je suis rien (26)

26 mrt

Niet of, maar wanneer, en vooral waar
(Westland, 26 maart 2016). Tot dinsdag was de vraag nog ‘Niet of, maar wanneer’, sinds Brussel is het beter jezelf af te vragen: ‘Niet of, maar wanneer, en vooral waar’.
Parijs was nog op enkele uren afstand, bij Brussel gaat het gewoon over onze buren, Groningen ligt voor menigeen verder. We hoeven elkaar niet bang te maken, maar waarom zou een terrorist niet denken aan Amsterdam? Of de haven van Rotterdam?
En als Rutte ‘wij zijn met meer’ roept klinkt dat wel mooi, maar minder terroristen is beter. We zijn (nog) niet constant bang, maar wel alerter, selectief. Dat voelt soms beschamend.

Debat
Deze week met een groepje een (al eerder afgesproken) bezoek gebracht aan de Naaldwijkse moskee Almouwahidin. Dat ineens een heel actueel karakter kreeg. Boeiend voor mensen die gewoon meer willen weten over moslims, die ‘om de hoek’ wonen. Die toch alles willen weten over dat andere geloof en de Westlanders die dat aanhangen. Zelfs zij die overlopen van vooroordelen en angsten waren welkom. En konden zich laten horen in een open, transparant, soms fel debat. Mogelijkerwijs wel de enige weg om een ‘Brussel’ hier te voorkomen.

Wat is Cruyff?
Je weet pas wat het is als het gebeurt, het had zo’n mooie oneliner van Johan Cruyff kunnen zijn, maar hij kwam na ‘Brussel’ van een Belgische bisschop. Wel van de overleden voetballegende is: Als je er niet bent, dan ben je te vroeg of te laat. Dit keer was hij te vroeg, is hij er niet meer. Opvallend, iedereen leek hem ineens te hebben ontmoet en prees hem de hemel in. Het aantal stilteminuten vol applaus, ook hier bij de Westlandse amateurs, was niet te tellen. Daarom was die vraag van dat kleine meisje zo relativerend mooi: ‘Mama, wat is Cruyff?’

Hyena’s
Tussen Brussel en Cruyff door ook nog ‘echt nieuws’ in deze paasweek. In Rijswijk, maar het had ook Naaldwijk kunnen zijn, werd de nog één keer open zijnde V & D gesloten omdat lang wachtende, koopjesjagende klanten voordrongen, ruzie kregen en elkaar nog net niet te lijf gingen. Net als lijkenpikkende hyena’s op Nat Geo Wild. Maar die doen dat tenminste nog om te overleven.

De rubriek ‘je suis rien’ is een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje dus, soms met serieuze ondertoon.

Een gedachte over “je suis rien (26)

  1. Wat een goed initiatief van de Naaldwijkse moskee Almouwahidin. Dat soort initiatieven zijn het begin voor wederzijds begrip. En zo komen we ook af van het bij velen levende, maar verkeerde beeld dat alle moslims terroristen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>