Burger-insprekers

31 mrt

(Westland, 31 maart 2021). Je hebt kiezers en gekozenen, de laatsten noemen we politici. Daartussen heb je burger-insprekers. Nog net geen politici maar wel kiezers met een eigen mening. Die zich vooral laten horen in de politieke arena.
Ze waren, dankzij corona, vrijwel verdwenen. Verworden tot een digitale brief die achteloos terzijde kon worden geschoven. Als een aangerand grondrecht.

Insprekers, je hebt ze in soorten en maten. Soms treden ze op als solist, soms als een massaal koor. Er zijn er die alleen hun eigen sores te berde brengen, anderen worden gedreven door breder, soms internationaal belang. Stellig overtuigd van hun eigen gelijk.
Altijd pratend voorafgaand aan een commissie- of gemeenteraadsvergadering. Soms dramatisch monotoon, veelal te lang, geregeld afgekapt door een strenge voorzitter.

Sluipenderwijs
Een almaar voortdurende coronavirus-pandemie is slecht voor de (lokale) democratie. Digitaal thuiswerken en vergaderen; het is beter dan niks, maar toch. Democratie bestaat uit sociaal en fysiek debat, elkaar in de ogen kijken. Zonder dat verschuiven ook de machtspanelen. Gebeuren er dingen die niet horen maar goedgepraat worden omdat er nu eenmaal een pandemie is.

Sluipenderwijs is corona ook bestuurlijk Westland binnengedrongen. Ontstond de neiging om steeds meer bijeenkomsten, zoals het Seniorenconvent en informatie-uitwisselingsavonden, standaard besloten te maken. Daarnaast raakten de openbare digitale bijeenkomsten door de gebrekkige techniek niet echt doordesemd van ‘goed doorvragen en lekker debat’.
Een voorbeeld, de burgemeester is plotseling geen politiek gespreksleider maar noodgedwongen meer een regisseur die schuift met knopjes. Die technisch anderen het woord geeft. De broodnodige emotie ontbreekt dan, vergaderingen worden ‘kaal’, toegegeven, ook wel korter.

Doods Word-document
En neem nu dat inspreekrecht voor burgers, dat was maandenlang op beschamende en schandelijke wijze weggedrukt. Vanwege corona konden insprekers alleen maar digitale teksten afleveren waarna die in extenso onopvallend op de agenda werden gezet.
Daar waar deze gepassioneerde plaatsgenoten eerder hun knorrigheid luid en duidelijk in de microfoon spuwden en raadsleden aanvullende vragen konden stellen waren ze teruggebracht tot een doods Word-document of een PDF.

De vraag is waarom? Insprekers kon je toch net als raadsleden ook digitaal welkom heten met een (tijdelijke) inlogcode. Qua veiligheid ging dat niet, zei men maar. Een aparte Zoom-verbinding maken? Toegegeven, dat zou technisch moeite kosten, maar dat zou toch geen groot probleem moeten zijn voor een meedenkende griffier.
Andere mogelijke oplossing? Insprekers tevoren uitnodigen op het gemeentehuis en hun woorden in een lege raadszaal, met alle coronamaatregelen, opnemen. Nee, nee, nee, was het antwoord. Het leek wel of Het Bestuur het niet wilde.

Zeurpieten
Dat inspreekrecht voor burgers lijkt ooit ingevoerd als uitlaatklep voor zeurpieten. Maar in een tijd waarin een groeiend gat gaapt tussen politiek en burgers is het wel essentieel. Om in plaats van een brief de politiek eens recht voor zijn raap toe te kunnen spreken. Ook al omdat (te)veel burgers de gemeenteraad en het bestuurscollege zien als elitaire clubs ‘die toch maar hun eigen gang gaan’.

En zie wat er deze week (bijna stiekem) gebeurt. Na maanden van afhouden, afhouden en nog eens afhouden ging het plotseling ineens wel. Insprekers konden digitaal  ‘aanwezig’ gewoon weer hun ei kwijt. En ook aanvullende vragen van raadsleden beantwoorden.
Wel blijft nog de vraag waarom het allemaal zo beschamend schandelijk lang duurde?

Rien van den Anker

4 gedachten over “Burger-insprekers

  1. Het dédain waarmee de gemeentelijke politici omgaan met het kiezerspubliek is verbijsterend. De meeste politici hebben geen benul van het uit elkaar groeien van hun wereld en die van Jan Publiek, de kiezer. En de wereld wordt nog meer verbijsterender na september als we langzamerhand weer naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022 aan. Dan staan ze weer klaar voor ons!

  2. Zijn raadsleden nu zo bang voor de inwoners van Westland dat ze alles maar stiekem en besloten doen? Ik kan me dat nauwelijks voorstellen maar als ik deze column lees is het waarschijnlijk waar.

  3. De gemeenteraad zit gewoon niet te wachten op insprekers. Dat zijn lastpakken die je zo min mogelijk het podium moet geven. Stel dat ze eens gelijk zouden hebben.

  4. Wel blijft nog de vraag waarom het allemaal zo beschamend schandelijk lang duurde?
    Goede vraag….. Het plaatsen van voetbaldoeltjes op een trapveld duurt 2 jaar na een verzoek van jeugdige inspreker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>