je suis rien

29 mei

(Westland, 29 mei 2021, nr. 291). Vergelijkingen met Rusland en Oekraïne gaan wat ver maar er was deze week een oorlogje tussen Den Haag en Westland. Op bijna Poetinistische wijze waren Haagse verkeersborden op Westlands grondgebied gezet. Stiekem had de Hofstad zichzelf een paar honderd meter groter gemaakt.
Zoiets moet je juist niet doen in Wateringen waar nog steeds het trauma rondwaart over de Haagse annexatie waarbij zo’n 25 jaar geleden noordelijk Westland deels werd ‘ingepikt’. De Haagse ‘Verdilaan’ reageerde met een k-smoes, het was goed bedoeld, er wordt daar erg hard gereden, het ging over de verkeersveiligheid, ook van Westlanders.

Liberale houwdegen
Gelukkig was er onze liberale houwdegen – wethouder Pieter Varekamp – die zijn tanden liet zien. Zelfs zijn Haagse partijgenoot én burgemeester Jan van Zanen schrok daarvan. ‘Ze waren al voor mijn komst geplaatst!’, had hij nerveus geroepen.
De Haagse borden worden binnen een week weggehaald, zo is inmiddels beloofd. Waterings CDA-raadslid Jan van Rossum, die het Haagse landjepik ontdekte, blijft echter waakzaam, overweegt een burgergrenswacht op te richten. Met een aparte fietsbrigade, ook voor seniore specsaverende e-bikers.
En het verhaal wil dat Varekamp de Haagse borden persoonlijk gaat vervangen door andere, met de tekst: ‘Hier waak ik’. Zonder hondenkop.

De Veiling
De tweekoppige ChristenUnie/SGP-raadsfractie is door de bank genomen rustig, positief en gezagsgetrouw. Mede omdat zij een eigen wethouder (Leen Snijders) heeft. Van enig politiek oppoken of publicitair prikkelen is geen sprake.
Dat lijkt te veranderen nu de raadsleden Ad van Harmelen en Arij de Bloeme het spelletje doorhebben en het zelfs leuk gaan vinden. Zo vroeg onlangs De Bloeme aan CDA-wethouder Piet Vreugdenhil hoe het stond met de renovatie van de kleine zaal van De Veiling, ooit De Leuningjes, in Poeldijk. Die liet weten dat de contacten met het stichtingsbestuur constructief zijn en dat de raad binnenkort een keuze mag maken uit drie opties. Voor Piets doen, helder en duidelijk.

Na vier dagen
Maar niet voor het CU/SGP-raadslid, al na vier dagen stelde hij aanvullende raadsvragen. Waarin hij tot achter de komma aangaf waarom hij tegen de in zijn ogen veel te hoge uitgaven in Poeldijk is. Zeker voor een gebouw met een huurcontract van 10 jaar.
Onduidelijk is waarom hij echt tegen is. Boze tongen beweren dat hij vreest voor een te commercieel evenementenoord, maar het kan ook zijn dat hij als strenge protestant niet teveel aan ‘katholiek Poeldijk’ wil geven.

Hornbach-stijl
Of is het toch politiek? Zijn financiële argumenten zijn namelijk vrijwel identiek aan die van zijn politieke baas, wethouder Snijders. Die kon daarmee eerder de gemeenteraad niet overtuigen minder geld te geven. Er was zelfs een meerderheid, van lokale partijen, die vond dat je, naast een fraai gerestaureerde grote zaal, niet een kleine in Hornbach-stijl kan opknappen. Met Ikeastoelen.

Sluw een-tweetje
Maar die herhalingsvragen zijn voor Snijders wel een steuntje in de rug tijdens een komend debat over De Veiling. Zie je wel, ik ben niet de enige die het teveel geld vindt.
Politiek heet dat een sluw een-tweetje. Waarbij een wethouder via zijn fractie een onderwerp weer publiekelijk uitgebreid kan toelichten. Knap staaltje ouderwets monisme, afgesproken trucje, ja, ja. ze leren  na 3,5 jaar snel bij de ChristenUnie/SGP.

Wel jammer dat daardoor nu ook het laatste restje integere naïviteit uit de raad is verdwenen.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

4 gedachten over “je suis rien

  1. Oud-burgemeester Wil van den Bos czn draait zich om in zijn graf. Hij was het die al weer lang geleden als een echte houwdegen op de bres sprong om Wateringen te verdedigen. Een strijd die hij jammer genoeg verloor.

  2. Langzaam maar zeker komt ook klein christelijk rechts tot realiteitszin. Ik weet niet of dat goed is, maar het is beter dan je in de raad helemaal afsluiten van de politieke werkelijkheid.

  3. Arme wethouder Pieter Varekamp. Die man is zo aardig dat hij nog niet eens een deuk in een pakje boter durft te slaan. Of dan sorry zegt.

  4. Gaan we Den Haag ook nog een rekening sturen voor het wegenonderhoud van dat stukje wat ze tijdelijk gepikt hebben? Jan van Rossem heeft gelijk: waakzaam blijven blijft nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>