Buitenveldert

25 sep

(Westland, 25 september 2019). De moord op advocaat Derk Wiersum vorige week woensdag voor zijn huis in de Amsterdamse wijk Buitenveldert dreunt nog na in publiek en politiek Nederland. Niet eerder was het voorgekomen dat een raadsman zo bruut werd geliquideerd. Vrijwel zeker door de drugsmaffia.

Het klinkt misschien cynisch maar doordat deze aanslag op de rechtsstaat tegelijkertijd gebeurde met de algemene politieke beschouwingen op het Binnenhof was het onderwerp ook extra trending. Zelfs op dat soort momenten kroelt publiciteitsdrift bij politici. En het is nog cynischer te concluderen dat de wereld inmiddels weer gewoon door draait en voor velen de overstap van Eva Jinek naar RTL belangrijker is. Zou Matthijs nu ook?

Soort Sodom en Gomorra
Voor velen is al dat geweld en de ‘War on drugs’ (die we al schijnen te hebben verloren) in hun belevingswereld veel verder dan die zestig kilometer die Amsterdam van Westland scheidt. Een geheel andere wereld, niet de onze, de grote stad, een soort onbekend Sodom en Gomorra.
In Noord-Brabant waar, zo heb ik begrepen, de productie en distributie van drugs, soft en hard, een gigantische omvang heeft, zien ze dat anders. Zijn ze ongewenst onderdeel (geworden) van die illegale industrie, waarbij voor een deel in de hoofdstad aan de verkooptouwtjes wordt getrokken.

Toch niet zo erg
Met uitzondering van die arrestatie van een ‘s Gravenzandse douanier, het zo nu en dan in beslag nemen van een container en een geregelde inval in een bedrijfshal lijkt drugscriminaliteit hier nog niet massief aanwezig. Is vermenging van de onder- en de bovenwereld geen hardnekkig dagelijks gespreksthema. Al begrijp ik wel dat hier bij groepen jongeren en jongvolwassenen een groeiend consumentisme is. In bepaalde kringen heerst al de moraal dat het toch niet erg is zo’n pilletje of snuifje. Die vinden het zelfs mooi dat ze minder bier drinken…

‘Om de hoek’
Een halve eeuw geleden werd in Nederland nog gedacht dat hier alles ongeveer 40 jaar later gebeurt dan in bijvoorbeeld Amerika, maar die tijd is echt voorbij. Ook de gedachte dat alles wat in de stad gebeurt pas na 10 of 15 jaar in provincie of dorp neerdaalt geldt niet meer. Metropolen als Amsterdam en Rotterdam mogen dan trendy en modebewust zijn, in moderne en digitale tijden slaan hip en eigentijds in de polder snel toe. Soms ook omdat die twee ‘om de hoek’ liggen. Noem mij maar echte verschillen tussen de Haagse stadswijk Wateringse Veld en de Westlandse dorpskern Wateringen.

Als je dan ziet wat er ‘in de wereld’ gebeurt, hoe die in korte tijd verandert, dan is het angstaanjagend onvermijdelijk dat alles ook hier snel anders wordt. Dat is geen bangmakerij, maar werkelijkheid. Hou er maar rekening mee, dat is beter en realistischer dan het negeren, of de kop in het zand steken. Of zoiets roepen als: ‘Dit is Westland. Dat gebeurt hier toch niet’.

Geen narco city
Mogelijk naïef, maar nog durf ik stellig te zeggen dat deze regio vol kassen geen narco city is. Maar het is wel een gebied met nogal wat ‘verstopte’ plekjes. Met veel internationale contacten en commerciële talenten, interessant genoeg voor slechteriken, grote en kleine.

En Buitenveldert ligt dan wel in Amsterdam, maar is niet echt heel ver weg. Een kippestukkie.

Rien van den Anker

5 gedachten over “Buitenveldert

  1. Wat een geluk voor de rest van het Westland, dat een voorziene geest de Haagse tram vanuit Den Haag niet heeft doorgetrokken het Westland in om gespuis buiten te houden. Nu is onze columnist van mening dat de criminaliteit zich zal blijven beperken tot de dorpskern Wateringen . Zou de criminaliteit werkelijk met de tram komen. De slechte infrastructuur van het Westland heeft ook zo zijn voordelen.

  2. Het Westland is al van slag als er hangjongeren bij een speelkooi lastig zijn. En zeker als die uit Den Haag komen. En de eigen jongeren? Nee, die gebruiken geen drugs.

  3. Ooit is er nog eens een Westlander die net als Trump een muur rond het Westland wil bouwen. Dan bestaat de grote boze buitenwereld gewoon niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>