Na Karin

8 jan

(Westland, 8 januari 2019). De (lokale) politieke wereld is een wonderlijke. Naar buiten toe een theater vol gewassen oren en afgevangen vliegen. Met drama en cabaret, als bizar (toneel)spel. Menig burger is verbijsterd als hij na felle twistgesprekken de Gekozenen vrolijk met elkaar een borrel ziet drinken. Op de bal, niet op de persoon, heet dat.

Politici, ook lokale, zijn wonderlijke wezens. Houden hardnekkig vol zelfs met raadsleden met wie ze het volledig oneens zijn, vriendelijk te kunnen blijven communiceren. Dat heet dan respect. Maar even later lichten ze die collega’s – van andere partijen of uit de eigen fractie – een pootje, naaien ze hen waar ze bij staan of snijden ze hem of haar de politieke strot door. Wel verbaal.
Eén ding is geruststellend, ze doen het allemaal: confessioneel, liberaal, socialist, nationaal, provinciaal, ook lokaal. Mogelijk willen daarom beschaafde wezens niet in de politiek.

Januskopperij
Vaak is het rustig in zo’n politieke arena, dan merk je als eenvoudige kiezer weinig tot niets van die grillige januskopperij. Ga je ervan uit dat ze het goede met je voor hebben, soms klopt dat ook nog. Maar een enkele keer komen, als een onverwachte vulkanische eruptie, die boze bijzaken deels naar buiten.

Zo rommelt het nu binnen de lokale christendemocratie. Wie dacht dat het na het bekend worden van wethouder Karin Zwinkels’ opvolger ‘business as usual’ zou worden heeft het mis. Er is tweespalt, het broeit.
Voor fractieleidster Jenny Vermeer is dit het eerste grote interne conflict dat ze op haar bord krijgt. Nu moet ze leiderschap tonen in een positie die ze ten diepste nooit echt heeft geambieerd. Die toevallig voorbij kwam.

Openheid
Formeel houdt iedereen zijn lippen stijf op elkaar maar de (nog steeds onbekende) achtergrond van Zwinkels’ opstappen zit velen niet lekker. Er is brede roep om openheid, veel leden missen beleid. Praten daar nu informeel openlijk over.
Sommige fractieleden gaan zichzelf ineens profileren. Subtiel voorbeeld daarvan zijn de collegevragen van raadslid Jaco Eeltink, die zich met sommige fractiegenoten al tijden ergert aan de in hun ogen tsunami van collegevragen van oppositieleider Peter Duijsens. Op eigen gezag spuwt hij daar nu vuur over. Eerder gebeurde dat niet.

Regie
Ook de demonstratie (zonder de fractieleider) om ongevallen hekken aan de Verdilaan overeind te zetten – waarover Duijsens vragen had gesteld – toont dat andere gedrag. Het lijkt er op of fractie- en partijtop de regie kwijt zijn.
Partijbobo’s tonen daarnaast ineens verbaal lef. Een eerste aanval op het beleid van Vermeer? Gewone partijleden spreken kritisch over het volgens hen weinig doortastende optreden van hun lokale voorzitter Frits Zwinkels. Zelden vertoond.

Gênant
En dan is er de interne discussie over de buitenstaander Albert Abee als nieuwe wethouder. Tegenstanders noemen het gênant dat lokaal niemand kon worden aangetrokken; zijn ook geschrokken van de publieksreacties daarover. Voorstanders zien juist mogelijkheden met een politicus die met een totaal andere blik bijvoorbeeld de tuinbouwproblematiek kan benaderen.
Dat soort onrust binnen de grootste raadsfractie betekent ook boeiende politieke tijden. Waarbij de Grote Onbekende Abee een opmerkelijke partijpolitieke rol gaat spelen. Van minstens drie kanten gaat hij worden belaagd: zijn collegecollega’s die snel weer rust in de (raads)tent willen, zijn ambtenaren, onder wie veel eigenzinnige externen en zijn eigen CDA-fractie.
Die dus flink verdeeld is. Op principiële punten, bijvoorbeeld over de toekomstige vorm en omvang van de tuinbouw. Voor hem een lastige keuze, gecomprimeerd in een  – toegegeven goedkoop –  woordgrapje: Geen abc’tje voor een Abeetje.

Rien van den Anker

6 gedachten over “Na Karin

  1. Het venijn in deze column zit in het eind. En wel in het zinnetje: ‘zijn ambtenaren, onder wie veel eigenzinnige externen’. Midden in de roos, dat zijn mensen die totaal ondemocratisch achter de schermen aan de touwtjes trekken. Dáár zit de macht!

  2. Begrijpelijk dat het rommelt binnen het CDA, maar het is ook wel tekenend dat niemand met naam en toenaam naar buiten kritiek levert. Aan de andere kant is dat ook wel een algemeen beeld in de politiek. Kritisch zijn is ook risicovol.

  3. Zou het bij andere politieke partijen niet precies hetzelfde gaan? Ik ben ervan overtuigd dat dit soort spelletjes ook bij Westland Verstandig en bij Gemeentebelang Westland worden gespeeld. Ik sluit niet uit dat het zelfs bij de Christenunie en de SGP gebeurt.

  4. Top hoe de Westlandse politiek wordt doorgezaagd. Als het moet verkopen ze hun eigen moeder nog. Ik weet geen oplossing maar er moet wel een keer iets aan gebeuren.

  5. Voor wie het nog niet is opgevallen: de burgervader had in zijn nieuwjaarsbespiegelingen zijn mond meer dan vol over UITBLINKERS! Het prominente CDA-lid Eeltink liet dat niet over zijn kant gaan en BLINKT (SLOOFT ZICH) door een ronkend persbericht ondersteunt, links en rechts UIT in een vliegende brigade partijgenoten om ongerechtigheden in de openbare ruimte aan te pakken. Met een oproep aan de burgers om niet meer te klagen, of te wachten tot de gemeente dat doet, maar zelf de handen uit de mouwen te steken. Gaat de CDA-reparatiecolonne nu ook de mensen welke gekort zijn in hun uren thuishulp bijstaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>