je suis rien (241)

6 jun

(Westland, 6 juni 2020). Het Varend Corso 2020 is vanwege Corona afgelast, maar de actieve voorzitter Rob Baan – van Koppert Cress – komt dit jaar met een alternatieve versie: een Voortuin Corso. Vaste deelnemers en Westlandse kernen is gevraagd om van 2 tot en met 5 juli – op eigen terrein langs de straat – een mooi, het liefst met bloemen, groenten of fruit, gedecoreerd object neer te zetten.
Desnoods, als er ruimte is, een corsoboot op het droge. Zo ontstaat een uniek soort bermtoerisme. En misschien wel een potentiële concurrent van het varende Westlandse botenfeestje.

Corso-monumenten
Het is de bedoeling dat er een kaart komt met al deze stilstaande Corso-monumenten. Geen officiële fietsroute, iedereen kan zijn eigen pedalotochtje invullen, op zijn eigen tijd, zodat iedereen ook de anderhalve meter afstand kan respecteren. In principe zijn er geen pleisterplaatsen met drank en bloemen, maar het idee is zo spontaan dat niemand weet of er ze er toch niet komen. Kun je tussen de kassen ook niet voorspellen.
Verder is er geen opening met BW’ers en een lang speechende bobo die het corso aftrapt. Dat vindt vooral VVD-wethouder Pieter Varekamp jammer. Die had dit keer toch een beetje gehoopt…

À la Amsterdam
Hoe het Corona Corso er precies uit gaat zien is dus een totale verrassing, zelfs voor de organisatie. Vaststaat wel dat er na afloop, net als voorgaande jaren, geen diepe discussie zal zijn over het aantal bezoekers. Rob, toch maar gewoon een half miljoen zeggen, of niet?
Onduidelijk is wel wat de organisatie of de gemeente gaat doen als blijkt dat er à la Amsterdam op Tweede Pinksterdag onverwacht vele duizenden Corsoklanten willen komen. De WhatsApp-nummers van Halsema en Grapperhaus liggen hopelijk klaar bij de Westlandse burgemeester.

Vier keer zoveel
LPF-wethouder Ben van der Stee kan met cijfers formidabel goochelen. Zijn nieuwe Woonvisie spreekt van een verdubbeling van het aantal sociale huurwoningen tot 1800. De toelichting is spectaculair. In eerdere tijden was het streven 100 per jaar. In werkelijkheid werden het er vijftig en in de nieuwe Woonvisie moeten het er 200 worden. Zijn conclusie: ‘Dat zijn er dus 4 keer zoveel’. Dat is pas echt politiek rekenen.

Kieskeurig
De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is nu 5 tot 6 jaar. Ben wil die halveren, maar dat is lastig want zelfs een ‘Westlandse lange woningwachter’ blijkt kieskeurig. “Er worden redelijk veel woningen afgewezen, omdat iemand uit bijvoorbeeld Kwintsheul liever niet in Poeldijk woont.” Die laatste zin is vast weer een leuk onderwerp voor oppositionele raadsvragen.

Achter in de rij
Niet alleen Westlanders willen zo’n sociaal huis. Ook laagbetaalde EU- arbeidsmigranten melden zich aan. Geen probleem volgens de wethouder: “Die komen achter in de rij”. Maar er zijn ook legale statushouders, die de gemeente wettelijk moet opvangen. Westland heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wel gevraagd vooral gezinnen te sturen. Die kosten minder huizen dan singles.

Op de bank
Verder wil wethouder Ben nog zo’n 400 flexwoningen realiseren. Die zijn voor single-statushouders, arbeidsmigranten en voor spoedzoekers, zoals gescheiden echtelieden. En vooral bedoeld voor (te) lang in hun ouderlijk wonende jongeren. Maar op z’n Bens alles optellend wordt het voor hen nog wel een jaartje langer bij pa en moe op de bank zitten.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

2 gedachten over “je suis rien (241)

  1. Het is toch een schande dat lokale jongeren bijna achteraan worden gezet bij het vinden van een woning. Voor die groep zou er ook gewoon een wettelijke regeling moeten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>