyseerd om het succes van die supermarkt te koppelen aan een democratie van de klanten. Maar ook ik ben van mening dat die winkel er wel terecht is gekomen maar niet op de goede plaats.

  4. Perfect onder woorden gebracht. Een dergelijke supermarkt hoort niet in een kern als Naaldwijk maar dhr Koornneef is niet snel tevreden en moet alsmaar groter bouwen. We hebben dat ook hier in Kwintsheul gezien. Eerst na de brand veel te lang wachten met bouwen en dan voor een kern van net iets meer dan 3000 inwoners en supermarkt bouwen die in steden als Delft niet zouden misstaan. Je kunt er dan ook op sommige momenten een kanon afschieten zonder ook maar iemand te raken. Ik hoop niet dat dit straks ook in Naaldwijk het geval is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>