je suis rien (187)

18 mei

Parkeerplekken wethouders
(Westland, 18 mei 2019). Tenminste één groep Westlanders is heel blij is met de sloop van het voormalige gemeentehuis aan de Stokdijkkade. Dat zijn de gehandicapten met zo’n speciale parkeerkaart. Daar komen nu, vlak voor theater De Naald, vijf parkeerplaatsen omgebouwd tot vier gehandicaptenparkeerplaatsen.
Op die locatie waren gereserveerde parkeerplekken voor vier Westlandse wethouders. Die – ondanks die speciale kentekenborden – nogal eens door pseudo-heldhaftige, burgerlijk ongehoorzame burgers werden ingenomen. Van de weeromstuit.

‘Gekaapt’
Later, nadat er meer wethouders kwamen, zijn er (in Naaldwijk ook toen al nogal schaarse) ‘gewone’ parkeerplaatsen door het gemeentebestuur ingepikt. Vooral de even verderop ingedeelde plek van (oud-)wethouder Peter Ouwendijk werd vaak ‘gekaapt’.
Die nieuwe gehandicaptenparkeerplaatsen komen er trouwens ten dele extra bij, want de twee bestaande daar worden verwijderd. Wethouders kunnen, tenzij ze gehandicapt zijn, niet meer rond het nieuwe gemeentehuis aan de Verdilaan gereserveerd parkeren.

Pedalerend veelpleger
Dat kunnen ze wel aan de Laan van de Glazen Stad waar het werkkantoor van de gemeente is. En waar hun bureau staat. Als ze naar de Verdilaan moeten, waar in feite het politieke hart van de gemeente is, dan kunnen ze op de dienstfiets stappen. Zeker overdag, met een overvol centrum, is dat praktisch.
Speciaal voor de wethouders – en ook de burgemeester – zijn er elektrische tweewielers beschikbaar. Vooral wethouder Ben van der Stee (LPF) is een pedalerende veelpleger. Die denkt al aan officiële wielerwedstrijden-in-een-net-pak. Wethouder Piet Vreugdenhil (CDA) komt vaak met zijn eigen velo, met hoog zadel. Vanwege zijn lengte.

Twee keer naar de kerk
Steeds minder mensen gaan tegenwoordig op één zondag twee keer naar de kerk, maar daar hebben ze bij de protestantse kerk iets op bedacht: op zondag 19 mei zijn er in Naaldwijk twee bijzondere, muzikale diensten in één kerk. Dat komt omdat deze zondag op de kerkelijke jaaragenda de officiële naam ‘Cantate’ heeft. En dat betekent zingen.
In de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein is er ‘s morgens om 10 uur een (concert)dienst met de cantate ‘Ich habe meine Zuversicht’ van Johann Sebastian Bach. Met vier solisten, een cantorij, het West-Nederlands Bach Orkest, orgelsolist Alexander Prins en dirigent Gerard Bal.
‘s Avonds om 19 uur wordt de kerkcantate ‘Ew’ge Quelle, milder Strom’ van Bachs tijdgenoot Georg Philipp Telemann gespeeld. Met Bal als organist, mezzo-sopraan Marijke Verbree en dwarsfluitiste Lia Bal.

Arij de Bloeme
Qua imago oogt raadslid Arij de Bloeme (Christenunie/SGP) beschaafd en keurig, hij is zo beleefd dat je hem nog steeds ziet aarzelen om bijvoorbeeld te interrumperen. In het begin hadden zijn mede-raadsleden nogal wat moeite met zijn voornaam, werd hij gewoon Arie genoemd. Ook met zijn achternaam, dan heette hij Bloeme. Zonder de.
Ook wethouders deden dat maar die zijn inmiddels op de vingers getikt door De Bloemes partijgenoot en wethouder Leen Snijders. Arij zelf is nooit ‘wraaklustig’ geweest om die wethouders dan Van der Steel of Lariekamp te noemen. Of GBW-raadslid Keizer gewoon Koning. En bij Duijsens (Westland Verstandig) almaar te vragen: Hoe was uw naam ook alweer? Een witte raaf in de politiek, die Arie, sorry, Arij.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

2 gedachten over “je suis rien (187)

  1. Waarnemend burgemeester Agnes van Ardenne gebruikte toch ook al een dienstfiets. Is dat dezelfde die Bouke Arends nu gebruikt? Of is dat een rare vraag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>