je suis rien

19 feb

(Westland, 19 februari 2022, nr. 327). Naaldwijk, het centrum van Westland – ook al verschillen daarover de meningen – wordt eindelijk een stad. Met een echte Avenue en metropole uitstraling. Niet direct allemaal blij worden, niet iedereen zal het nog meemaken, het duurt nog wel een jaar of vijf, zes, misschien wel zeven.
Wat er gaat gebeuren is ten dele oud nieuws. Al jaren wordt er gesproken over plannen om de Verdilaan tot straat der straten te metamorfoseren. Een soort architectonische aorta naast het historische centrum rond de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein. Politici, ook zittende wethouders, amateur-futurologen of aangeschoten kroeglopers, iedereen kon fantasierijk rondstrooien wat er ooit zou (moeten) komen.

Klanten wegjagend
Het begin is er al een beetje, alweer enige jaren staat er aan de zuidzijde nabij de Stokdijkkade het glazen gemeentehuis. Binnenkort wordt er ernaast begonnen met het appartementencomplex De Dirigent dat qua hoogte gaat concurreren met de toren van de Oude Kerk.
Aan de overkant zullen we het voorlopig nog moeten doen met een op containers lijkende AH-supermarkt, een redelijk vervallen theater De Naald, een hobbelig grasveldje dat sommigen Central Park noemen met calisthenics-speeltoestellen, een matig gebruikte fietsenstalling en een parkeerplein dat hoofdzakelijk bezet wordt door, daarmee klanten wegjagend, winkelpersoneel.

Avenue Verdí
De naar de Italiaanse operacomponist vernoemde laan gaat nu de Avenue Verdí – met de klemtoon op de i – worden. Waar en hoe precies is nog onduidelijk maar vaststaat, althans dat is het gemeentelijke plan, dat er een nieuwe Naald komt en ook nog eens nieuwe, grotere supermarkt. Vrijwel zeker woningen, parkeerplaatsen, zelfs groen.
Daarna wordt veel weer onduidelijk, vooral qua kosten en tijd. Het zal gefaseerd gebeuren, liet CDA-wethouder Piet Vreugdenhil bijna visionair horen. En, zo zei zijn LPF-collega Coby Gardien, alles hangt dan af van het volgende bestuurscollege. Maar beiden zijn dolblij dat zij als zittend college, ogenschijnlijk toevallig vlak voor de verkiezingen, dit plan nu naar buiten kunnen brengen. Je kunt, slecht denkend, ook zeggen dat ze hiermee hun opvolgers opzadelen. Maar het fundament staat, corrigeren de nog een paar weken zittende bestuurders.

Getrechterd
Nu moeten de inmiddels door een bureau al opgestelde 6 scenario’s nog worden ‘uitgewerkt en getrechterd’, zoals dat in modieus bestuurdersjargon heet. Natuurlijk volgt er een participatieproject met belanghebbenden, mogelijk zelfs met het volk. En dan zijn er ook verder een paar stukjes grond die nog niet van de gemeente zijn. De eigenaren daarvan zitten inmiddels handenwrijvend een gemeentelijk voorstel af te wachten, maar hebben hoe dan ook de tijd.

Studiegebied
Boeiend is dat ‘de kop en de staart’ van het Verdilaanplan nog studiegebied heten. Aan de ene kant is er een basisschool die je mogelijk de plint (bestuurdersjargon!) van een appartementencomplex kan maken. En aan de Dijkwegzijde is er het door aannemersfaillissement stilgelegde complex De Harmonie en een nog te ruimen en daarna te koop staand stuk van de rk-begraafplaats. Ook die in het grote Verdiplan meenemen zou niet onverstandig zijn, zelfs van enige visie getuigen.

Pikant is de wens van Albert Heijn, die daar op eigen grond staat, om groter te willen groeien. Om een soort XL te worden. Als dat gebeurt dan is het vrijwel zeker dat Naaldwijk ook een andere plaatsnaam krijgt. Want met een forse Dirk en giga-Jumbo Foodmarkt gaat deze Westlandse kern dan ‘natuurlijk wel’ Superwijk heten.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

 

4 gedachten over “je suis rien

  1. Het volgende college zal waarschijnlijk in 2026 vlak voor de verkiezingen bekend maken waar de nieuwe Naald komt. Dan volgt de eerste paal in 2030.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>