je suis rien

6 feb

(Westland, 6 februari 2021, nr. 275). Het gemeentebestuur van Westland wil onder geen beding raadsleden bij zijn wekelijkse persgesprek. Dat antwoordt het college op de vraag van GBW-fractievoorzitter Remmert Keizer die vindt dat alle raadsleden er wel bij aanwezig moeten zijn. Omdat daar informatie wordt verstrekt die nodig is voor hun raadswerk.
Burgemeester Bouke Arends zegt dat het persgesprek, zoals het woord al zegt, een gesprek is tussen college en pers. Keizer is daar furieus over. Een hardnekkig bericht wil inmiddels dat raadsleden zich gaan aanmelden als hoofdredacteur van hun eigen partijblad. Ook van de pers!

Als toehoorders
Keizer blijft er ondertussen op aandringen om de bijeenkomst toch open te stellen voor raadsleden. Als toehoorders die geen vragen stellen, want ‘we zijn geen journalisten’. Afgelopen donderdag werd tijdens het ‘raadslidloze’ persgesprek wel gevraagd of het college ook nog gaat uitzoeken wat de journalisten zelf eigenlijk van dit verschil van mening vinden. De aanwezige eerste locoburgemeester, CDA-wethouder Piet Vreugdenhil, liet weten dat hij ervan uitgaat dat een en ander binnenkort zal worden uitgezocht. Er wordt nog net geen commissie gevormd…

Niks zeggen
Tijdens dat laatste persgesprek kon diezelfde wethouder Vreugdenhil op basis van de collegebesluitenlijst melden positief te staan tegenover nieuwe plannen rond het themapark De Westlandse Druif in Monster. ‘Ik kan er inhoudelijk nog niks over zeggen maar we zijn er heel blij mee’, klonk het cryptisch.
Die wat vreemde situatie is ontstaan doordat enkele ondernemers een plan hebben om het themapark weer nieuw leven in te blazen. En omdat die weten dat zoiets ook moet worden voorgelegd aan de gemeente hadden zij dat gemeld. Daardoor werd het in het college besproken en kwam het, zonder inhoud, naar buiten. Lokale journalisten zijn nu op jacht naar de ondernemende ‘daders’. Dan wil je als wethouder eens leuk openbaar zijn, en dan kan het niet.

Tactisch
Er is nog steeds een strijdje gaande tussen de gemeente en het stichtingsbestuur van De Veiling, de vroegere Leuningjes, in Poeldijk. De grote zaal is inmiddels gerenoveerd maar er is discussie over het geld voor het opknappen van de kleine zaal. Die ook nodig is voor de exploitatie van het geheel.
Wethouder Vreugdenhil – het lijkt wel of hij de enige bestuurder was die deze week heeft gewerkt – zegt nu dat er positief licht is aan het eind van de tunnel. De vraag is overigens of dat wel zo is, maar komende donderdag zal alle informatie met de gemeenteraad worden gedeeld.
Heel tactisch heeft hij aangegeven dat als er meer geld nodig is voor de wensen van De Veiling, de raadsleden dat dan wel zelf moeten zoeken. Dat heet democratisch spreidbeleid.

Openbaar vervoer
Goed nieuws voor de treinreiziger. De NS gaat eind dit jaar de Intercity naar Schiphol, vanuit Rotterdam en Den Haag, om de 10 minuten laten rijden. Bovendien wordt de sprinter tussen Dordrecht en Rotterdam in 2025 doorgetrokken naar Den Haag. Je mag hopen dat tegen die tijd de discussie over een nieuw ov-station naast het World Horti Center in Naaldwijk en veel beter openbaar vervoer van en naar Westland is afgerond.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

5 gedachten over “je suis rien

  1. Aardig om ook eens een beeld te krijgen uit de coulissen van de lokale politiek. Ik dacht dat het vliegen afhangen zich alleen af speelde als er vergaderingen zijn met, tegenwoordig digitaal, publiek. Niet dus, zo blijkt maar weer.. Zo’n persgesprek moet je dus gewoon uitzenden. Laat de kiezer maar alles horen.

  2. De journalisten worden steeds meer een onderdeel van het gehele politieke spel. Niet zo erg als op het Binnenhof maar ze moeten ook hier wel uitkijken dat ze niet door de politiek worden gemanipuleerd. Dat gedoe rond een persgesprek is daar het bewijs van.

  3. Het lijkt wel of de verkiezingen van de gemeenteraad in zicht komen, terwijl die pas volgend voorjaar zijn. Eerst nog maar die van de Tweede Kamer overleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>