je suis rien (246)

11 jul

(Westland, 11 juli 2020). Ik ken Paul Verhoeven niet. Ik weet alleen dat hij de eigenaar is van Westbeach, een surfschool aan de Westlandse kust, bij de Molenslag in Monster. En ik weet ook dat hij daarvan een strandtent wil maken zodat hij zijn (surf-)klanten iets meer kan serveren dan een kopje koffie of een glaasje cola. Zelfs een portie bitterballen of een broodje bal mag niet.

Handgemeen
Ik weet verder dat hij in een keiharde concurrentiestrijd is verwikkeld met andere strandtenten die op het grensje ligt van een handgemeen. En dat de gemeente hem niet een gewenste vergunning geeft.
Dat hij een aantal keren (illegaal) feesten en partijen in en bij zijn surfschool zijn georganiseerd en dat hij daarna, ook voor een verkeerd geplaatst gebouw, tienduizenden euro’s dwangsom opgelegd heeft gekregen. Inmiddels is het een onaangenaam conflict met de hakken in het strandzand, bij alle partijen.

Mini-burgeroorlog
Een conflict dat inmiddels ver boven het niveau ‘Het Familiediner’ ligt en juridisch allang de daadkracht van ‘De Rijdende Rechter’ is gepasseerd. Daarnaast ook volledig is gepolitiseerd. De Arena aan de Verdilaan is, Corona of niet, daardoor een soort politieke strandballentent geworden.
Als de (werktijd)kosten van wethouders, ambtenaren, adviseurs en raadsleden in geld zouden worden vertaald kun je er simpel die Westbeach-dwangsommen van betalen. Deze week was er een bijna doorslaggevende slag in deze mini-burgeroorlog.

De pik op
Maar de zittende macht, het college en de coalitiepartijen, verwierp woensdag het plan om een tiende strandpaviljoen toe te staan. Pikant, VVD en LPF zien die wel zitten maar steunden het eigen college dat er maar negen wil.
Een latere poging om het aantal uit te breiden liep vast omdat niet iedereen, zoals voorstander Westland Verstandig, daaruit kon concluderen dat Westbeach dan automatisch de gelukkige zou worden. ‘Omdat ze om de een of andere reden de pik op die surfschool hebben,’ zo laat WV-voorman Peter Duijsens in de krant optekenen.

‘Uit de keuken’
Dat laatste is al enige tijd onderwerp van allerlei speculaties. Zeezoute roddel en achterklap uit een wereld van ondernemende horecacowboys die beginnen als de beste vrienden maar die na een bagatel plotseling voor eeuwig rancuneuze vijanden zijn geworden. Misschien wel iets met een vriendin, of een paar honderd euro, meer niet. Ook kan meespelen dat familieleden van een voormalige wethouder in zo’n strandtent daar hebben meegedraaid en ‘uit de keuken’ hebben geklapt.

Gestrand
Wel gek is in dit verband dat in de Westlandse Kustvisie, die ruim anderhalf jaar geleden werd behandeld, aangehouden, niet vastgesteld en verdween, gewoon staat dat Westbeach het tiende strandpaviljoen mag worden. Een politieke poging om die Kustvisie alsnog tot leven te brengen, strandde deze week.
Ondanks dat is de strandtentenstrijd aan de Molenslag niet afgelopen. Er loopt nog een bezwaarprocedure tegen het gemeentelijk weigeren van de omgevingsvergunning en ook een gang naar de rechter blijft mogelijk. Verder is er een politiek initiatief in de maak. En zelfs de betrokken wethouder erkent dat het nog geen gelopen race is. Tactisch indekken heet dat.

Misschien ga ik toch zelf maar eens ‘opstandeling’ Sophie Hilbrand bellen, lijkt me een perfect item.

 De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

6 gedachten over “je suis rien (246)

  1. Het is toch ongelooflijk wat daar allemaal op het strand kan gebeuren. En dat de gemeente zich er op deze manier heeft laten intrekken. Regels zijn regels, maar je kunt iemand er ook inluizen.

  2. Een vileine verwijzing van de columnist naar “eertijdse” banden met een wethouder van het voormalige college. Maar het feit dat deze functionaris van het toneel is verdwenen hoeft per saldo niet in te houden dat er ook heden ten dage geen dwarsverbindingen binnen het gezag zijn achtergebleven!

  3. Zou die wethouder Abee nooit hebben gehoord van knopen doorhakken. Zelfs als hij ja zegt kan het later ook nog eens nee zijn. Er komt nog eens een moment dat het CDA weer terugverlangd naar Karin Zwinkels.

  4. Gewoon alle strandtenten weg van het Westlandse strand. Dat zou niet alleen uniek zijn maar voor de natuur een zegen.

  5. Ik weet niet wie de Kustvisie in de la heeft gelegd, maar het is schande dat voor zo’n visie geld wordt betaald en dan vervolgens verdwijnt omdat het “een partij die in het college zit het niet uitkomt’. Er was een tijd dat toerisme een economische pijler was. Westland zet zichzelf weer mooi te kijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>