je suis rien

20 aug

(Westland, 20 augustus 2022, nr. 353). De enquête over de vraag of De Lier bij Westland moet blijven of zich aansluiten bij Midden-Delfland veroorzaakt inmiddels Trumpiaanse toestanden. Als het fout loopt worden het misschien wel Hoekse en Kabeljauwse twisten daar aan de Lee. Er zijn al familieruzies waargenomen. Westlander-watje en Midden-Delflandverrader zijn al populaire scheldwoorden.

Enquêteformulier
Voor wie het gemist heeft, een Lierse actiegroep wil de volgens hen historische vergissing van zo’n 20 jaar geleden om hun dorp bij het ‘vreselijke’ Naaldwijk en ‘s-Gravenzande te voegen, weer terugdraaien. Er is al een officiële website, ook een enquêteformulier. De eerste dagen leken veel Lierenaren dat plan te ondersteunen maar na enkele dagen stroomden de ‘We willen bij Westland blijven’-reacties binnen. En kwamen die voor te liggen.

Donaldiaans wonder
Maar sinds gisteren lijkt er een soort Donaldiaans wonder te gebeuren. Een tussentijdse enquête-uitslag meldde dat er bijna 6.000 mensen hun mening hebben gegeven. Dat is heel veel op een totale Lierse bevolking van zo’n 12.500 inwoners. Tenzij, dat kan ook nog, veel andere Westlanders via deze weg hebben laten horen dat ze eigenlijk graag van De Lier af willen. Strategisch stemmen heet dat.

Hertelling
Maar de voorlopige uitslag zelf is ook opmerkelijk. 51 procent wil zich afscheuren van de Westland; 49 procent wil erbij blijven. In stemmen 3040 tegen 2947.
En daarmee zijn de poppen a l’Americaine aan het dansen. Met zo’n miniem verschil gaat minstens een van de partijen de uitslag in twijfel trekken, of hertelling aanvragen. Met getuigen van beide kanten. Misschien dat een dolgedraaide dwaas naar de rechter loopt. En daarna gewoon volhoudt dat de rechterlijke uitsprak toch fake is. Gelukkig hebben ze in De Lier geen Capitool. Er is zelfs geen kroeg met die naam…

Woke Cor
Toevallig in datzelfde De Lier lijkt er ook een nieuwe woke-beweging te zijn opgestaan. In ieder geval in de persoon van CDA-raadslid Cor van der Mark. Jarenlang was hij, toen zijn partij nog vastgeroest zat in het bestuurscollege, de personificatie van degelijkheid en conservatisme, in ieder geval wars van onnodig modernisme en zinneloze frivoliteit.

Ook de antwoorden
Sinds de christendemocraten in de oppositie zitten is Cor wakker laat hij geregeld van zich horen, bijvoorbeeld door middel van raadsvragen. Op zich niks mis mee maar deze week schoot hij wel door met vragen over de verkeerssituatie langs de Burgemeester Crezeelaan.
Naast de vragen aan VVD-wethouder Pieter Varekamp kwam hij ook gelijk maar met de antwoorden die de bestuurder volgens hem zou moeten geven.

Geheel eigen manier
In de politiek, zelfs de lokale, betekent dat drie dingen. Of Van der Mark vreesde, begrijpelijk, met een Varekamps kluitje in het riet te worden gestuurd. Of de oude sluwe vos heeft gewoon tevoren contact gehad met deskundige gemeenteambtenaren die hem de oplossende antwoorden al hadden verteld.
Maar het kan ook zijn dat Cor op zijn eigen(zinnige) manier eventjes wilde laten weten dat hij misschien wel een betere wethouder zou zijn. Zijn gedachte is natuurlijk subjectief, maar ook begrijpelijk. Er zijn zelfs VVD’ers die dat ook vinden.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

2 gedachten over “je suis rien

  1. De Lierse actie heeft een hoog calimerogehalte. “zij zijn groot en ik is klein, dat is niet eerlijk”. Niettemin is een serieuze benadering op zijn plaats. Want, naar verluid, hebben inwoners van de 10 Westlandse buurtschappen adhesie betuigt. Dat er 3 binnen de huidige grenzen van De Lier liggen doet er geen afbreuk aan.
    Een, tot dusver onbekende actiegroep, GGVG, ‘s-Gravenzands Geld Voor ‘sGravenzanders, eist dat de middelen uit de overvloedig gevulde gemeentekas, welke in 2004 – bij de vorming van Westland- aan het straatarme Naaldwijk worden afgestaan, terug moeten komen voor verdeling.
    Volop reuring, waar loopt dat op uit ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>