je suis rien (199)

10 aug

Lachgas
(Westland, 10 augustus 2019). De Westlandse politiek wilde voor de vakantie het onderwerp lachgas al op de agenda zetten maar – niet lachen! – vanwege de volheid daarvan werd het onderwerp verschoven naar verder, het najaar.
Boeiend is nu dat de festivals, die tegenwoordig blijkbaar niet meer zonder lachgas kunnen, zelf initiatief nemen. Het festival Waterpop dat vandaag in Wateringen plaatsvindt heeft het (tijdelijk vrolijk makende) middeltje verboden. Lachwekkend is wel het argument: We zijn een gezinsfestival. Alsof kinderen geen recht hebben om te lachen.

Gemeengoed
Inmiddels is lachgas binnenkort ook taboe bij het evenement Cannes Outdoor tijdens de Naaldwijkse Westland Reünie. ‘Lachen’ mocht nog wel tijdens Cannes Outdoor op Koningsdag. Organisator Philip van Geest was toen nog voor, noemde het gemeengoed op elk festival, maar is nu tegen. In vier maanden zo omdraaien qua standpunt zou zelfs een politicus lachwekkend noemen.

Belachelijk
Maar echt belachelijk was het twitterbericht van eerste loco-burgemeester en wethouder Piet Vreugdenhil na de beslissing van het Wateringse festival. ‘Blij met deze opstelling van Waterpop’ tikte hij. Je zal maar blij zijn dat iemand anders een besluit neemt dat jij zelf had moeten nemen. Dat kan alleen een politicus, lachend.

‘Bruikbaar afval’
De Westlandse kringloopwinkels moeten gaan betalen als ze rotzooi naar de Gemeentewerf brengen. Tot nu toe was dat, net als voor burgers, gratis, maar de vergunningsverstrekkende omgevingsdienst Haaglanden (Wie kent hem niet?) ziet hen nu als een bedrijf. Ook al werken ze zonder winstoogmerk. Het gaat hier om rotzooi die wij naar de kringloopwinkel brengen maar waar zij uiteindelijk ook niets meer mee kunnen. Alleen ‘bruikbaar afval’ wordt verkocht.

Kringloop-doorgeefluik
CDA-raadslid Jan van Rossum vind dat (terecht overigens) gek. Alleen zijn de redenering om dat aan te tonen is opmerkelijk. In zijn optiek is de kringloopwinkel een tussenpersoon tussen burger en gemeentewerf! Waarbij de eerste al zijn rotzooi naar de winkel brengt, waarna die er uit haalt wat bruikbaar is en dan de rest aflevert bij de Gemeentewerf. Een doorgeefluik voor het goede doel? Of zoiets?
Alleen Jans laatste zin in de nu gestelde collegevragen is duidelijk. Dankzij de kringloopwinkels komt er minder afval bij de Gemeentewerf. Dat moet je financieel dus niet straffen. Goede vragen, Jan!

Aanwonenden

190808 Aanwonenden

Gezien bij het Burgemeester Elsenpark, waar maandag in het kader van de grote reconstructie van de N213 een hemelwaterriool wordt aangelegd. Die ventweg is dus nu verboden voor iedereen, behalve ‘aanwonenden’. Dat zijn burgers die daar wonen, ook wel bestemmingsverkeer genoemd. Het bord heet officieel RVV Obxx. Het woord zelf is volgens mij al decennia uit de (spreek)taal verdwenen.

Keelgat
Westland verstandig, zeker fractievoorzitter Peter Duijsens, is verreweg kampioen raadsvragen stellen aan het bestuurscollege. Soms zijn de antwoorden kluitjes die naar het riet verwijzen, een enkele keer schieten ze in het verkeerde keelgat. Zoals laatst toen het college schreef dat het gevraagde ‘eerder reeds uitgebreid aan u is toegelicht’.

Erectioneel
Via het gemeentelijke ‘Uitzending Gemist’ heeft Westland Verstandig opnieuw gekeken,  geluisterd en geconcludeerd dat dat niet het geval is. En vraagt nu waarom wethouder Cobie Gardien zo’n – ietwat pissige,
mijn woorden – opmerking gebruikte. Wil bovendien excuses. Nu de komkommertijd maximaal erectioneel is, kun je je afvragen of Cobie en Peter niet eens samen aan het lachgas moeten.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>