je suis rien (202)

31 aug

Politiek correct
(Westland, 31 augustus 2019). De berichtgeving op de gemeentelijke website is over het algemeen politiek correct, meer dan dat zelfs. Het bericht over het college On Tour in Naaldwijk werd – bijzonder – grappig afgesloten met: ‘De meest gehoorde opmerking? Moeten jullie niet eens aan het werk?’
‘Op de braderie, bij de Slimmerick en Fratelli’s werden de collegeleden veelvuldig aangesproken,’
staat er verder. Als bij de gemeente meer dan 10 veelvuldig is, dan klopt dat. Overigens, dat bezoek aan Fratelli – ‘Gesprekken met burgers’ – werd geskipt. Officieel omdat het eerdere programma was uitgelopen.

Leens Nee
Tijdens die bestuurlijke braderiewandeling kon je overduidelijk zien dat elite en volk zich anders kleden én gedragen. De verhuurder van toiletten in de Rembrandtstraat zag gelijk het verschil, grapte actueel: ‘Gratis plassen voor het gezag’.
Ook het Heilige Geesthofkapelletje werd bezocht. Bij niet alle wethouders was bekend dat dat ooit, bijna een eeuw, een joodse synagoge was.

190829 Twee wethouders in de trouwbank
Het ‘bruidspaar’ in het hofkapelletje.
FOTO COBIE GARDIEN

Tegenwoordig wordt daar geregeld getrouwd, dus namen de wethouders Ben van de Stee (LPF) en Leen Snijders (SGP) – spontaan of onwetend? – zitting achter een soort trouwbankje. Waar olijkerd Ben luid aan zijn collega vroeg: ‘Wat is daarop uw antwoord?’ Bijna iedereen was verbaasd dat de SGP’er nee zei.

Nog even ophouden
Tussen theater De Naald en het nieuwe Central Park in Naaldwijk kun je nu gratis je fiets parkeren, en ook plassen. Maar altijd spontaan de hoge nood lenigen is er nog niet bij. Er is bijvoorbeeld geen stroom in de buurt, dat wordt nu afgetapt van een lantaarnpaal (!).
De toiletten hebben nog geen water en als alternatief staat er een chemisch mobiel model waarvoor je eerst een sleutel moet vragen bij het personeel. Dat het waarschijnlijk druk heeft om parkeerders in te scannen. Nog even ophouden, mevrouw..
En urineren kan alleen op de uren dat die fiets- en plasbewakers er zijn. Nu beginnen ze pas om 9 uur en gaan ze al om 5 uur weer weg. Later moeten die ‘bewaak- en ophouduren’ langer worden.

Schipluiderij?
Revolutionair Varend Corsonieuws. Van 3 naar 4 dagen, niet meer tegelijkertijd met de publicitair concurrerende Gay Pride en de Westlanddag wordt, niet op zaterdag, maar op zondag gehouden. Die gaat dan Thuiskomdag heten. Waarschijnlijk met een grand finale.
‘Veranderingen best, maar niet ten koste van de regio’, reageerde de Schipluidense burgervader Arnoud Rodenburg gelijk. Naast het Corso en de GonDeLier komt er nu vast ook een eigen SchipLuiderij.

‘Automatisch’
De plannen om fors te veranderen worden verder breed ondersteund. Gelukkig, want de organisatie onder de realistische, nieuwe voorzitter Rob Baan, wijst erop dat het aantal deelnemers al enkele jaren terug loopt, en dat er verschillende sponsors zijn afgehaakt.
Klein detail, over de bezoekersaantallen wordt nu niets gezegd. Terwijl die officieel de laatste jaren juist steeds records braken. De afgelopen keer zelfs wéér 550.000. Of worden dat er volgend jaar ‘automatisch’ driekwart miljoen?

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>