je suis rien

27 mrt

(Westland, 27 maart 2021, nr. 282). Omwonenden van het omstreden bouwplan Duinvallei Watergat in Monster, waar de gemeente luxe woningen wil realiseren, hadden een WOB-verzoek ingediend om bepaalde stukken openbaar te krijgen. Het Westlandse college van b&w heeft besloten de gevraagde stukken niet te verstrekken. Reden: ze zijn al openbaar.
Logisch, denk je dan, maar een klantvriendelijk bestuurscollege, zeker een dat vaak zo hamert op transparantie, stuurt de gevraagde stukken dan als gebaar van service naar die burgers. Of stuurt desnoods een link waarop ze te vinden zijn. Want iedere burger die wel eens iets opzoekt op de gemeentelijke website weet dat dat een bijna ontoegankelijk doolhof is.

Burgervriendelijk
Wethouder Pieter Varekamp laat desgevraagd weten dat de gemeente daar niet aan kan beginnen. Hij zei nog net niet dat de ambtenaren op het gemeentehuis daar niet voor zijn.
Overigens blijken de opgevraagde stukken helemaal niet van de gemeente te zijn, maar van het kadaster, zo ontdekte een ambtenaar in enkele minuten. Een beetje aan zijn burgers denkende bestuurder had dat ook gelijk aan die vragende inwoners van Monster kunnen melden. Maar ja, daar is hij dus niet voor..

Wandelklachten
Omdat we door de coronapandemie steeds minder mogen gaan steeds meer mensen wandelen. Dat is gezond, zo zeggen deskundigen, een dagelijks ommetje of een fikse boswandeling is nooit weg.
Dat is volgens Joost Voorberg uit Gravenzande maar ten dele waar, want hij ontdekte als podotherapeut – zeg maar, een voetspecialist – dat de laatste tijd het aantal klachten door intensief wandelen flink is gestegen. Hoeveel en door wie dat is gecontroleerd wordt niet geheel duidelijk.

Deskundige tips
Om klachtenvrij te blijven wandelen geeft hij tips zoals het langzaam opbouwen van de lengte van de wandelingen. Goede wandelschoenen en dito sokken worden ook aangeraden. Check ook geregeld met de hand door de schoen of er geen oneffenheden zijn, zo staat in een persbericht.
Pas daarna komt de aap uit de mouw want Voorberg vertelt dan en passant dat zijn podotherapie in de Langestraat in ‘s-Gravenzande sinds kort is verbouwd en verdubbeld. Die extra klachten komen hem dus perfect uit: Joost wacht nu nog op onze voeten.

‘Busvrij’ De Lier
De vervoersbedrijven verkeren in financiële nood, omdat we, ook al door corona, steeds minder reizen met het openbaar vervoer. De Metropoolregio Den Haag-Rotterdam, de regionale verkeersautoriteit, wilde daarom De Lier ‘busvrij’ maken. Anders gezegd, buslijn 32 zou voortaan tussen Naaldwijk en Delft langs De Lier rijden en er niet meer doorheen. In- en uitstappen kan dan alleen langs de Provincialeweg. En sommige Lierenaren moeten eerst een lange wandeling maken…

Ook mensen
Dat besluit is gelukkig, voorlopig, teruggedraaid, zo zegt verkeerswethouder Pieter Varekamp. De argumenten daarvoor had hij, de MRDH, maar ook het vervoersbedrijf natuurlijk ook tevoren kunnen bedenken. Zo is het nu ineens niet veilig genoeg om reizigers langs die drukke Provincialeweg in de bus te laten stappen. En natuurlijk, je kunt ook niet in een paar dagen nieuwe bushaltes uit de grond stampen.
Maar sympathiek is wel dat de wethouder aangeeft dat er uit De Lier ‘een sterk signaal’ is gekomen dat de gebruikers het verdwijnen van de bushaltes in het dorp niet zien zitten. Alsof hij voor het eerst ontdekte dat daar ook mensen wonen.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

3 gedachten over “je suis rien

  1. De Lier wordt nu tijdelijk blij gemaakt met het niet veranderen van de buslijn. Maar uitstel betekent nog geen afstel. Wacht maar af!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>