je suis rien (225)

15 feb

Gedoe
(Westland, 15 februari 2020). De man is nog niet eens benoemd en beëdigd, maar wel is er al gedoe. Dat komt omdat die nieuwe CDA-wethouder Albert Abee tevoren heeft aangekondigd niet naar het Westland te willen verhuizen. Hij blijft lekker wonen in Hendrik-Ido-Ambacht.
Volgens de Gemeentewet moet hij hier naartoe verhuizen, maar er is een mogelijkheid van ontheffing. Die duurt 12 maanden en de raad mag die enkele keren verlengen. Dinsdag wordt Abee officieel wethouder als opvolger van Karin Zwinkels. Vorige week besloot het Presidium die verhuisontheffing pas in maart aan de raad voor te leggen.

Wachtgeldrecht
Enkele politici hadden liever gehad dat dat ontheffingsvoorstel ook in de benoemingsvergadering zou worden behandeld. Dat vlak ervoor doen kan wel maar is juridisch aanvechtbaar: je gaat een ontheffing geven aan iemand die nog niet eens benoemd.
Dat direct na de benoeming doen heeft (theoretisch) risico’s omdat, als de raad de verhuisontheffing niet geeft, de kersverse wethouder gelijk ontslag kan nemen. En, niet lachen, dan zelfs recht heeft op wachtgeld.

Slim en slinks
Later ontstond een ander slim en slinks plan. Een gecombineerd voorstel met daarin zowel de benoeming als de verhuisontheffing. Subliem, twee vliegen in één klap. Dat staat nu dinsdag op de raadsagenda. Maar daar denkt de oppositie anders over. Wat nu als je vóór de benoeming wilt stemmen, maar, bijvoorbeeld principieel, tegen de verhuisontheffing. Gewoon symbolisch iets wil demonstreren wat de benoeming niet blokkeert omdat de coalitiemeerderheid daar sowieso voor is.
Grote kans dus dat dinsdagavond na een knorrige discussie alles weer wordt losgetrokken en apart wordt behandeld. En die arme Albert moet dat tijdens zijn eerste Westlandse raadsvergadering allemaal meemaken. Welkom in het Wilde
Westland…

Als oud vuil
Frankrijk. Hong Kong, overal wordt weer gedemonstreerd. Dan kunnen wij niet achterblijven moet het Westlandse kunstenaarscollectief WIT hebben gedacht. In dit kunst- en cultuurarme gebied is bovendien een aanleiding niet moeilijk te vinden. Zeker niet als je weet dat Westland mooie beelden, zoals dat van Gravin Machteld, lang als oud vuil op een gemeentewerf neerdondert. En ook met andere beelden oneerbiedig omgaat.
Zaterdag gaan de WIT-ters op de ‘s Gravenzandse barricade, althans in gesprek met het winkelende publiek. Zwaaiend met een namaak-Machteld. Als het hard waait en regent, wordt de manifestatie een week opgeschoven (!). Een ludieke actie om, gekleed in Westland-hesjes, met veel paraplu’s op de Lierse gemeentewerf Machteld een uurtje droog te houden was leuker geweest.

Kandelaberen
De bewonerscommissie van een Poeldijkse flat heeft boos de LPF-fractie aangesproken. Waarom de bomen daar niet worden gekandelaberd? Dat is een bijzondere vorm van tot kandelaar terugsnoeien, maar dat wist u natuurlijk al. Wie kent dat werkwoord niet?
In het verleden gebeurde dat om de 3 jaar, zeiden de flatters. De gemeente zou het nu over willen slaan en pas in 2023 terugkomen. Maar als dat gebeurt kunnen de bewoners, zo’n 7 maanden per jaar buiten niet meer alles zien. Zeggen ze.
De LPF heeft het Westlandse college met vragen streng toegesproken. Als de wiedeweerga die bomen kandelaberen! Qua collegevragen gaat de LPF steeds meer op Westland Verstandig lijken.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

3 gedachten over “je suis rien (225)

  1. Volgens de gemeentelijke griffier zou de beslissing om beide voorstellen ineen te schuiven het beste zijn, ook juridisch. Politiek is het echter een gedrocht. Je kunt raadsleden niet dwingen over die koppeling te laten stemmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>