je suis rien (224)

8 feb

Moorkop
(Westland, 8 februari 2020). De moorkop ligt onder vuur, moet volgens velen de wereld uit. Omdat ‘moor’ verwijst naar ‘zwarte mensen’ en ‘Afrikanen’. Een nieuwe discussie à la Zwarte Piet is geboren. Liefhebbers van brownies en harde mokka’s vrezen nu al de toekomst.
Bij de Monsterse vegabakkerij My Cakes van Jurgen Verwoerd heten die bruine lekkernijen ineens roomkoppen. Na een agressieve, toch een moorkop eisende, klant werd de winkel gesloten. Dat kwam Jurgen goed uit, Jinek hing al aan de lijn. Op naar de talkshowstudio en het Tijdelijk Bekende Nederlanderschap.

Monster
Jurgens winkel is nu wereldberoemd. Aandacht in vele kranten en televisierubrieken. De naam ‘Monster’ is trending; iedereen wil weten waar dat ligt. Voor de WOS schreef een speciale verslaggever het verhaal: Kyra Moor. Het leukste is dat Jurgen nadrukkelijk ontkent dat het een reclamestunt is. Zou ik ook zeggen.
Storend voor hem is dat nu ook de Hema de moorkop uitbant, laf zegt dat ze dat al eerder hadden besloten, maar het pas ‘na Jurgen’ hebben bekend gemaakt. Kon die de eerste klappen opvangen!

Moordkop
De Hema noemt de moorkop chocoladebol, maar die naam zou al bestaan, zegt een ‘Heel Holland Bakt’-kok. Geruchten dat op feministisch aandringen ook de unieke Hema-tompoes verdwijnt worden tegengesproken.
Er zou wel al een actiegroep in oprichting zijn die de moorkop wil redden. Radicale elementen daarin pleiten voor een nieuwe geuzennaam: Moordkop.

Bestraffen
Na de luim nu de ernst. In een Volkskrant-interview zei de Chinese ambassadeur in ons land dat hij als hij in de Nederlandse media ‘kwetsende’ spotprenten over het coronavirus ziet, verwacht dat Nederland dan optreedt. ‘De Nederlandse overheid heeft de verantwoordelijkheid in te grijpen om dergelijke uitingen te voorkomen én te bestraffen.’ Zulke cartoons zijn hier nog niet gepubliceerd, wel in Denemarken en Duitsland.

Tweestrijd
Buitenlandse kritiek op Nederlandse media gebeurt vaker, Poetin en Erdogan kunnen er wat van. Doen dat vooral voor hun eigen thuisfront. Sommige cartoonisten en columnisten hier worden milder of minder scherp. Mogelijk uit angst.
Als die dictatoriale/autocratische persbreidelaars uit landen komen met wie Nederland grote handelsbelangen heeft, dan blijft het veelal muisstil op het Binnenhof, geen discussie over persvrijheid, hoopt men dat het snel overwaait. Lang leve onze eeuwige tweestrijd tussen dominee en koopman.

Handelsmissies
Het zakelijke verkeer (kassen, kennis en know-how) tussen China en Westland is fors groeiend. Geregeld zijn er handelsmissies, met bestuurlijke bobo’s en burgemeesters, die bij de Chinese muur nieuwe relaties binnenharken.
Frequent staan er ook cohorten Chinezen, aangevoerd door landbouwministers en hoge partijpolitici, aan de poorten van de Glazen Stad, waar ze, door (tuinbouw)bestuurlijke bobo’s en burgemeesters met egards worden ontvangen. De foto’s van rijen mannetjes in pakken zijn dan een hoogtepunt. Grote kans dat die eerder genoemde ambassadeur van dat interview daar ook geregeld bij is.

Actie, Rutte!
Voor Peking-pendelende Westlandse koop- en handelslui is het goed te weten hoe hij, en zijn bazen dáár, over vrije, spotprentende media denkt. En hoe hij die wil aanpakken als ze het coronavirus ‘aangrijpen voor een aanval op zijn land’. Actie, Rutte! Censureren en de daders in het cachot!
Daar moeten die Westlandse (bestuurlijke) dominee of koopman een volgende keer bij de Chinese muur maar eens aan denken. Tenzij ze het natuurlijk met die ambassadeur eens zijn.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

3 gedachten over “je suis rien (224)

  1. Wat een goede reactie op het interview met de Chinese ambassadeur. Er waren na die publicatie vrijwel geen reacties, niet uit Westland maar ook niet uit Den Haag. Opmerkelijk. Heel snel overgewaaid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>