Tot maart gaat het financieel goed

6 okt

(Westland, 6 oktober 2021). Barre tijden voor een gemiddeld gemeentebestuur, vooral voor geldwethouders. Niet alleen door pandemie-perikelen maar met name door een landelijke overheid die Ruttiaans de eigen portemonnee op orde brengt door veel zaken botweg over te hevelen naar gemeenten. En op die punten gelijk maar fors te bezuinigingen. Schrijnend zijn de gigantisch opgelopen kosten bij de jeugdzorg.
De gevolgen zijn nu al zichtbaar, een derde van de gemeenten heeft geen sluitende begroting, de helft moet de gemeentelijke lasten verhogen. Maar gelukkig, in Westland is er niks loos. Althans, zo klonk het afgelopen week.

Blij, blij, blij
Bij LPF-wethouder Ben van der Stee is de jaarlijkse presentatie van die begroting altijd een feestje. Hij weet subliem de grote stroom van rode en zwarte cijfers om te buigen tot een kleurrijk palet van groen en geel. Ook al gaat het niet goed, Ben breit er een vrolijk verhaal omheen.
Deze keer was het helemaal blij, blij, blij, want de laatste begroting voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar heeft altijd een disclaimer.. Die zegt dat je als zittend college geen gekke bokkensprongen kunt maken omdat je het opvolgende college niet wilt belasten.

Waakzaam
Maar als Ben zoiets ‘politiek collegiaal’ zegt moet je altijd waakzaam zijn over het waarheidsgehalte van zijn verhaal en toelichting. Het klopt wel, maar het past niet precies en je weet niet precies waar. Als hij meldt dat de woonlasten alleen maar, als gevolg van de inflatie, met 4 euro stijgen dan weet iedere Westlander dat er ergens anders toch nog iets bij komt. Maar hoeveel? En waar?

 Maar goed, volgens de officiële boeken neemt de schuld af met 31 miljoen naar 352 miljoen. Dat komt, Ben citerend, door twee dingen. Ten eerste omdat we tijdens de corona ook veel minder dingen hebben gedaan, dus minder geld hebben uitgegeven. Er was bijvoorbeeld geen Westland Event en bij andere activiteiten moesten geen hekken worden geplaatst. Dat scheelt flink wat en zo had de coronavirus toch ook nog financiële voordeeltjes, klonk het weinig subtiel.

Schouderklopje
En ten tweede zijn er veel gronden uitgegeven, verkocht dus, waar huizen op worden gebouwd. Dus ons totale bezit is ook minder geworden. Zo deed de KLM dat ook jaren, in feite verlies lijden, maar wel snel een paar vliegtuigen verkopen zodat er toch winst werd gemaakt.
De dit jaar ingevoerde forse verhoging van de afvalstoffenheffing blijft bestaan, maakt de begroting indirect ook wat zwarter. ‘We leven positiever dan we verwacht hadden bij de start van de pandemie.’ Waarna Blije Ben zichzelf maar een schouderklopje geeft dat hij onder deze omstandigheden toch een sluitende begroting kan aanbieden zonder dat het de Westlander raakt in de portemonnee. Als je Ben gelooft gaat het in ieder geval tot maart financieel nog goed.

Rekeningen
Heerlijk, dat soort proza, dat een politicus zonder blikken of blozen een half jaar voor de raadsverkiezingen uitspreekt. Logisch, je gaat de kiezer niet nu alvast in de zenuwen brengen over rekeningen die onderin een bureaula klaar liggen.
Bovendien weet iedereen nu al dat in september 2022 alles financieel radicaal anders is. Dan zijn de verkiezingen een half jaar achter de rug. Dan is er een nieuw bestuurscollege en een aangepaste begroting. En dan komen ook de rekeningen boven tafel. Die dan ineens ‘nieuwe plannen’ heten.

Rien van den Anker

 

 

4 gedachten over “Tot maart gaat het financieel goed

  1. Het enige voordeel van Ben van der Stee is dat je hem op elke wethouderspost kan zetten en het doet er niet toe voor welke partij. Is wel gemakkelijk als je er een zoekt!

  2. Van der Stee zou zo Hoekstra kunnen opvolgen. Misschien moeten we hem eens vragen of hij ook nog iets heeft staan in de Maagdeneilanden?

  3. Dat Ben met zijn cijferbabbelarij zo goed wegkomt heeft ook te maken met de onkunde op financieel gebied in de gemeenteraad en bij de media. Ik denk zelfs dat hij in het college de meest deskundige is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>