Alsof het in Keulen donderde

27 apr

(Westland, 27 april 2022). Het was een ijzingwekkende stilte maandagavond in de Westlandse raadzaal. Zichtbaar op de politieke gezichten die jaren aan de macht waren. Die onlangs de verkiezingen hebben verloren en die nu timide aanhoorden hoe anderen het anders denken te gaan doen. En die, als een verbale mokerslag, plotseling ontdekten dat zij nu de oppositie zijn. Niet meer aan de knoppen draaien.

Zeurpiet
Zelden was er aan de Verdilaan zo’n orenklapperende stilte met een spreker die in de afgelopen jaren het imago van een niet om aan te horen schreeuwerige, zeurpiet had. Nu hingen alle aanwezigen bijna letterlijk aan de lippen van Peter Duijsens (Westland verstandig) die samen met GBW’er André van den Berg en VVD’er Pieter Varekamp hun nieuwe licht over de oude politiek lieten schijnen. ‘Alleen in positieve zin kijken naar de toekomst,’ klonk het in een politieke arena waar tot voor kort alleen maar het adagium leek te bestaan: wij en zij.
Het verhaal maakte zoveel indruk dat er slechts twee korte vragen en een instemmende opmerking volgden. In drie kwartier stond iedereen weer buiten.

Stuivertje wisselen
De bijeenkomst maandag was de derde (voor Westland heel bijzondere) openbare sessie in de procedure voor een nieuw bestuurscollege. De eerste keer mocht de politiek breed zeggen wat ze wilde, de tweede keer het maatschappelijk middenveld (noem maar, Vitis Welzijn, bibliotheken, groen- en natuurclubs, jongeren- en seniorenraad) en de derde keer was om te horen hoe de nieuwe machthebbers al die wensen in een potje hadden gedraaid.
Het plan was om met drie lokalen te gaan regeren maar de LPF haakte af; wilde de VVD er niet bij hebben. De verkiezingswinnaars Westland verstandig en GBW besloten toen om alleen met de liberalen een meerderheidscollegemeerderheid te vormen. Die zaten ook al in vorige college maar bleken politiek soepel genoeg om bestuurlijk stuivertje te wisselen.

Seniorenwethouder
Het trio kwam  tot veler verbazing maandag met een actieplan, vrijwel een compleet coalitieakkoord. Bijna tot in details uitgewerkt. Wat voorbeelden, de palen met plastic afvalzakken verdwijnen, er gaat meer gebouwd worden voor eigen bewoners, het wordt groener en de zorg beter. Om de afstand tussen burger en bestuur te verkleinen komt er een ombudsman/vrouw. En ook een speciale wethouder voor senioren.
Westland verstandig en GemeenteBelang Westland leveren elk twee bestuurders, de VVD één. Zelfs de portefeuilleverdeling is al ingevuld. GBW krijgt onder meer onderwijs, afval, openbaar groen en sport, Westland verstandig senioren  kunst/cultuur, zorg en financiën; de VVD onder meer economie, verkeer en arbeidsmigrantenhuisvesting.

Spectaculair
Bij het inventariseren van alle wenspakketten ontdekte het nieuwe trio dat er veel onderwerpen zijn waarvoor zelfs raadsbreed instemming is. Binnenkort gaan de ‘coalerenden’ daarom apart met oppositiefracties praten of zij met die onderwerpen samen op pad kunnen gaan. Voor Westland spectaculair, in de nieuwe oppositiebanken leek het heel even alsof ze het in Keulen hoorden donderen.

Poppetjes
Het enige ‘vuiltje’ zijn nu nog de poppetjes, de namen dan. Dat kost een paar weken tijd want burgemeester Bouke Arends staat erop dat alle kandidaten qua integriteit worden gescreend.
Namen noemen is dus risicovol, al gonst nog steeds de naam van zittend LPF-wethouder Ben van der Stee, maar dat komt vooral omdat hij zichzelf gretig aanmeldde. Ook Bens collega Cobie Gardien zong en zingt rond nadat GBW- fractieleider Remmert Keizer haar verrassend onverwachts kwalitatief de hemel in prees.
En, verdacht opmerkelijk, maandagavond liep ineens weer oud-wethouder Frank Rijneveen (GBW) prominent op de publieke tribune. Nog even en oud-VVD- Kamerlid, ex-GBW-wethouder, en sinds kort lokaal VVD-voorzitter, Arne Weverling komt weer terug!

Rien van den Anker

 

3 gedachten over “Alsof het in Keulen donderde

  1. Wel een nachtmerrie als een LPF-wethouder ineens overloopt. En de opmerking over Arne is toch wel een grap mag ik hopen

  2. Wel interessant om te lezen dat partijen als CDA en LPF ineens stil vallen nu ze een geheel andere stijl van politiek bedrijven zien aankomen. Ook de anderen iets gunnen, geen machtspolitiek.

  3. Als er voor bepaalde onderwerpen steun wordt gevraagd dan is er wel het risico dat de nieuwe oppositie weinig successen binnenhaalt. Want de winstpunten gaan dan wel naar het college.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>