Een verliezende winnaar

23 feb

(Westland, 23 februari 2022). De gemeenteraad dinsdag had veel weg van een Netflix-serie. Tot de laatste aflevering spannend maar die was zo in elkaar gezet dat er toch een cliffhanger overbleef. Voldoende ruimte, spanning en ingrediënten voor een tweede serie.

Feestje
Voor politieke junkies was het wel een feestje, die laatste, zelfs extra, vergadering, met één agendapunt: Gaat het gebouw De Eendenburcht in Wateringen nu worden verkocht aan een moskeevereniging of moet dat toch openbaar? Grootste discussiepunt: had de gemeente het gebouw eigenlijk niet al toegezegd aan de vereniging? En waarom werd dat ineens teruggedraaid?
Hoe dan ook, er zouden winnaars en verliezers zijn. Als het een zou worden besloten dan zou de tegenpartij ontevreden zijn. En omgekeerd. Alhoewel, in de politiek geldt dat niet. Je kunt het probleem altijd naar voren schuiven,  in de schoot leggen van een nieuw bestuurscollege. Een motietekst tweeledig uitleggen wil ook wel helpen.

Knap
De winnaar was, hoe gek ook, de oppositionele coalitiepartner LPF. Eerst mede ervoor zorgdragen dat een redelijk krachtige breed gedragen motie (met de opdracht om weer te gaan praten met de moskeevereniging) wordt afgezwakt, dan de notoire bungelwethouder – niet van jouw partij – namens het college laten verklaren dat het niet DIT college is maar dat het HET college – het volgende dus! – is dat die motie moet gaan uitvoeren. Daarna – dat consequent noemen – tegenstemmen en de voorstemmende raadsleden tevreden achterlaten met het behaalde succes. Knap hoor, en tussendoor ook nog verbale beschuldigingen van islamofobie met kracht en zonder verdere tegenspraak terzijde schuiven.

Barsten
Al met al werd het daardoor weer een rare extra raadsvergadering, meer een vreemd verkiezingsdebat. Waarin na vier jaar de Trouwe Coalitievriendschap, al ontkenden sommigen dat, barsten vertoonde. Maar die keihard zichtbaar werden toen die, deels uitgeklede, motie van onder meer het CDA wel door de andere collegevrienden van VVD en SGP/CU werd gesteund. Maar niet door coalitiepartner LPF.

Tevergeefs
Een debat met een opmerkelijke gespreksleider in de vorm van een raadsvoorzitter die ook burgemeester is. En die normaal gesproken boven de partijen staat, maar die in de affaire rond de moskeevereniging toevallig betrokken is omdat hij hierover gemandateerd mag meebeslissen. Die tijdens enkele vriendelijke kopjes thee bij de moskeevereniging de indruk wekte dat hij – voor hen toch een beetje de baas van de gemeente – eigenlijk instemde dat zij de Eendenburcht mag kopen. En die dinsdag tevergeefs de sfeer probeerde te verbeteren door zich publiekelijk te schamen voor verkeerd uitgevoerde procedures.

Monotoon
Een debat ook waarin SGP-wethouder Leen Snijders tot driemaal daarvoor zijn excuses aanbod. En die overigens net zo weinig overtuigend uitsprak als de verklarende argumenten waarvoor hij handelde zoals hij heeft gehandeld. Monotoon, ongeloofwaardig. Die sorry’s hielpen allemaal niet, de barsten bleven. Zelfs tijdens schorsingen was de sfeer te snijden.

Pyrrhusoverwinning
Van een LPF-feestvreugde is inmiddels ook geen sprake meer; het was dinsdag een pyrrusoverwinning. De kans dat er na de raadsverkiezingen een zelfde college gaat komen is nihil geworden. Afhankelijk van de uitslag zal het CDA nog liever steun zoeken bij andere lokalo’s. Met een voorkeur voor GemeenteBelang Westland maar desnoods ook met (een winnend) Westland verstandig. Maar alles liever dan de LPF, zo hoor je bij het CDA.

Krakkemikkig
Tot de verkiezingen half maart blijft nu het college van fortuynisten, liberalen en (orthodox) christendemocraten politiek krakkemikkig zitten. Een lokaal bestuur dat naar buiten zegt eensgezind te zijn maar binnenskamers (zeker op dit punt) tot op het bot is verdeeld.
Dat nu met een motie zit opgescheept waarvan duidelijk is dat het die niet gaat uitvoeren. Een college waarvan we ook niet weten wat de twee LPF-wethouders Cobie Gardien en Ben van der Stee daar van vinden nu hun eigen fractie die cruciale motie verwierp. Heel gek trouwens dat niemand hen dat dinsdag rechtstreeks heeft gevraagd.

Rien van den Anker

 

10 gedachten over “Een verliezende winnaar

  1. Ik zie gemeente belang Westland na de verkiezingen niet met het CDA in zee gaan Die zijn 4 jaar geleden als een hond behandeld door het CDA de toenmalige coalitie partner Nee voor hechte vriendschap moet je niet bij het CDA zijn Alles voor de tuinbouw niets voor de burger

  2. Zou het niet een idee zijn om een referendum in Westland te houden of er een islamitische school en een tweede moskee mogen komen? Het zal me niet verbazen hoeveel voorstanders zoiets zou opleveren. Dat er zoveel politici tegen zijn wil helemaal niet zeggen dat dat ook onder de bevolking leeft.

  3. Vergeef me m’n brutaliteit, columnist, het gebeurt je (bijna) nooit maar in deze column sla je de plank toch lelijk mis. Niet (de politiek van) LPF Westland zegevierde in deze raadsvergadering, goddank niet! Westland en Westlands fatsoen – afspraak is afspraak – zijn de grote winnaars van deze heel bijzondere extra vergadering, waarin de gemeenteraad met overgrote meerderheid het college van B&W tot de orde heeft geroepen. Dat dat college met ‘n woordspelletje die uitspraak van de gemeenteraad kennelijk wil negeren is tekenend voor de benepenheid en de onkunde. En daar rekenen de Westlanders op 16 maart wel mee af.

  4. Natuurlijk wordt er in Westland niet gediscrimineerd: alle Marokkanen worden op dezelfde manier behandeld. Of het nu om een school of koopcontract voor een gebedsruimte gaat. Hoe hypocriet kan je zijn?

  5. Het is toch makkelijk als de LPF het college 4 jaar lang visies laat ontwikkelen, elke verandering tegen houdt en een bungelwethouder heeft van de CU-SGP die elke raadsvergadering excuses aanbiedt voor gemaakte fouten. Het CDA had maar een taak, zwijgen en de eigen wethouders redden. Dat is helaas niet gelukt want wethouder Zwinkels trad tussentijds af. Na vier jaar niets doen is het tijd voor een ander college waar hopelijk de LPF niet inzit. Anders kan het Islamitisch Cultureel Centrum Wateringen en de Islamitische Basisschool Yunes Emre nog eens vier jaar wachten of procederen.

  6. Het zou best wel eens kunnen zijn dat dit een vooropgezet plan van de LPF is. Wat John Witkamp consequent noemt wordt ook door een groot deel van zijn achterban zo gezien.

  7. Voorlopig blijft de moskeevereniging achter met een vieze smaak in de mond. Het college moet dan weer met hen gaan praten maar dat is nog steeds geen garantie dat de toezegging om dat pand aan hem te verkopen ook wordt waargemaakt.

  8. Het viel afgelopen dinsdag wel op dat het CDA maar ook GBW nogal stilletjes waren. Nu al lonken nog voor de verkiezingen geweest zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>