Eindelijk

8 jul

(Westland, 8 juli 2020). Eindelijk gaat het gebeuren. Eindelijk komt er een visie waarin de Grote Vragen worden beantwoord. Blijft Westland platteland of wordt het een stad?
Wordt Westland een groot tuindorp met een Greenport University? Of zwicht Westland voor Den Haag en Rotterdam die tezamen in het monster MRDH klaarstaan om de kassen te verstedelijken? Die, ik citeer slechts een politicus, van Westland een satellietstad Zuid-Voorburg willen maken.

‘Onaantastbaar’
Jarenlang is die discussie vooruitgeschoven. Jarenlang mocht er niet eens over de grootte van het kassengebied worden gesproken. Die stond als een huis, punt uit. Zo’n 2350 hectaren ‘onaantastbaar’ glas.
Al wordt er inmiddels wel een beetje gesjoemeld, wordt er steeds meer gesproken over glastuinbouwgebied, waarbinnen ook technische en distributiebedrijven worden meegeteld. Aan de andere kant, opperen dat Westland niet alleen gasloos maar ook glasloos wordt, is nog steeds ‘link’.

Kraken
Maar het begint te kraken. Door de Corona is de (tuinbouw)economie fors geraakt en nu de pandemie min of meer in bedwang lijkt moet er wel wat gebeuren. Zeker met de nog komende economische crisis staat Westland gedwongen voor een kruispunt. Er moet nu, na jarenlang vooruitschuiven, gekozen worden. De tijd van alleen op de winkel passen is voorbij, niets meer doen is geen optie meer.
Van groot belang is daarbij de komst van de Omgevingswet die in januari 2022 van kracht wordt en die de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigt. Die wet dwingt als het ware gemeenten ook om met toekomstplannen te komen. Kortom, er klaart nu echt een toekomstplan, met visie.

World Horti Center
Zoiets gaat geleidelijk, zo’n twee weken geleden, bij de uitleg van de Perspectiefbrief, borrelde er al iets. Waren er al geluiden dat de gemeente Westland flinke stappen wil zetten in de ontwikkeling van de economie. Geld genoeg in de soliditeitspot, die de gemeente over hield na de verkoop van Westland Energie en Caiway.
Extra miljoenenaandacht krijgt het gebied rond het World Horti Center dat alweer jaren braak ligt. Een stuk grond, met de naam Mars, deels eigendom van de veiling Royal FloraHolland. Maar daarbij bleef het verhaal. Over het hoe en het wat zei niemand verder iets.

Uit de kast
Tot vorige week de Flora-veilingdirecteur – publicitair – uit de kast kwam en in het vakblad De Bloemisterij vertelde dat daar fors gebouwd gaat worden, een grote voorraadhal en mogelijk een brug naar de nabije veilinglocatie Jupiter.
Op het gemeentehuis bleef het akelig stil. En dat terwijl het in bestuurlijke en ambtelijke wandelgangen allang gonsde dat door die veilingplannen nabij de Dijkweg grond beschikbaar zou komen. Die in woningnoodtijden mooi kan worden gebruikt als woonwijk. Zoiets zou je dan toch trots van de daken willen roepen.

Talmen en dralen
Maar nee, dit gemeentebestuur glorieerde weer in aarzelen, talmen, en dralen, wacht liever af, schuift zaken opnieuw verder naar voren. Scoort vooralsnog liever visieloos met succesjes van brokjes woningbouw her en der. Met bouwcomplexen die vaak primair zijn geïnitieerd door projectontwikkelaars. En blaast hoog van de toren als er weer een paar starterswoningen komen. En een Polenhotel dat omwonenden niet willen.

Niks eindelijk duidelijkheid, het zal nog lang duren alvorens de Grote Vragen over Westlands Toekomst een antwoord krijgen. Eind volgend jaar misschien, vlak voor de raadsverkiezingen van 2022?  Als dit college die tenminste nog halen? Het geduld van een gemeenteraad houdt een keer op, ook dat bij een (heel lang) loyale coalitie.

Rien van den Anker

 

2 gedachten over “Eindelijk

  1. Het is toch niet zo’n moeilijke keuze. Westland blijft gewoon een kassengebied, al zullen veel productiebedrijven naar elders verdwijnen. Maar de know-how, de distributie en de marketing moeten hier blijven.

  2. Omdat de huizenmarkt openstaat voor ‘buitenlanders’ als Hagenaars wordt Westland automatisch al een buitenwijk van Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>