je suis rien

18 jun

(Westland, 18 juni 2022, nr. 344). De eenmansfractie van Forum voor Democratie heeft raadsvragen gesteld over het, inmiddels afgeschoten, plan van CDA-minister Karien van Gennip om werkloze jongeren uit de Franse voorsteden hier te laten werken. Mensen die uit gebieden komen die zo extreem zijn dat de politie er ‘s avonds niet eens op straat durft te gaan, moeten we niet naar Nederland gaan halen om in de kas te komen werken, reageerde fractievoorzitter Jasper van der Voort.

Ellende
‘Dat is ellende over je afroepen,’ citeert de krant en hij wil weten wat het gemeentebestuur van het plan vindt. Vrijwel zeker gaat het lokale college antwoorden dat het plan al lang in de prullenmand is verdwenen. En dat het er om die reden geen mening over heeft. Zo werkt dat.

Los daarvan is het politiek interessanter dat het Westlandse Forum zich klaarblijkelijk geregeld op eigen wijze publiekelijk wil laten horen. Mogelijk met als voorbeeld Westland verstandig dat, toen die partij nog in de oppositie zat, zeer frequent raadsvragen en moties indiende. Menig ambtenaar werd daar Duijsiaans gek van.

Trucje
Maar daar waar die lokale partij zich in de vragen-tsunami altijd richtte op puur Westlandse problemen, doet Forum dat op een heel andere manier. Je neemt een heikel punt of probleem dat ‘Nederlands’ is en voor dat woord vul je gewoon ‘Westlands’ in. Een handig trucje dat trouwens ook in de journalistiek voorkomt.
Legendarisch is het NS-jaarverslag dat ooit meldde dat de treinen overal vertragingen hadden. Waarna elk zichzelf respecterend lokaal medium concludeerde: Ook hier – vul zelf maar in – rijden de treinen te laat!

Westlandiseren
FvD Westland deed zoiets vorige maand al door de problematiek rond Oekraïense vluchtelingen te westlandiseren. Om, tevergeefs trouwens, een raadsuitspraak te forceren waarin werd gevraagd om nu al maatregelen te nemen om hen te faciliteren om terug te gaan als het in hun land weer veilig is.
Zoiets gebeurde in feite ook met de nu gestelde raadsvragen over het (landelijke) voorstel om jonge werkloze arbeidsmigranten uit de Franse banlieus naar hier te halen. De suggestie daarin is dat die alleen naar Westland komen..

Vragenrijke toekomst
Al met al betekent dat dat we een vragenrijke toekomst krijgen; ook is het raadzaam om het internationale nieuws goed te volgen. Of het nu gaat over huisvesten van Syrische vluchtelingen in Duitsland, het laten werken van Noord-Afrikaanse arbeidsmigranten in Denemarken of in Polen teruggevonden gestolen Nederlandse fietsen, van alles gaan de Forumnisten wel een Westlandse versie schrijven. Ook in vraagvorm.
Menig ambtenaar gaat nog eens terugverlangen naar Duijsiaanse vragen.

100-plussers
Ook de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek kun je leuk regionaliseren. In een CBS-bericht staat dat het aantal Nederlandse 100-plussers snel toeneemt. Dan wil je ook weten of er echte senioren om de hoek wonen. Ja dus, twintig in totaal, Althans dat was nog onlangs zo bij de jongste telling. Dat zijn er, ondanks de coronapandemie, zes meer dan in 2018. In meerderheid vrouw. De gemeente Midden-Delfland is op dit punt opmerkelijk. Vier jaar geleden woonden daar geen 100-plussers en dat is nu nog steeds zo.
Of ze hebben daar geen leuke verzorgingshuizen of daar wil je als kras ouwetje nog niet dood gevonden worden. Misschien kan de lokale FvD eens vragen wat het Westlandse gemeentebestuur daarvan vindt?

 De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

4 gedachten over “je suis rien

  1. Heel slim van Forum voor democratie Westland. Iedere keer weer in de krant komen met een beetje nieuws. Dat zullen de andere politieke partijen niet leuk vinden.

  2. Een moeilijk dilemma voor de media. Die zullen moeten afwegen of de vragen met een Westlands stempel wel nieuws bevatten. Wat is nieuws eigenlijk?

  3. Jasper van der Voort is slim genoeg om steeds weer wat anders te bedenken. Ik ben over heel benieuwd hoe het college op de vragen gaat reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>