je suis rien (203)

7 sep

Bizarre denkwijze
(Westland, 7 september 2019). Politici hebben soms een bizarre denkwijze om hun eigen handelen te rechtvaardigen. Zo schrijft wethouder Piet Vreugdenhil (CDA en zorg) dat het invoeren van het nieuwe systeem voor gemeentelijke hulp in de huishouding in Westland ‘verre van optimaal’ is verlopen. Dat blijkt nu uit een onderzoeksrapport van RadarAdvies. Dat zich een bureau voor sociale vraagstukken noemt.

Blij
Maar desondanks wordt het herindiceren, ingevoerd na die ontdekking, gewoon doorgezet omdat cliënten willen weten waar ze aan toe zijn en ondersteuning op maat willen! Hooguit wordt er nu meer gekeken naar wat mensen nog zelf kunnen. Dat was daarvoor klaarblijkelijk minder gedaan.
Ieder beschaafd en weldenkend mens zou na zo’n uitslag doodstil zijn en rood van schaamte aan het werk gaan. De wethouder zegt blij te zijn met het rapport.

Pietje Precies
Bijzonder is dat RadarAdvies concludeert dat Westlanders door de bank genomen een Pietje Precies op schoonmaakgebied zijn. In typische rapportentaal staat  dat dat kan betekenen dat cliënten een verschraling van de zorg ervaren. De hoge verwachtingen van de cliënten moeten daarom worden teruggebracht, aldus de onderzoekers. Opnieuw, kan betekenen, maar moeten worden teruggebracht..

Verstoffen
Het huis zal daardoor niet meer zo tiptop schoon zijn als ze gewend waren toen ze het zelf nog konden doen. In simpele mensentaal, ze – de meesten zijn hoogbejaard – moeten hun verwachtingen gewoon naar beneden bijstellen, verstoffen dus.
In dat licht heb ik nooit die beroemde bijbelse begrafeniszin bekeken: ‘Want stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren’. Eigenlijk wel creatief van de wethouder.

Lokalen
Lokale politieke partijen vormen inmiddels een hele belangrijke factor in de lokale politiek. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2018 boekten die partijen een forse overwinning. In totaal haalden ze zo’n 30 procent van alle stemmen binnen.
Ter illustratie, de VVD staat op de tweede plaats met 14 procent. Nederland telt nu ruim 2600 lokale gemeenteraadsleden.

Burgemeester
In Westland hebben ze zelfs de meerderheid in de raad. En het had niet veel gescheeld of ze hadden vorig jaar gewoon een compleet lokaal college van wethouders gevormd. En was daarna misschien ook wel een ‘lokalo’ de nieuwe burgemeester geworden. Dat was dan een landelijke primeur geweest. Geen zorgen, Bouke Arends, da’s niet gebeurt, je mag blijven!

Geld (1)
In dat nieuwe politieke decor is het raar dat landelijke politieke partijen van de nationale overheid geld krijgen, zeg maar gewoon, een grote zak van 17 miljoen. Een deel van dat geld gaat via-via naar de lokale afdelingen. Daar worden dan bijvoorbeeld verkiezingscampagnes en professionele cursussen van betaald. Dat eerste was vorig jaar bij de ‘oude’ partijen  zichtbaar, dat tweede tot nu toe niet echt merkbaar.

Geld (2)
De lokalen krijgen dus niks en hebben zich gebundeld achter Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam). ‘Dit kan zo niet langer’, zegt de oud-wethouder en kleurrijk adept van Pim Fortuyn. De Vereniging Nederlandse Gemeenten staat achter hem, minister Kajsa Ollongren (binnenlandse zaken) heeft sympathie, maar geen geld.
Geeft niks, de eerstkomende gemeenteraadsverkiezingen zijn pas op woensdag 16 maart 2022. Voor die tijd zullen we de lokale LPF, GBW en WV nog wel horen. Waarom zij wel, en wij niet! En helemaal ongelijk hebben ze niet.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>