Harmonieuze doodskist

24 aug

(Westland, 24 augustus 2022). Het moet wel heel gek lopen als het nieuwbouwcomplex De Harmonie, waar ooit een beroemd Naaldwijks muziekverenigingsgebouw stond, er niet komt. Nadat een eerdere projectontwikkelaar failliet ging is er nu een nieuwe gevonden en kan de Raad van State alleen nog maar oordelen dat de procedures mogelijk niet goed zijn gevolgd.
Die hoogste rechter geeft geen oordeel over mooi of lelijk, te groot of te klein, of passend in het straatbeeld. Dat het gebouw inmiddels in de volksmond ‘De Doodskist’ interesseert de toga’s niet.

Tot het gaatje
Tegenstanders, vooral historische verenigingen, blijven wel vechten. Zo’n gebouw hoort daar niet, zeggen ze, hoewel een raadsmeerderheid dat wel vindt. Dat zij fanatiek tot het gaatje gaan is begrijpelijk, ook wonderbaarlijk. In hun hoofden moeten ze soms toch beseffen dat de strijd verloren is. Dat je maar moet accepteren dat er een okergele ‘woondoos’ komt op de Naaldwijkse hoek Verdilaan/Dijkweg.
En natuurlijk moet Peter Duijsens van Westland verstandig, de vroegere oppositieleider en nu de coalitieleider binnen het politieke Westlandse speelveld, verbaal nog wat ‘draaien’. Die was in die eerste rol tegenstander en wil nu vooral dat er meer goedkopere woningen komen. En verder nog wat praktische aanpassingen qua inhoud en vorm. Hoeveel en hoe is nog onduidelijk maar daar komt ‘ons Petertje’ al met al wel uit.

Dodenakker
Maar met die actuele realiteit is het wel verbazend dat de bezwaarmakers niet breder kijken. Terwijl de procedures rond De Harmonie liepen werd namelijk ook bekend dat de rk-parochie van de Adrianuskerk, de eigenares van de ernaast gelegen roomse begraafplaats, grootse plannen heeft met die dodenakker. Zo wil zij daar aan de Dijkweg-ingang een statig algemeen grafmonument inrichten met centraal het Piëtabeeld als religieuze eyecatcher.
De begraafplaats erachter wordt dan geruimd en de grond moet een andere bestemming krijgen. Welke is alleen bekend rondom het altaar maar, niet eens echt, boze tongen weten zeker dat de inmiddels kostbare grafgrond wel eens kan worden doorverkocht aan een gretige projectontwikkelaar.

Koppelen
Ook tegen dat plan zijn er breed bezwaren gemaakt. Door nabestaanden, die zich soms ineens herinnerden dat opa en oma daar begraven liggen, maar eveneens door de historische verenigingen. Die, opmerkelijk, maar geen link legden met de bouwplannen van De Harmonie. Dat is bijzonder, want als de boze tongen gelijk krijgen, liggen beide plannen soepel in elkaars verlengde.
Die nieuwe projectontwikkelaar moet immers wel eens gedacht hebben dat de naast elkaar liggende stukken grond ook te koppelen zijn. Want meer grond betekent meer (sociale huur)woningen, ook bijvoorbeeld – als wisselgeld richting bezwaarmakers – iets minder woonlagen aan de Dijkwegkant. Met als compensatie misschien wel een forse ‘skyscraper’ bij het Raoul Wallenbergplein. Met nog meer huizen.

Bureaucratie
Kort door de bocht, blije projectontwikkelaar verdient dan net zoveel of meer, bezwaarmakers krijgen ten dele hun zin en Peter Duijsens electoraal gelijk. Wat wil je nog meer?
Gelukkig is er dan de Nederlandse bureaucratie. Het oorspronkelijke plan gaat dan totaal veranderen en de inmiddels doorlopen procedures gelden niet meer. Dat betekent dus gewoon opnieuw beginnen. Dat kost tijd, ook geld maar dat is allemaal op realiteit te berekenen.
Wat niet te voorspellen is dat er dan weer boeren, burgers en buitenlui zijn die bezwaren gaan maken. Misschien wel historische verenigingen.

Rien van den Anker

 

7 gedachten over “Harmonieuze doodskist

  1. Interessante gedachte om zowel het Harmonieplan als het begraafplaatsplan aan elkaar te koppelen. Je hoeft er trouwens niet eens een nieuw plan van te maken. Je kunt na de realisatie van het ene ook gewoon een tweede ernaast bouwen. In zo’n geval is waarschijnlijk de projectontwikkelaar de grote winnaar.

  2. Weer raak getypeerd dat sommige clubs maar lijken te klagen om het klagen. Al kan ik ze best begrijpen dat het moeilijk is een verlies te aanvaarden.

  3. Het is natuurlijk ook gewoon mogelijk om op de geruimde begraafplaats geheel losstaand een woontoren te bouwen. Los van de Harmonie en misschien uitsluitend voor sociale huurwoningen. Moet je natuurlijk wel wachten tot je de luxe woningen van het eerste complex al verkocht hebt.

  4. Harmonie, harmonie is een vrolijk en opbeurend liedje. Bij het gelijknamige bouwproject bekend als DOODSKIST er wordt ook gesproken van “DE PUIST VAN COBY” maar dat terzijde, is de harmonie ver te zoeken. Op de gronden van het RK kerkhof kan de gemeente overigens haar “voorkeursrecht ” uitoefenen em daarmede ontwikkelaars de wind uit de zeilen nemen.

  5. Onmiddellijk bouwen ! Stelletje zeurpieten. Ik vind het nieuwe plan er keurig uitzien en het past heel goed in de omgeving. Een 10 voor de architect.

  6. Is weer typisch zo’n Naaldwijks probleem waar de rest van het Westland -laat staan De Lier 😜- helemaal niet in geinteresseerd is… !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>