je suis rien

16 jul

(Westland, 16 juli 2022, nr. 348). De pagina’s 140174 in het lokale huis-aan-huisblad Het Hele Westland staan, zoals het hoort, normaliter vol met puur zakelijke gemeentelijke (service)informatie. Verwijzingen waar je digitaal nog meer te weten kunt komen. Soms met grote foto’s van wethouders die geforceerd lachend jubilerende en jarige oudjes bezoeken.
Soms staan er ook journalistiek ogende verhalen op. Dat is voor de argeloze lezer verwarrend omdat die tekstueel gekleurd zijn en met een politieke, kritiekloze bril zijn geschreven. In de afgelopen weken werden er ‘mooie’ interviews met de nieuwe wethouders gepubliceerd.

Nooit nooit
Leerzaam was dat bijvoorbeeld GBW-wethouder Michiel Ferwerda zei dat hij duidelijke doelen heeft. Het was natuurlijk pas echt nieuws geweest als hij die niet had gehad. Leuk human was dat de nieuwe bestuurder zei in ‘s Gravenzande te wonen en liet optekenen dat dat hem wel beviel. “Ik ga hier nooit meer weg.” Ferwerda moet nog leren dat een politicus nooit nooit moet zeggen…

Kindergarten
Boeiender is dat hij vertelde dat hij op dit moment naast zijn baan als wethouder nog de opleiding ouder-kindcoach volgt. Die opgebouwde kennis, zo zegt hij, kan ik goed inzetten binnen mijn nieuwe rol.
Zo’n opmerking zegt minimaal twee dingen. Ten eerste dat een wethouderschap geen echt zware fulltime job is. En ten tweede dat hij de politieke relatie tussen wethouder en raadslid eigenlijk vergelijkt met die van vader en kind. Da’s niet zo heel gek, er zijn meer bestuurders die de gemeenteraad als een soort Kindergarten zien.

Nachtleven
In sommige gemeenten hebben ze naast een gewone ook een nachtburgemeester, soms is er zelfs een kinderburgemeester. Die eerste is er niet in Westland, mogelijk omdat er hier geen boeiend nachtleven is. Voor de kleintjes was er kortstondig wel een maar na de installatie is daar nooit meer iets van vernomen.

Klimaatburgemeester
Klaarblijkelijk is zo’n titel toch wel interessant want nu is de gemeente op zoek naar een Klimaatburgemeester. Dit in het kader van de Nationale Klimaatweek die van 31 oktober tot en met 6 november wordt gehouden. De bedoeling is dat zo’n tijdelijke ‘bestuurder’ dan in de gemeente bekend maakt wat er daar allemaal gebeurt om de CO2-uitstoot te verminderen en de klimaatdoelen van 2030 te halen.
Het wachten is nu nog op een groen- en een  beestenburgemeester en de echte kan dan wel naar huis gaan. Of terug naar Emmen.

Inclusief stropdas
Na gemeenteraadsverkiezingen zijn er meestal ook nieuwe gemeenteraadsleden. Die zich, hoe dan ook, binnen en buiten hun partij extra willen laten gelden. Vaak gebeurt dat met opvallende kleding of uiterlijk.
Zo is de liberale Suzanne van Erven al opgevallen door een hele grote (lees)bril die pas opvalt als ze hem niet op heeft. Christendemocraat Kevin Klinkspoor blijft opmerkelijk rotsvast zijn diakenpak trouw, inclusief stropdas. Ook in tropische tijden.

DWVVD
Nieuw is dat de VVD Westland, die van nieuwkomer Suzanne dus, ook de naam van de plaatselijke afdeling heeft gewijzigd. Die heet nu De Westlandse VVD. De overweging desgevraagd: ‘We willen ons meer profileren als lokale partij’. Met als toevoeging: ‘die onderdeel is van de landelijke partij’. En verder: ‘die gáát voor lokale standpunten’.
En nee, het gaat geen DWVVD worden. Gelukkig maar.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>