je suis rien

9 okt

(Westland, 9 oktober 2021, nr. 310).  Geruchten zijn er normaal gesproken om genegeerd te worden. Soms moet je ze wel checken, soms lukt dat niet. Een keihard gerucht in het Westlandse wil nu dat niet alle bestuurscollegeleden zijn gevaccineerd.

Privacy
Een formele vraag aan de gemeente levert op dat er geen antwoord kan worden gegeven vanwege de privacy. Ook al was de vraag of niet-gevaccineerde wethouders wel volledig hun taak kunnen uitvoeren. Of dat zij in collegiaal overleg dan worden uitgesloten van bijvoorbeeld bezoeken aan jubilerende echtparen of honderdjarigen. Toch niet de groepen die zitten te wachten op een niet-gevaccineerde politicus.

Punt is dat werknemers, ook wethouders, niet door hun werkgever mogen worden bevraagd of zij gevaccineerd zijn. Maar hoe kom je er dus achter? Zeker als zo’n gerucht hardnekkiger wordt nadat bekend werd dat twee wethouders vorige week niet mee gingen met het gemeentelijke uitje naar Venlo en Emmen. Dan blijft over om het de betrokkenen zelf rechtstreeks te vragen. Dat hondse journaille toch..

Geen antwoord
Bij de eerste kwam er, ook na aandringende herhalingen, geen antwoord dan alleen dat de wethouder zijn rol als loco-burgemeester moest vervullen omdat de echte burgemeester en zijn collega’s op pad waren. Deze week werd ook de tweede wethouder botweg gevraagd of er sprake is van vaccinatie of niet. Nu een heel ander antwoord: ‘Daar geef ik geen antwoord op’.
Het gerucht blijft nu  een gerucht en dus is er reden genoeg om de twee namen niet te vermelden. Beter was geweest als het ontzenuwd was. Gewoon met een ja, of desnoods een nee.

Meters maken
Dacht wethouder Piet Vreugdenhil onlangs de media te paaien met leuk nieuws. Tijdens het wekelijkse persgesprek meldde hij vol trots dat er een tweede Berkenflat in ’s Gravenzande komt. Met maar liefst 200 appartementen. Dat is gelijk meters maken, zei een alerte AD- verslaggever nog. Piet beaamde dat onmiddellijk. Waarna de journalist toch nog vroeg of dat getal wel klopte. Dat zou worden geverifieerd. Niks aan de hand.

Volgende morgen
Maar Piet verifieerde niks, althans, er kwam geen aanvulling, verbetering, of correctie. En de deadline naderde. En ging voorbij.
Onduidelijk is of de wethouder pas de volgende morgen wakker werd toen hij het verhaal – met 200 – in de krant las of dat hij pas op dat moment ging verifiëren. Uiteindelijk kreeg de journalist pas die volgende morgen te horen dat het aantal geen 200 maar 130 was. Waarna een en ander werd aangepast in de internetversie van de krant.

Raadsvragen
Naar goed oppositioneel gebruik werden er ondertussen wel raadsvragen gesteld aan de wethouder. Hoe kon hij toch zoveel verwarring stichten in een project waar hij zo dicht bij betrokken is?
Deze week kwamen de antwoorden en wees de wethouder erop dat hij dat eerste cijfer ‘onder voorbehoud’ had gezegd. En dat de vertegenwoordiger van de pers niet op de verificatie heeft gewacht.

Onder voorbehoud
Onder voorbehoud heeft hij trouwens niet gezegd, zo weten ook getuigen, hij klonk stellig, zou het getal van 200 alleen even verifiëren. Maar als hij daarvoor 24 uur de tijd neemt terwijl het antwoord met één belletje kan worden gevonden, is het begrijpelijk dat een journalist na het uitblijven van een reactie reageert: Dan zijn het er dus 200.

Wethouder Piet zal binnenkort zijn antwoord op de raadsvragen nog wel verbeteren. Zeggen dat er ergens iets is misgegaan. En misschien wel sorry zeggen. Maar dat gebeurt bij hem vast onder voorbehoud.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

3 gedachten over “je suis rien

  1. Begrijpelijk dat de columnist geen namen noemt. Maar het is eigenlijk wel gek dat de twee wethouders geen antwoord geven. Natuurlijk mogen zij zelf besluiten om anti-vaccer te zijn maar in hun functie is het wel logisch dat iedereen weet dat dat zo is.

  2. Ook een wethouder heeft recht op privacy en hoeft de vraag of hij al dan niet is gevaccineerd niet te beantwoorden. Maar ik vraag me wel af of je dan nog wel jubilerende echtparen en hoogbejaarde jarige moet gaan bezoeken.

  3. Weten we wel van alle raadsleden of ze gevaccineerd zijn? Zou het niet een goed idee zijn om ook bij raadsvergaderingen een QR-code check in te voeren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>