je suis rien

20 feb

(Westland, 20 februari 2021, nr. 277). Twee CDA-wethouders zijn deze week boos uitgevaren tegen een niet nader genoemd raadslid. Zij vinden dat die politicus publicitair nogal selectief heeft uitgehaald naar de gemeente, en eigenlijk ook naar de gemeentelijke ambtenaren. Not done!

Overbelast
Wat is er gebeurd? Op de wekelijkse, digitale, persconferentie van het bestuurscollege kwam donderdag een brief aan de raad ter sprake waarin wordt uiteengezet wat de effecten zijn van de coronacrisis op de gemeentelijke organisatie.
CDA-wethouder Piet Vreugdenhil gaf aan dat veel thuiswerkende mensen, inmiddels een groot deel van het personeel, overbelast dreigen te raken. Volgens hem wordt er op het gebied van de ondersteunende coronaregelingen kei- en keihard gewerkt. Daarbij is het steeds moeilijker om gekwalificeerde mensen bij vacatures te vinden. Vrijwel alle gemeenten zijn naar hen op zoek.

Gekleurd
De organisatie staat daardoor, zo klonk het, onder druk. Ook door extra werk vanwege de komende verkiezingen en door bijvoorbeeld steeds meer aanvragen voor de nieuwe Omgevingswet. Op enkele dossiers is er daardoor vertraging ontstaan maar het meeste werk loopt goed, al kan het soms ietwat stroperig lijken, aldus de wethouder. Een enkele (terechte) klacht of fout bepaalt niet de grote lijnen van vele honderden dossiers, was zijn beschrijving. Heldere taal, ook al was de bestuurder over ‘zijn eigen winkel’ natuurlijk wel enigszins gekleurd.

Gegriefd
Maar na het betoog dat ambtelijk Westland zijn stinkende best doet maar ook op zijn laatste benen loopt, haalde Vreugdenhil ongevraagd knorrig uit naar een politicus die in de publiciteit had opgemerkt dat ondernemers en verenigingen te traag worden uitbetaald in de steunmaatregelen. Dat had hem, maar ook veel ambtenaren, gegriefd.
Zijn CDA-collega Albert Abee liet de ergernis groeien door aan te geven dat er in dit geval selectief was gekozen uit de beantwoording op raadsvragen. Hij vroeg zich af of het soms niet beter is dat iemand zich afvraagt of een vraag stellen wel zin heeft. Namen werden niet genoemd; wel ontstond er wat verwarring tijdens de persco.

Doorvragen
Enig doorvragen leverde wel op dat een advertentie in het huis-aan-huisblad Groot Westland de bron van ergernis was. In die advertorial (van oppositiepartij Westland Verstandig) worden, zo blijkt lezend, geen ambtenaren genoemd of bekritiseerd. Wel het bestuurscollege.
WV-fractievoorzitter Peter Duijsens zegt desgevraagd met zijn artikel slechts te reageren op Westlanders die bij hem klagen dat de coronaregelingen wel mooi zijn maar dat er weinig en traag wordt uitbetaald. En dat hij het Westlandse college kritiseert omdat dat volgens hem nogal geheimzinnig doet over wat en hoeveel aan wie wordt betaald.

Raadsvragen
En nu verder? Niet uitgesloten moet worden dat Duijsens minimaal twee raadsvragen gaat stellen. Eén over het feit dat wethouders hem op deze semi-anonieme wijze kritiseren. En ook een om nog eens te benadrukken dat niet de ambtenaren maar de bestuurders in zijn ogen geen goed werk leveren.
De wethouders zullen dan in hun, door toch al overbelaste ambtenaren geschreven, antwoorden wel zeggen dat de journalisten het verkeerd begrepen hebben. Soms zijn de coulissen van de lokale politiek zo leuk dat ze opgeschreven moeten worden.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

5 gedachten over “je suis rien

  1. Zwakke bestuurders creëren vaak sterke ambtenaren. Die ook nog het voordeel hebben dat ze nooit kunnen worden gekritiseerd omdat de zwakke bestuurder verantwoordelijk blijft. Een rare balans!

  2. Ik denk dat Peter Duijsens wel in zijn vuistje gelachen zal hebben over die bijzondere pr-actie van de CDA-wethouders. Ik in ieder geval wel. Ik zie dat drietal nog wel eens een dagje gaan schaatsen in Herenveen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>