Ethisch ondemocratisch

18 sep

(Westland, 18 september 2019). Wie frequent op en rond het ‘Binnenhof aan de Verdilaan’ vertoeft merkt dat de fut er bij de Westlandse ‘regering’ (lees: de wethouders) een beetje uit is. Het regionale reces is voorbij, maar bij sommigen lijkt het of ze nog met vakantie moeten. Wel gek, dit bestuurscollege zit er minder dan anderhalf jaar.

Sleetsheid
Om sleetsheid te verbloemen laten ze, gebruikelijk onder politici, graag hun successen horen, waarbij het er soms verdacht veel op lijkt dat ze (groten)deels met andermans veren pronken. Ik noemde al eerder bouwprojecten van projectontwikkelaars, ook met de provincie en MRDH gerealiseerde wegen. Succesjes, zoals een bewaakte fietsenstalling en een Central Park worden als triomf groots gebracht.
Daarnaast wordt er applaus verwacht bij de aanpak van de voor het tuinbouwbedrijfsleven zo belangrijke arbeidsmigrantenproblematiek. Terwijl die, mede door niet heel krachtig en tactisch gemeentelijk handelen, nauwelijks van de grond komt. Zijn er echt nog maar drie van die 16 locaties te realiseren?

Ambtelijke ondersteuning
Toegegeven, de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) is landelijk een gedrocht, maar door lokaal optreden ook een bijna constante sociaal-maatschappelijke blunder. Met oma als dupe. En mocht er ooit een Westlands kunstmuseum komen, dan staat vast dat deze wethouders de opening niet meer in functie meemaken. Alhoewel, bij een wethouder als Piet Vreugdenhil is dat onzeker.
Helaas, we zullen het met dit, pijnlijk zwaar op ambtelijke ondersteuning leunende, college tot 22 maart 2022 moeten doen. Moeten we accepteren dat Cobie, Karin, Leen, Pieter, Ben en Piet er, nogal amateuristisch, niet al te veel van bakken. Soms een zooitje van maken.

Een lam lam
Maar die wethouders zijn niet enige schuldigen. Zij zitten op die (niet rechtstreeks gekozen) stoel dankzij het clubje dat wij allen met onze stem naar het gemeentehuis hebben gestuurd: de gemeenteraad. Alle leden daarvan zijn medeverantwoordelijk voor het doen en laten van dit college.
Een meerderheid is er, via een coalitieakkoord, zelfs met handen en voeten aan gebonden. En masseert geregeld bestuurlijk falen en politieke blunders – ethisch volstrekt ondemocratisch – om haar eigen ‘regering’ te redden. Maakt daarmee van de raad, toch de baas van de gemeente, een lam lam dat slechts blaat naar de oppositie.

Autocratische macht
Daardoor grijpt het college een soort autocratische macht en rekt het steeds meer de grenzen van de Westlandse politiek op. De procedures rond de Polenhotels en de maar niet verschijnende Kustvisie zijn daar voorbeelden van. Zonder probleem kan dan een wethouder vragen over het gemeentelijke kunstbezit onbeantwoord laten. Of blijft het allang gereed zijnd winkelleegstandsrapport in een bureaulade liggen. In een oprechte democratie zou juist óók de coalitie daar principieel bezwaar tegen moeten maken. Maar ja, een lam lam…

Doorbijten
Trouwens, de zittende oppositie gaat eveneens niet vrijuit. Enerzijds is het bewonderenswaardig dat zij vaak met nieuwe voorstellen en ideeën blijft komen, al kun je manier en toon kritiseren. Nu ebt de (veelal ook terechte) kritiek tijdens debatten na twee knorrige vragen weg. Verschijnt de staart tussen de benen. Valt de discussie dood.

Waarom niet vaker doorbijten? Harde maatregelen, zelfs – gedoseerd, niet te veel – moties van afkeuring of wantrouwen, zijn dan op zijn plaats. Dan laat je als oppositie in ieder geval de kiezer weten dat in een democratie niet de coalitie, maar de hele gemeenteraad de baas hoort te zijn.

Rien van den Anker

9 gedachten over “Ethisch ondemocratisch

  1. Het is, als ook elders gaat, dankzij het neoliberalisme en ondersteunend beleid van ECB-voorzitter Draghi bij die groepen, zoals de zittende Raad, die elkaar daarmee, dus ook hier, maar in balans houden, nog zo goed, dat eerst de onderklasse een signaal af moeten gaan geven wil er iets gaan veranderen.

  2. Alles hangt af van de gunfactor. Als je elkaar wat gunt komt er snel een bredere basis om verder te gaan. Voorlopig lijkt het meer te gaan ‘guns’, gelukkig wel verbaal.

  3. Heel opmerkelijk hoe de columnist burgemeester Arends geheel uit de wind houdt. Speelt die in dit geheel geen rol. Ik geloof daar niks van.

  4. Kenmerkend is dat in Westland niet alleen veel mannen grote ego’s hebben, in het college van wethouders kunnen ook Karin Zwinkels en Cobie Gardien er wat van. Misschien nog wel meer.

  5. Genuanceerde opsomming van een vaker voorkomend beeld van de politiek. IK hoop dat de burgemeester er in zal slagen om een begin van wederzijds vertrouwen voor elkaar te krijgen. Dat zal wel veel tijd kosten.

  6. Wethouders hebben vast een olifantenhuid, maar deze column zullen ze niet leuk vinden. Dit soort geluiden blijven negeren helpt ook niet. Ik ken politici die dit soort kritiek gewoon niet lezen. Dan bestaat het niet!

  7. Terecht zegt de columnist “dankzij het clubje dat wij allen met onze stem naar het gemeentehuis hebben gestuurd”. Elke gemeente krijgt de raad en indirect het college die zij willen. Daar verandert de kleinste partij, de PvdA, in het Westland niets aan. Waar het college van CDA, LPF, VVD en CU-SGP na anderhalf jaar nog uit de startblokken moet komen, roept de PvdA steeds op tot actie. Actie om misstanden aan te pakken op gebied van armoede, zorg en betaalbaar wonen. Tot nu toe tegen dovemansoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>