60 dagen

13 jul

(Westland, 13 jul 2022). Het heet leedvermaak, het Duitse woord is dramatischer: Schadenfreude. Het mooist klinkt het in het Engels: Malicieus Pleasure.
Pijnlijk plezier, we kennen het allemaal. Iemand die uitglijdt over een banaan, je schiet toch in de lach. Leedvermaak is in de politiek harder, ook cynischer. ‘Ik zei het toch maar jij wist het zo nodig beter’.

Neem nu de plastic afvalzakken in Westland. Sterk bekritiseerd onderdeel van het plan om afval gescheiden op te halen. Nagel aan de politieke doodskist van wethouder Leen Snijders, SGP-pilaar van het vorige bestuurscollege. Die, althans in de beeldvorming, de personificatie werd van het falende afvalophaalbeleid van de Westlandse politiek.
Niet geheel terecht want het is moeilijk vechten tegen massa’s eigenzinnige Westlanders die gewoon, als het ze uitkomt, de plastic zakken maar aan lantaarnpalen hangen. Onder het motto: Hoe bedoel je gemeentelijk ophaalschema? ik ben er van af en Leen krijgt de schuld.

Rode draad
Daardoor werden die plastic zakken zo ongeveer de rode draad van de raadsverkiezingen dit voorjaar. GBW en Westland verstandig maakten er een gele zakkenparade van. Wat er ook zou gebeuren, die moesten weg! En beide partijen wonnen de verkiezingen ook nog eens waarbij je mag hopen dat de kiezers niet alleen vanwege dat item op hen gestemd hebben.
Vanzelfsprekend kwamen de zakken ook in het nieuwe formatieakkoord, nog sterker, er werd zelfs een datum aan de verdwijning gekoppeld: binnen 60 dagen. Niet de meest tactische beslissing want dan komt het (volgens mij) mooiste Nederlandse woord om de hoek kijken: imponderabilia. Dat betekent kortweg dat er zich bij processen tussen A en B altijd onverwachte dingen voordoen die je niet van tevoren kunt voorzien.

Draagvlak
En zo geschiedde. De nieuwe wethouders kwamen op het pluche, de ambtenaren die jarenlang zich te pletter hadden gewerkt voor een soepele afvalscheiding moesten nu ineens 180 graden draaien en de andere kant uit werken. Toen bleek al snel dat die twee maanden deadline niet haalbaar was, het wordt dus 1 november.
Reden: De betrokken afvalbedrijven kunnen niet zo abrupt schakelen en vroegen extra tijd. Te snel een nieuw systeem zonder scheiding invoeren zou grote foutrisico’s inhouden. Vrijwel zeker ook extra kosten. Een ander redelijk steekhoudend argument was dat de nieuwe bestuurders er inmiddels achter waren dat je voor zo’n aanpassing wel breed draagvlak van de burgers nodig hebt. Die je, om dat te bereiken, goed moet voorlichten met een duidelijke campagne. Die je dus niet moet houden in de vakantieperiode.

Billen bloot
De kersverse wethouder Michiel Ferwerda (GBW), niet besmet door het gele zakkengedoe van het vorige college, heeft toen maar besloten transparant met de billen bloot te gaan. Toegegeven, binnen de Westlandse politieke cultuur een verfrissend moment na jaren van verbaal draaien en wegduiken.
Natuurlijk werd er daarna  besmuikt gereageerd in kringen van CDA en SGP, toen in het vorige college en nu in de oppositie. Het ‘Zie je wel’ ging vooral richting Peter Duijsens, de grootste bestrijder van de gele zakken.

Die zich na Ferwerda’s verklaring liet verleiden om met een eigen alibi over het niet halen van de deadline te komen. Met vrijwel dezelfde argumenten als de wethouder. Maar ook met de ‘Borissiaanse’ toevoeging dat het besluit tot opheffing van de plastic zakken wél binnen 60 dagen is genomen! En dat alleen de uitvoering iets langer op zich laat wachten.
Juridisch juist, maar na zoveel jaren felle oppositie moet Duijsens toch nog steeds wennen aan de rol van coalitiepartner. Ik geef hem nog 60 dagen..

Rien van den Anker

 

 

4 gedachten over “60 dagen

  1. Wel stom om van tevoren een aantal dagen te beloven. Dat kunnen alleen maar politici doen. Want die kletsen zich toch overal uit.

  2. Is het voortschrijdend inzicht dat de columnist nu ook terecht de schuld van de mislukking bij de eigenwijze Westlanders legt. Die doen toch maar gewoon wat je zelf willen.

  3. Natuurlijk wordt er gelachen bij het CDA, zelfs bij de orthodoxe ChristenUnie/SGP. Als je als Duijsens een grote mond hebt en het lukt niet dan kun je zo’n reactie verwachten. Zelfs van confessionelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>