je suis rien (220)

11 jan

(Westland, 11 januari 2020). De affaire rond de Kwekers in de Kunst blijft als een molensteen om de nek hangen van het Westlandse bestuurscollege. De Haagse rechtbank  heeft de gemeente in december in het ongelijk gesteld en vindt dat het cultuurgezelschap de al eerder betaalde veertig mille mag behouden en dat er extra 60 ‘ruggen’ moeten worden overgemaakt. Met dank aan ‘Sintersjaak’ van der Tak.

Om te praten
Inmiddels weet iedereen dat er geregeld geheim overleg is tussen raad en college over wat nu te doen: in hoger beroep of gewoon betalen. Er zijn ook politieke naïevelingen die denken dat rond de tafel zitten een optie is. De gemeente laat nu weten dat dat laatste nu ook gaat gebeuren. Binnenkort zitten de kemphanen mogelijk samen bijeen. Om te praten. Als de Kwekers dat natuurlijk ook willen.
Inmiddels heeft oppositieleider Peter Duijsens (Westland Verstandig) een initiatiefvoorstel ingediend waarin hij stelt dat alle oude stukken over deze zaak die geheim zijn, openbaar moeten worden gemaakt. Geheim houden is nu niet meer nodig, vindt hij. To be continued.

Vlaardings koopje
Nog tot 1 mei kunnen deelnemers zich melden bij het Varend Corso Westland, maar al met al is het dit jaar ook een beetje sappelen. De organisatie blijft positief, maar als vanzelfsprekend loopt het allemaal niet. Zo zijn er dit jaar weer geen boten van ‘musts’ als ‘s-Gravenzande en Den Hoorn.
Vlaardingen dacht voor een koopje van €1000 weer aan te haken, maar dat vond het Varend Corso terecht te weinig. Niks erg, Vlaardingen is ook geen Westland.

Hofstaduitje
Dat geldt in feite ook voor Den Haag maar de organisatie zegt dat het overleg daarmee in een laatste stadium zit. De gesprekken moeten half januari rond zijn. Dat klinkt positief maar niemand in Westland of Den Haag wil wedden dat het Hofstaduitje inderdaad doorgaat. Een grappenmaker zei laatst dat de afgetreden Haagse wethouder Richard de Mos het Corso waarschijnlijk dit jaar gaat openen. Echt leuk zou zijn als hij met zijn eigen boot komt.

Maestro’s
Beter goed gepikt dan slecht bedacht moeten ze bij de Lierse muziekvereniging Liora hebben gedacht. Daarom komt er nu een Westlandse versie van het tv-programma ‘Maestro’. Met negen Westlanders die (volgens de organisatie) lokaal bekend zijn. De finale is op 4 april in de Lierse dom
Geen klassieke maar populaire werken als ‘Mr. Bojangles’ en de Lambada worden dan uitgevoerd door Liora. Een boeiende bijkomstigheid is, zo staat in een toelichting, dat de musici nu eerst gaan leren om goed naar de dirigent te kijken. Het wordt dus heel anders dan op tv.

Adagio
Fred van Geffen is de nieuwe voorzitter van de BIZ s-Gravenzande, dat is kort door de bocht een soort winkeliersvereniging. Vrijwel zijn hele leven werkte Fred binnen de volkshuisvesting en volgens de BIZ komt deze ervaring in zijn nieuwe functie goed van pas.
In zijn speech zei hij niet alles alleen te kunnen doen. ‘ Samen sterk in een sfeervol ‘s-Gravenzande is en blijft ons adagio’. In de muziek is dat een term voor ‘langzaam’. Hij zal wel adagium (motto) bedoeld hebben.

Gevallen wethouders
Vorig jaar zijn er 126 van de 1144 wethouders in Nederland politiek ten val gekomen. Dat is 11,5%. In datzelfde jaar is er in Westland één van de zes wethouders gesneuveld. Dat is 16,6%.
In 2004 vertrokken landelijk in totaal zelfs 157 bestuurders voortijdig. Dat was ook het eerste jaar van de nieuwe gemeente Westland. Toen bleven alle wethouders hier tot 31 december gewoon zitten.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

5 gedachten over “je suis rien (220)

  1. Het feit dat er destijds is betaald lijkt mij voldoende dat er een belofte is gedaan die nagekomen moet worden! En rechtspraak zegt t zelfde dus wat wil men nu nog?

  2. Wat een gezeur toch over die Kwekers in de Kunst. Rond de tafel! Onmiddellijk! En alleen pas weer naar buiten als ze het eens zijn. Toon je toch eens volwassen!

  3. Als bestuurders hoofdelijk aansprakelijk zouden zijn, dan zouden zulke ruzies veel minder voorkomen. Niet dat ze dan geld zouden moeten betalen, maar de schande van blunderen is voor hen al meer dan voldoende straf.

  4. Bij alle goedgeefsheid van ‘De Sjaak’ destijds mag niet uit het oog worden verloren dat er andere leden van het college waren die zich daaraan hadden gecommitteerd. En dat er bovendien aanwijzingen zijn dat de de betaalplichtige, dat is de ambtenaar die op de betaalknop moet drukken – en hiertoe een rechtsgeldig besluitdocument miste – eerst onder druk en na een dienstopdracht van de toenmalige directeur ( die thans in geen van de beide gemeentehuizen meer gesignaleerd wordt ) tot betaalbaarstelling is overgegaan. De, thans nog geheime stukken, kunnen hier wellicht openheid in geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>