Beetje bang voor ‘Midden-Delfland’

23 mrt

(Westland, 23 maart 2016). Over drie weken weten we echt zeker of Sjaak van der Tak nog zes jaar Westlands burgemeester blijft. Eerder al wordt duidelijk of de geheime vertrouwenscommissie van de gemeenteraad voor of tegen zijn tweede herbenoeming is. Het officiële commissievoorstel wordt vóór 30 maart bekend gemaakt en zal tijdens de gemeenteraad van dinsdag 12 april worden behandeld, eerst vertrouwelijk en aansluitend openbaar. Dan wordt er gestemd; geheim zodat ieder raadslid ongezien kan stemmen wat hij of zij wil.
Uitslag en voorstel worden doorgestuurd naar koningscommissaris Jaap Smit. Die adviseert de (beslissende) minister van binnenlandse zaken, waarna de koning tekent. Klaar is Sjaak.

Als het graf
Bekend is dat LPF en Westland Verstandig tegen zullen stemmen. Eerst waren er ook nogal wat – principiële – bezwaren bij (coalitiepartijen) Gemeentebelang Westland en VVD. Volgens de wandelgangen – de vertrouwenscommissie zwijgt als het graf – is helder dat beide partijen formeel om zijn.
Hoogtepunt is natuurlijk die geheime gemeenteraadsstemming. Ondanks het voorstel van de vertrouwenscommissie blijft het tot het laatst spannend. Bij de tegenstemmende fracties zijn de raadsleden vrij om individueel voor te stemmen. De fracties waarvan de voorzitters vertrouwelijk (nog gaan) laten weten voor te zijn, zeggen publiekelijk niks over zo’n stemvrijheid. Maar zij zullen er ongetwijfeld alles aan doen om hun fractieneuzen in dezelfde ja-richting te krijgen. Het blijft echter onzeker wat die individuele politici doen.

Ruggengraat
In Midden Delfland ging het dus mis, gaven de fractievoorzitters binnen de vertrouwenscommissie hun raadsleden de ruimte tegen te stemmen. Als een soort signaal, op kleine schaal. Daarna bleek er geheel onverwachts een meerderheid tegen de benoeming van burgemeester Arnoud Rodenburg te zijn.
In Westland is er groeiende vrees voor Midden-Delflandse ‘toestanden’. De twee fracties die tegen stemmen, hebben samen 13 stemmen, in een gemeenteraad met 39 zetels. Er zijn dus nog ‘maar’ zeven stemmen nodig voor een meerderheid. Dat lijkt veel maar wie in politiek Westland de weg kent weet dat die in principe bij GBW en VVD zijn te vinden. Dat er zelfs aarzelende CDA’ers zijn.
Grote vraag is of er zeven dwars durven te liggen. Uit principiële overwegingen of omdat ze politiek rancuneus nog een akkefietje met Van der Tak willen ‘rechtzetten’. Die de fractiediscipline durven te negeren, denkend en er op gokkend dat de voorstemmers toch de meerderheid krijgen. Maar ja, dat vereist ruggengraat. Bovendien, als het uitkomt ben je de Sjaak (grapje!).

Zweet
Mocht ‘Midden-Delfland’ daarna democratisch voorbijkomen, dan is het de vraag of de koningscommissaris de herbenoeming van Van der Tak er, net als bij Rodenburg, ‘doordrukt’. Zeker als blijkt dat de tegenstemmers geen zich vergissende voorstemmers zijn. In dat geval gaat het feest voor burgemeester Van der Tak niet door, is Westland eventjes voorpaginanieuws, staan vooral fractieleiders die hun fractieleden niet in het gareel hielden, in hun hemd. Worden raadsvergaderingen – journalistiek – nog leuker.
Maar vooralsnog lijkt de zaak gewoon ‘rond’, is er geen reden om te twijfelen aan een herbenoeming. Al zal bij burgemeester Van der Tak tot 12 april ‘s nachts nog wel eens het klamme zweet uitbreken. Midden-Delflands zweet.

Rien van den Anker

3 gedachten over “Beetje bang voor ‘Midden-Delfland’

 1. Zouden ze het echt doen?
  Voor herbenoeming stemmen?
  Of nog spannender, tegen stemmen?
  Hoe zwaar wegen de belangen van partijen en personen?
  Hoeveel is er achter de schermen al beloofd?
  Al die geheimhouding is geen goede zaak in een democratie.

 2. Als mede-oprichter van Westland Verstandig betreur ik de ontwikkelingen in de Westlandse gemeenteraad ten zeerste. De samenwerking met de raadsleden laat steeds weer en meer te wensen over. En ja, burgemeester van de Tak gedraagt zich ook niet onpartijdig. Heeft het nu nog wel zin om verder te gaan? Alle voorstellen van WV worden bij voorbaat al afgekeurd. De rijdende rechter zou hierbij gevraagd moeten worden. Misschien dat hij uit kan leggen hoe politici zich dienen te gedragen met als slotzin, “Zo heurt het en zo zal het moeten gaan.”

  • De voorstellen van Westland Verstandig worden niet bij voorbaat afgekeurd. Onze fractie van Progressief Westland gaat regelmatig over de voorstellen in overleg maar helaas blijkt er meestal geen ruimte voor overleg. De onrust in de gemeenteraad betreft niet zozeer de inhoud van de voorstellen maar de overwegingen in die voorstellen en de overwegingen in en lengte van de bijdragen in de raad. De overwegingen bevatten elke keer ongefundeerde beschuldigingen en beledigingen naar college en andere raadsleden die lijken voort te komen uit een diep geworteld wantrouwen tegen de gehele raad, het college van B&W en de ambtenaren van Westland. WV is nooit bereid om deze aantijgingen af te zwakken zodat het voor andere raadsfracties zoals Progressief Westland mogelijk wordt om de voorstellen van WV te steunen. De enige constatering die hierdoor gerechtvaardigd lijkt is dat WV niets wil bereiken en dat het burgerbelang van haar kiezers te grabbel wordt gegooid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>