je suis rien

17 apr

(Westland, 17 april 2021, nr. 285). Het wordt tijd dat het digitale vergaderen van de Westlandse politiek weer fysiek wordt, de kwaliteit van het politieke beslissen lijdt er inmiddels onder. Er worden besluiten genomen waarvan je al direct aanvoelt dat niet iedereen precies weet wat er is besloten.
Bestuurscollege én gemeenteraad mogen nu al wettelijk fysiek vergaderen, doen dat niet uit vrees voor de publieke opinie, maar zouden het wel moeten doen nu de democratie onder druk komt te staan.

Kunstgrasveld
Dat het nu al mis kan gaan bleek dinsdag tijdens de raadsbehandeling van een (lokaal belangrijk, niet echt wereldschokkend) voorstel om her en der (weer) groen aan te leggen, te verbeteren en in de kernencentra uit te breiden. Dat leidde er uiteindelijk toe dat er een kunstgrasveld in Wateringen komt waar een groen grasveld was gepland (!). En ook dat er voor de vergroening van de winkelcentra minder geld overblijft.
Er waren raadsleden die na de vergadering, of de dag erna, pas in de gaten houden wat ze hadden besloten. Natuurlijk ontkennen ze dat..

Digitaal morren
Het ging fout toen er, vlak voor de vergadering, naast het groenvoorstel ‘nog even snel’ digitaal een amendement werd verspreid. Een wijzigingsvoorstel van CDA-raadslid Jan van Rossum, ondersteund door GBW-raadslid Joep van Veen. Waarin het aanleggen van dat kunstgras was opgenomen.
Daardoor ontstond later een verwarrende digi-discussie met raadsleden die toen pas het amendement zagen en gingen lezen. Het leidde er tenslotte toe dat de wethouder meeging met de meerkosten van het kunstgras ten nadele van de groenere kernen. Maar tijdens de stemmingen leek dat niet geheel tot iedereen doorgedrongen. Digitaal morren is ook lastig.

Rechts onderaan
Bij MKB Westland waren ze niet blij met deze ontgroening van de groenere centrumplannen. En ‘groenmannen’, zoals GroenLinks-fractievoorzitter Ulbe Spaans, maar zeker ook Aad van Uffelen, werden weer eens bevestigd in hun heilige geloof dat Westland nooit hoog op een groenlijstje zal komen.
Dat we, in voetbaltermen, opnieuw in het rechterrijtje een plekje krijgen. Waarschijnlijk helemaal onderaan.

Via Dolorosa
De toekomst van de rooms-katholieke begraafplaats hartje Naaldwijk is meer en meer een lijdensweg, een Westlandse Via Dolorosa. De parochie wil de begraafplaats deels sluiten en aan de straatkant voorzien van een grafmonument inclusief een verzamelgraf. Snoodaards suggereerden gelijk dat het achterste deel van de begraafplaats na ruiming wel in handen zou vallen van louche projectontwikkelaars.

‘Gewijde grond’
Maar er ontstond verzet, eerst een actiegroep, toen een serieuze stichting. Daarna bleek ook dat de parochie heeft aangegeven dat verkoop van ‘gewijde grond’ uitgesloten moet worden. Maar er was wel kerkelijke vrees dat andere alternatieven onvoldoende toekomstbestendig zouden zijn. En dat de kerk over een 10 jaar weer voor onderhoud en beheer zou moeten opdraven.

Hoop
Maar er is hoop, althans volgens twee oppositiepartijen, die samen ruim een derde van de gemeenteraad vormen. Zowel GemeenteBelang Westland als Westland Verstandig wil nu dat de gemeente het voortouw neemt. Samen met de kerk en de stichting naar een oplossing gaat zoeken.
Als CDA Westland meedoet is er een raadsmeerderheid. Mogelijk doen zelfs de, heel lang antipapistisch geweest zijnde, streng-protestantse ChristenUnie en SGP mee. Maar een flink seculier deel van de raad zal er wel tegen zijn. Scheiding van kerk en staat, hè.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

 

 

3 gedachten over “je suis rien

  1. Digitaal vergaderen is alleen maar goed als er zaken zijn te melden, zeker niet om te debatteren. Bovendien valt het wel op dat heel veel raadsleden zitten te klungelen met de microfoon en het beeld. Alsof het van de armen moet.

  2. Ik vraag me af of alle raadsleden ook tijdens fysieke vergaderingen wel alles precies doorhebben. Zeker als het over financiële zaken gaat begrijpt volgens mij de helft niet exact waar het over gaat. Uitzonderingen zijn wethouder Van der Stee en Peter Duijsens van Westland Verstandig.

  3. De politiek moet zich helemaal niet bemoeien met die rooms-katholieke begraafplaats in Naaldwijk. Nog even, en de gemeente gaat ook nog lege kerken opkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>