je suis rien (206)

28 sep

Varend Corso
(Westland, 28 september 2019). Midden-Delfland stopt met meebetalen aan het Varend Corso Westland. Formeel omdat de bloembotenshow steeds meer een (inter)nationaal karakter krijgt met de focus op de productmarketing. ‘Dan ligt het minder voor de hand dat een overheid zo’n activiteit sponsort’. Scheelt toch eventjes 3775 euro!

Slim gedaan
Hoewel ontkend, de echte reden is dat Schipluiden volgend jaar niet op zondag, maar op vrijdag varend wordt aangedaan. Daarover had burgemeester Arnoud Rodenburg al gelijk de pest in. Nu is Schipluiden alleen maar een (noodzakelijke) doorvaart door een mooi gebied geworden. Om Den Haag, Delft of Maassluis te bereiken. Anders gezegd, ook al betalen we niet meer, het corso moet toch door Schipluiden varen. Wel slim gedaan, Arnoud.

Geen minuut minder
Corso-voorzitter en Koppert Cress-baas Rob Baan reageert typisch Trumpiaans. Maakt zich dus niet druk om het geld, gaat ervan uit dat er alleen net iets minder bloemen kunnen worden gebruikt. Alsof je Donald zelf hoort spreken, zegt hij in de krant: ‘Ik sponsor met mijn bedrijf de catering voor een veelvoud van dat bedrag. Ik slaap daar geen minuut minder om, Midden-Delfland is een belangrijk corso-onderdeel, dus wij varen door het gebied met evenveel plezier als normaal.’
Dat klinkt alsof burgemeester Rodenburg de uitnodiging voor de officiële opening wel kan vergeten.

Polenhotels
Er waren – in het hoofd van tuinbouwwethouder Karin Zwinkels (CDA) – wel zestien plekken waar in het Westland Polenhotels konden komen, het zijn er inmiddels nog maar drie. Althans, dat denkt zij.
Tijdens de periode van geharrewar met avonden vol schreeuwende omwonenden in spe kwamen er uit de gemeenteraad al ideeën voor ‘betere’ plekken, zoals bijvoorbeeld de kale hoek bij het World Horti Center en later ook andere gronden bij de bloemenveiling Royal FloraHolland in Honselersdijk en het bedrijventerrein ABC Westland in Poeldijk. Groot voordeel, je hebt geen klagende buren en het woon-werkverkeer is ook minimaal. In tijden van stikstof-discussie een perfect plan.

Geen bezwaar
Grootschalige huisvesting dus van arbeidsmigranten, er vallen zelfs getallen van duizend en meer. Gedacht wordt ook – voor later – aan andere bewoners, zoals studenten, starters en spoedzoekers. De nu aangenomen motie zegt dat de wethouder de raad uiterlijk bij de behandeling van de voorjaarsnota volgend jaar moet informeren.
‘Ik heb geen bezwaar tegen de motie, want ik ben er al mee bezig’, zei Zwinkels tevreden. Vraag is wel waarom zij daar zelf niet eerder mee naar buiten is gekomen.

Ook op zondag?
Het was dinsdag al met al weer een diepgaande raadsvergadering waarin, behalve tijdens de pijnlijke zorguren-indicatiediscussie, ook heel, heel lang gepraat werd over een grote of kleine voetbalkooi in Wateringen. Of toch een middelgrote kleine? Lang werd er ook gedelibereerd over het strandparkeren en hoeveel uren dat gratis mag.
Onorthodox was het voorstel van SGP/ChristenUnie om bij elke strandafslag een bewaakte fietsenstalling te realiseren. Ook op zondag open?

Over de zeik
Tijdens het zorgurendebat kon Renate van der Giessen (Westland Verstandig) zich niet inhouden en spuwde verbaal de term ‘Over de zeik gaan’. In het licht van de moderne mutsigheid vroeg burgemeester Arends wel of zij haar woorden wilde aanpassen. Ja, zo wordt het nooit leuk aan de Verdilaan..
Heldere conclusies na de, zelfs voor politieke junkies, lange debatten. Zo blijft het totale gespreksniveau maar dalen. En verder zitten de  wethouders Varekamp (VVD) en Snijders (SGP) na zo’n vijftien maanden, nog steeds in een inwerkperiode of hebben zij hun ambtenaren niet onder controle. De Westlandse burger mag zelf kiezen wat het ergst is.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

5 gedachten over “je suis rien (206)

 1. Schipluiden is een dorp, dan kan je zo’n kneuterige reactie op het Varend Corso verwachten. Gelukkig stapt een grootdenker als Rob Baan daar over heen.

 2. Rob Baan houdt wel van recht voor zijn raap. Soms heeft dat effect, maar soms het tegendeel. Als hij echt zo arrogant is als het nu lijkt in zijn reactie dan zal dat laatste gebeuren. Hij vergeet dat het corso ook op vrijwilligers rust, niet alleen op geld.

 3. Ik ga over de zeik als een burgemeester een gerespecteerd raadslid probeert te corrigeren als zij deze uitdrukking gebruikt. Maar ik ga echt over de zeik als een incompetente, consequent naïeve wethouder kritische raadsleden pareert met de zin: Ik was er als mee bezig.

 4. Schipluiden is voor ons in het corso een belangrijk en prachtig hoogtepunt. Een vaart die hoger ligt dan de straten. Mensen bijna aanraakbaar. Zo’n mooie doorvaart is uniek.
  We hebben begrip voor gemeenten die moeten bezuinigen. Vaak is de oorzaak; de verschuiving van de rijkskosten qua sociale zorg, naar die van de gemeenten.
  De tuinbouw draagt graag bij door gezonde voeding en gezonde lucht en geluk te promoten, via onze groenten, groene planten en bloemen. We denken dat gezondere en gelukkigere mensen minder sociale kosten met zich meebrengen. En laat dat nou juist de basis van het corso zijn.

 5. Zoals we het nu voorzien varen we op een mooie zomeravond waarschijnlijk rond 19:00 uur door het mooie Schipluiden. Op weg naar Delft. Einde van de week, mooi moment voor een buurtfeest. We vertrouwen op de gemeentelijke medewerking qua veiligheid, bruggen in de juiste stand. .
  En daarom ligt het bestuur niet wakker van de gemiste €3000. Wat had u als reactie verwacht? We lassen alle veranderingen af? Dan is er echt volgend jaar GEEN corso.
  Schipluiden. Het komt goed. We maken er met zijn allen een mooi feest van. En laten onze collectanten van Duit voor een Schuit bij jullie iets meer hun best doen. Samen komen we eruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>