je suis rien

23 apr

(Westland, 23 april 2022, nr. 336). Ik heb mij vergist in SGP-wethouder Leen Snijders. Toegegeven, hij was niet de allerbeste wethouder en de massieve kritiek op zijn kalend groenbeleid en zijn falende huisvuilophaalstrategie was terecht. Maar toch verdient hij een koninklijk lintje. Jammer dat die lijst voor Koningsdag al klaar is. Dan maar een Westlandstek, misschien wel een dubbele.

Ramp der rampen
Want Leen is wel de enige die de politieke ramp der rampen, die Duijsense Peter, keihard op zijn nummer heeft gezet. Die komt dan wel op voor, tegen de bureaucratie strijdende, burgers maar doet dat met een geldverslindende tsunami van raadsvragen. Die ons veel aan ambtelijke uren kost.
Tot vorige week dan, toen was Leen het zat. Er waren weer vragen. Van ‘die Peter’. Opnieuw over die plastic zakken die je aan een lantaarnpaal moet hangen. Wat nu weer?

Heldendaad
Leen hakte de knoop door. Liet weten dat hij de vraag al eerder had beantwoord en zei subtiel dat de vragensteller het antwoord dus nu wel moest weten. Het kwam uit zijn tenen: ‘En vanaf nu ga ik hierover geen antwoorden meer geven’. Iedereen perplex, politici, ambtenaren, pers, mogelijk Leen zelf ook.
Dat de wethouder die krachtige beslissing pas na 4 jaar, 2358 vragen, even zoveel antwoorden en uitgerekend pal voor zijn politieke vertrek heeft genomen, is hem vergeven. Het is toch een soort heldendaad. Volgens Leen dan.

‘Oud’ en nieuw
Een opmerkelijke raadsvergadering dinsdag, met het ‘oude’ college van wethouders en de net nieuw gekozen gemeenteraad. Met op de agenda een al jaren slepend onderwerp, het bestemmingsplan Galgeweg 3, Naaldwijk. Voor de insiders, dat gaat over Naaldwijker Jan Olsthoorn met zijn ‘cowboyachtige’ ranch daar en zijn soms dito gedrag.

Uitstel
Een oprecht raadsdiscussiepunt omdat Westland verstandig fel tegen het zogenoemde waterbergingsplan ter plekke is. Oppositieleider Peter Duijsens – nog eventjes – vroeg daarom uitstel voor meer onderzoek zodat het nieuwe, nog te vormen, bestuurscollege een betere, meer weloverwogen beslissing kan nemen. Een nieuw college waarin zijn partij wel en de LPF van de ‘oude’ wethouder Cobie Gardien vrijwel zeker niet meer zal zitten.

‘Er doorheen rammen’
Daarom wilde zij het bestemmingsplan voor haar vertrek aftimmeren. Wat Duijsens, tot haar ongenoegen, ‘Er nog even snel doorheen jassen’ noemde. Na een felle discussie werd het voorstel aangenomen, alleen Westland verstandig en Forum voor Democratie waren tegen.
Een politiek bijzondere uitslag omdat twee potentiële coalitiegenoten van Duijsens – GBW en VVD Westland – wel voor stemden. Beide vinden dat dat langdurige gezever met Olsthoorn nu maar eens afgelopen moet zijn.

Gladgestreken
Hun bijna collegevriend Duijsens waarschuwde hen er nog voor dat dit plan de gemeente miljoenen kan gaan kosten. Dat ‘vuiltje’ moet maandag dus nog wel tijdens het derde openbare coalitiegesprek worden gladgestreken.
En later wordt het boeiend wie van de nieuwe coalitiepartijen de wethouder gaat leveren die de ‘Galgeweg’ verder moet gaan uitvoeren.

Schaterlachen
In tijden van machtswisselingen blijft het leuk om te speculeren wie weg gaat en wie blijft. CDA-wethouder Albert Abee, die 2 jaar geleden tussentijds op het pluche van Karin Zwinkels belandde, ziet zichzelf niet meer terugkomen. Dit gezien de zwakkere positie van CDA Westland en ook zijn (al bijna 40 jarige) relatie met die partij.
Dat hij in de coulissen wordt genoemd voor een andere partij leidde bij hem tot een, voor zijn doen, luid schaterlachen. Bij politici zegt dat genoeg. Toch altijd een deurtje open houden.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>