je suis rien

21 mei

(Westland, 21 mei 2022, nr. 340). Dinsdag is er een bijzondere maar ook opmerkelijke raadsvergadering. Bijzonder omdat dan vijf nieuwe wethouders worden geïnstalleerd. Twee voor de tweede keer, want die zitten al in het huidige bestuurscollege. Pieter Varekamp opnieuw voor de VVD, zijn LPF-collega Ben van der Stee met een Westland verstandig-pet. Een niet-alledaagse plucheverschuiving.
Die overstap wordt hem, tot op het bot, kwalijk genomen door zijn oude makkers bij de LPF. Het woord verraad is nog het aardigste wat je in die kringen over hem hoort.

Coalitieakkoord
In het tweede deel van die vergadering zal het nieuwe coalitieakkoord aan de raad worden aangeboden. Dat is maandag formeel gepresenteerd door formateurs van Westland verstandig, GemeenteBelang Westland en VVD.
Staatsrechtelijk is dat eigenlijk een raar moment want dan zijn de nieuwe wethouders, die het akkoord moeten gaan uitvoeren, nog niet geïnstalleerd. Desalniettemin krijgen alle fracties dan de kans hun mening over het akkoord te spuien. In theorie zou de knorrige LPF zich, als een demonstratief statement, tegen dat akkoord kunnen uitspreken. Al was het maar om die vermaledijde Ben eventjes publiekelijk te naaien. Ze kunnen later ook tegen zijn benoeming stemmen.

‘Oud’ college, nieuwe raad
Die dinsdag-bijeenkomst is ook opmerkelijk omdat eerst een reguliere agenda wordt afgewerkt. Dat betekent dat de nieuwe gemeenteraad voorstellen en moties gaat bespreken met het nog zittende ‘oude’ college.
Niet dat die ouwetjes hele gekke dingen kunnen doen, want zij hebben geen meerderheid in de nieuwe raad die is samengesteld op basis van de laatste verkiezingsuitslag.

Politiek heikel
Toch kan die ontmoeting tussen bijna vertrokken wethouders en kersverse raadsleden politiek boeiend zijn. Op de agenda staat bijvoorbeeld de eerste motie van Forum voor Democratie dat sinds maart met een eenmansfractie aanwezig is.
Daarin roept FvD-fractievoorzitter Jasper van der Voort de gemeente op de hier verblijvende Oekraïense vluchtelingen actief te helpen bij hun terugkeer als het in hun land weer rustig is. Zelfs in een redelijk rechts Westland een politiek heikel standpunt.

Appelen en peren
De lokale vertegenwoordiger van Thierry Baudet zegt in de motie ook dat een grote instroom van vluchtelingen en asielzoekers een ontwrichtend effect heeft op de Westlandse samenleving die toch al problematisch is door een grote woningnood.
Veel raadsfracties zullen die samenvoeging ongepast vinden nu de kanonnen in Oekraïne nog steeds bulderen, maar menig politicus voorziet ook al discussies met zijn kiezers die voor zichzelf of hun kinderen maar geen betaalbaar huis kunnen kopen of huren. Natuurlijk, appelen en peren, maar toch.

Hete aardappel
Dinsdag doet zich dan het gekke voor dat een college, met de ontslagbrief al in de hand, mag reageren op een politiek uiterst gevoelige motie. Waarvan het ook niet eens weet hoe hun opvolgers daarover denken.
De zittende bestuurders hebben er wat gemakkelijk voor gekozen om de hete aardappel naar hun opvolgers door te spelen. En tactisch voor te stellen die motie in een nog komende commissievergadering te behandelen.
Maar de kans blijft groot dat enkele politici – noem maar van D66 of misschien wel van FvD – nu al een keihard statement voor of tegen willen laten horen. Zelfs een totaal niets zeggende (oud-en-nieuw beleid combinerende) wethouder Ben van der Stee is dan ook pikant interessant.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

4 gedachten over “je suis rien

  1. Ik begrijp niet waarom ze niet eerst beginnen met het installeren van nieuwe wethouders en dan met hen discussiëren over het nieuwe coalitieakkoord. Dan heb je dus een nieuw college waarmee je bijvoorbeeld een dag later een gewone raadsvergadering kunt beleggen. Dat lijkt me veel zuiverder.

  2. Het zou wel lachen zijn als het zittende college met de LPF zich zou uitspreken over die motie van Forum voor Democratie. Misschien is de LPF daar wel voor.

  3. Dus ook in de Westlandse gemeente gaat de FvD zijn polariserende, het systeem ontwrichtende rol proberen te spelen. Abject vind ik daar wel een geschikt woord voor. Wel jammer dat de columnist zoveel tijd aan die snotneus spendeert! Ben ook wel benieuwd naar het standpunt van ‘ons’ raadslid mbt de ‘oorlog’ in Oekraine? Meerjarenplannen van de FvD? Interessant!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>