Het deugt wel, maar het klopt niet

7 aug

(Westland, 7 augustus 2019). Bij grote manifestaties of demonstraties is er altijd het heerlijke verschil tussen wat de overheid of de politie denkt en wat de organisatie vindt. Het aantal deelnemers dat de politie opgeeft is altijd fors lager dan dat van de organisatoren. Soms scheelt dat duizenden. Logisch, cijfers zijn altijd gerelateerd aan belangen, maatschappelijk, politiek of financieel.
Als verslaggever werd ik daarmee al geconfronteerd tijdens demonstraties tussen Malieveld en Binnenhof. De chef Stad van de Haagsche Courant telde simpelweg de getallen op, deelde ze door twee, niemand reageerde.

Sponsors
Voor organisatoren is het ook afwegen tussen cijfers en veiligheid. Als je te hoog gaat zitten, ben je verplicht meer beveiligingsmensen, brandweerlieden en dergelijke in te zetten. Teveel sjoemelen scoort publiekelijk, maar heeft risico’s. Zeker als het uit de hand loopt, er ongelukken gebeuren.
Vergeet daarbij de onzichtbare getallendruk van sponsors niet. Die willen hun ingebrachte gelden het liefst ‘vertalen’ in grote bezoekersaantallen, hoe vaak en lang ze ‘in beeld’ zijn en hoeveel publiciteit er omheen is. Daar gaat het de sponsor in feite alleen om.

Files
Het is natuurlijk gemakkelijker bezoekers te tellen in een stadion of evenementenhal dan bij een voor iedereen toegankelijke (sport)manifestatie. De Landelijke Fietsdag trok ooit bijna 200.000 tweewielers. Controle bleek onmogelijk, omdat talloze gezinnen op pad gingen met één kaart. En het deelnemersveld bleef in de publiciteit maar stijgen..
Bij toeristisch/recreatieve hoogtepunten, als de Efteling, het Bloemencorso Bollenstreek, de Keukenhof of gewoon strandweer, ontstaan er files of verkeersproblemen. Zeker als zoiets maar één keer per jaar plaatsvindt. Qua verkeer is er nu al discussie wat er gaat gebeuren als Grand Prix naar Zandvoort komt.

Berekening
Over almaar groeiende bezoekersaantallen heb ik vrolijke, soms geïrriteerde, discussies gehad met Varend Corsovoorzitters Kees Mostert en Pleun van der Ende. De eerste geloofde oprecht in een miljoen, had een mathematische berekening gemaakt dat er in drie dagen zo’n 90 honderd kilometer werd gevaren, dat je, als je dan op elke meter aan beide waterkanten een bezoeker plaatste, gemakkelijk de 6 nullen kon halen.
Pleun was daarin praktischer, noemde mij niet ten onrechte een zeur. In zijn twinkeloogjes zag je dan de twijfelzaaiende tegenvraag: ‘Hoe weet je dat jij gelijk hebt?’

Leiden ontzet
Bij het Varend Corso zijn er nooit tevoren, tijdens of na afloop files gemeld. Dat komt, zei de organisatie, omdat er vele aan- en afvoerwegen zijn. En omdat het drie dagen duurt. Maar als je alle bezoekers deelt door drie, dan zit je dagelijks toch op bijna 200.000. En ook al komen velen met de fiets of lopend, dan zou je verkeerstechnisch toch iets moeten merken.

Het was de nieuwe voorzitter Rob baan zelf die afgelopen weekend zonder schroom met grotere aantallen schermde. Ook hij droomt richting het miljoen. Zeker ook als Den Haag wordt ingenomen en Leiden ontzet. Op naar een Varend Corso week!

Klassiek fake
Al die bezoekersaantallen zijn natuurlijk een klassieke vorm van fake nieuws. Niemand gelooft ze en vaak vindt niemand ze ook erg. Afgelopen weekend trok het Varend Corso opnieuw 550.000 bezoekers. Ik geloof er geen barst van, Maar het waren er heel veel, het was dus een succes.

En Pleun – met die twinkeloogjes – had gewoon gelijk. Het deugt wel, maar het klopt niet.

Rien van den Anker

5 gedachten over “Het deugt wel, maar het klopt niet

  1. Gewoon om het makkelijk te maken. Een sloot/vaart/kanaal heeft 2 zijdes. En bruggen zijn er ook bij de vleet. Vaar volgend jaar mee met een clicker. Wedden dat je een duimblessure krijgt?

  2. Die cijfers kloppen natuurlijk niet, de vraag is of dat erg is. Trump zei ook dat er bij zijn inauguratie meer publiek was dan bij die van Obama. Foto’s lieten het tegendeel zien; Trumps achterban geloofde die niet.

  3. Rob Baan heeft de hele corsoroute mee gevaren. Hij had zelf moeten clicken. Dan had hij met bewijs zijn gelijk kunnen halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>