je suis rien (205)

21 sep

Debat van NIX
(Westland, 21 september 2019). Westland heeft sinds kort een Jongerenraad, eigenlijk alle politieke partijen ondersteunden en ondersteunen dit nieuwe verschijnsel. Deze week was er in de raadszaal een bijzondere bijeenkomst van deze jonge ‘politici’. Interactief met als onderwerp alcoholgebruik onder jeugdigen. Onder de titel ‘Een debat van NIX’. Leuk gevonden.
Klaarblijkelijk vonden de fracties van de coalitiepartijen CDA, LPF, VVD en CU/SGP dat ook, want die waren niet aanwezig. Correctie, één CDA-lid liep heel even binnen, maar het leek wel of zij zich vergiste.

Eigen fractie eerst
De meeste andere christendemocratische raadsleden waren vijftien meter verderop aan het vergaderen. Eigen fractie eerst, was daar het motto. Dat gold ook voor de LPF en Christenunie/SGP. De VVD-raadsleden hadden zich verontschuldigd, waren ergens op locatie. Vergaderend.

190919 Slechtzittende banken op de publieke tribuneTijdens het jongerendebat merkten raadsleden en bestuurders dat de publieke tribunebanken niet echt lekker zitten. FOTO RIEN VAN DEN ANKER

Pijnlijk zittend
Op GroenLinks na waren wel alle oppositieclubs aanwezig, ook de burgemeester. Op de publieke tribune, zagen ze de politieke wereld weer eens van een heel andere kant. Ontdekten ze ook dat de banken daar niet lekker zitten. Onaangenaam, zelfs snel pijnlijk. Dat zullen ze wel zo laten, teveel toekijkende burgers is natuurlijk ook niet alles.

Piets biecht
Omdat drankgebruik onder gezondheidszorg valt was wethouder Piet Vreugdenhil (CDA) bij het debat aanwezig; spontaan ging hij een jeugdzonde opbiechten. Dat zijn eerste alcoholische versnapering werd genuttigd op de avond van de maanlanding in 1969 toen zijn ouders buitenshuis die historische momenten meemaakten.
Hij en zijn broer maakten van hun afwezigheid gebruik en dronken elk twee biertjes. Dat hakte er zo in dat ze de flesjes niet eens hadden verstopt (‘We waren ze naïef vergeten’) en hun ouders later hun ‘bacchanaal’ ontdekten. Die Piet toch! Heel even leek hij een beetje rood van schaamte, maar dat kan ook de ondergaande zon zijn geweest.

Eerste prijs
Tijdens de NIX-avond was er verder nog een soort quiz met een boeiende hoofdprijs: een dagje meelopen met wethouder Vreugdenhil. Dat was natuurlijk een schot voor open doel voor GBW-raadslid André van den Berg: ‘En de tweede prijs is zeker twee dagen meelopen met Piet’.
Na afloop was er een borrel. Wel alcoholvrij. Onbekend is wie van de jongeren toch nog in de kroeg is beland.

Fout
Dat is moeilijk kiezen vandaag. Zo ongeveer tussen fout en fout. In ‘s Gravenzande is er voor het eerst een Duits Oktoberfest, het is per slot van rekening september. Het Marktplein wordt met Lederhosen, Dirndls en bierpullen volledig omgetoverd tot een rasecht Duits oktoberfest. Op zich al fout, maar het wordt nog erger door de toevoeging: van Westlandse makelij.
‘Alleen het bier niet, want dat wordt ergens anders gebrouwen. Maar voor 95 procent is het Westlands’. Onduidelijk is of er gedronken wordt uit een ‘flessie’ of uit van die twee liter glazen. Benieuwd of de Jongerenraad ook gaat kijken.

Ook fout
Ook fout maar dan weer anders is het Westlands Korenfestival dat vandaag in Naaldwijk wordt gezongen. Het levenslied uit 650 kelen, kopt de krant subtiel. Het aantal podia is minder dan vorig jaar toen het festival verregende. Er is nu een soort droogzing-garantie ingebouwd. Terwijl de weersverwachting vandaag zonnig is.
In De Lier en Monster is er niks te doen, ook leuk en minder fout.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

5 gedachten over “je suis rien (205)

  1. Inderdaad, wel gek, een Oktoberfest in september. Met alles van Westlandse makelij. Dus gewoon een extra avondje feestweek met als schaamlap een andere naam.

  2. Steeds meer krijg ik het idee dat dit college loopt te lanterfanten (misschien bij het Oktoberfest 😉 ) en behalve de publieke banken zitten kennelijk ook de collegestoelen niet echt lekker…. want ik zie geen mooie collegeplannen waar de Westlandse burger warm van wordt. Dit college lijkt net een auto met zand in de tank, die loopt ook stroef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>