Een glossy opsomming, zonder visie

24 feb

(Westland, 24 februari 2021). Eindelijk is ‘ie er dan: De detailhandelsvisie Westland 2021 – 2026. Bijna anderhalf jaar moesten we wachten. Alle stukken, een met tegenzin openbaar gemaakt winkelleegstandsrapport en ambtelijke aantekeningen, lagen eerst maanden onberoerd in de bureaula van toenmalig CDA-wethouder Karin Zwinkels. En alles zou, zo zei ze, daar blijven tot haar (complete) raadsvoorstel klaar was. Zelden was een gemeenteraad collectief zo pissig.
Kort daarop vertrok Karin, de kritiek op haar arbeidsmigrantenbeleid groeide almaar, ook in haar eigen fractie. Het daarbij wegstoppen van zo’n winkelvisie werkt dan politiek accelererend. In negatieve zin.

Broddel-dossier
Opvolger Albert Abee vond het broddel-dossier begin vorig jaar, nam ruim de tijd om zich in te lezen en concludeerde dat het beter was ‘om geheel opnieuw te beginnen’. Daarna werd hij ingehaald door de coronacrisis, liet zich niet nerveus maken door op spoed aandringende raadsleden en hield zijn (digitale) boekwerk vorige week ten doop. Kwaliteit eist tijd, nietwaar!

Maar verwacht niet al te veel, het is meer een opsomming dan een visie geworden. Eigenlijk is die gewoon niet te vinden, kan ook bijna niet met zo weinig tekst. Wat nog erger is, de rapport-uitstraling verbloemt de ernst van de problematiek. Alsof er een paradijselijke toekomst gloort, alsof er – los van de komende economische crisis na de coronapandemie – geen grotere dreiging nadert voor de, vooral kleine, middenstander. Die van groeiende internetverkopen bijvoorbeeld.
Een gedrukte versie komt er niet. Gelukkig maar. Zo’n glossy zou niet hebben misstaan naast een exemplaar van Quote of Linda, maar wel pijnlijk op de toonbank van een net noodgedwongen gestopte middenstander.

Rode lijn
Het liefst zou je Alberts versie willen vergelijken met die Karin, maar ja, die is nooit gekomen. Wel was uit ambtelijke kringen al eerder duidelijk dat gecentreerde winkelgebieden de rode lijn moesten worden. Dat in elke kern de dagelijkse boodschappen moeten kunnen worden gedaan. En dat net buiten het centrum liggende winkels bij sluiting woningen mogen worden. En ja hoor, dat staat nu keurig allemaal in de tekst van Karins opvolger. Iets uitgewerkt, met straatnamen.

Dat de gemeente daarop gaat sturen lijkt in beginsel op iets van visie, maar jammer is dat het niet verder gaat. Bij een echte visie zou je toch meer diepgang uit politieke (en ambtelijke) hersenen verwachten. Dat er ideeën worden voorgesteld over, noem maar, kleur en karakter van de kernen. Dat bijvoorbeeld ’s Gravenzande meer toeristisch horeca- en winkelgericht zou kunnen worden, dat Naaldwijk de combinatie van winkelen en (cultureel) uitgaan als uitgangspunt zou kunnen krijgen.

Winkelloos
Dat nieuwbouwwijken, zoals nu al gebeurt, als beleid geheel winkelloos blijven, maar dat de gemeente daartoe speciale wandel- en fietspaden wil aanleggen, zodat alle (oude) burgers snel en veilig de gecentreerde winkelgebieden kunnen bezoeken. Dat de gemeente bijvoorbeeld principieel uitspreekt dat supermarkten alleen aan de rand van kernen mogen komen, of juist niet. Dat een goede balans tussen groot- en kleinwinkelbedrijf nodig is.
Dat is, zal de wethouder gelijk zeggen, niet de taak van de gemeente, maar hij heeft als bestuurder wel de verplichting een richting aan te geven, zeker op het gebied van leefbaarheid en welzijn.

Heel verdrietig, die nieuwe detailhandels-opsomming is politiek, ook maatschappelijk,  gezien niet meer dan een luchtballon. Van een serieuze gemeenteraad mag je verwachten dat hij die doorprikt. Zelfs een verstopt plekje in een bureaula is daarna nog teveel eer.

Rien van den Anker

Voor de liefhebber, de link om de Detailhandelsvisie 2021 -2026 te lezen: https://infogram.com/1pljjjj2ygvr5xsqekw7p95ljxtzwxwlexp

 

 

5 gedachten over “Een glossy opsomming, zonder visie

  1. Rutte heeft al moeite met een visie, omdat die als een olifant maar in de weg staat. Ik denk dat de wethouder Abee, hoewel van een andere partij, ook die mening deelt.

  2. Onvermeld blijft dat de visie gemaakt is in samenspraak met onder meer de provincie, MKB Westland en de BIZzen. Alleen de wethouder de schuld geven is dus niet juist.

  3. Ik sluit niet uit dat er best wel ambtenaren zijn met betere ideeën maar als de politieke baas niet luistert, dan stop je daar wel mee.

  4. Toch moeten we niet gek opkijken dat tijdens het debat over deze detailhandelsvisie de betrokken wethouder zal zeggen dat het best een goed stuk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>