Kwajongensstreek

22 mei

(Westland, 22 mei 2019). Het was natuurlijk een soort bedaagde kwajongensstreek, een beetje pesterig. In ieder geval uitdagend, maar ook principieel. En het eindresultaat – in democratische zin – was toch pijnlijk. Voor de lokale politiek, zeker voor de Metropoolregio Den Haag Rotterdam (MRDH).

Zo’n intro vereist uitleg. Nog maar enkele uren na mijn column vorige week over die MRDH lieten diverse betrouwbare bronnen weten dat de (publiekelijk totaal onvindbare) gemeentelijke MRDH-werkgroep toevallig de dag erna bijeen zou komen. Met agenda en al. Ogenschijnlijk voor iedereen te bezoeken, geen woorden over beslotenheid. Donderdagmiddag om half zes in de B&W-zaal. Op naar de Verdilaan!

Beginnende verwarring
Verbazing, verrassing, beginnende verwarring en verbijstering aldaar. Wat komt u doen?, werd al op de gang gevraagd. Zijn de werkgroepvergaderingen ook open voor de media, was een volgende opmerking. Verder aarzelende handdrukken van oprecht verwonderde, binnendruppelende raadsleden en ambtenaren. Zo moet een melaatse zich voelen..

Iemand vergeleek de vergadering met (ambtelijk) werkoverleg, suggererend dat ze niet openbaar was. Zelfs burgemeester Bouke Arends wist het niet. Was wel vriendelijk, improviseerde zelfs een solide werkplek voor het geval de pers toch welkom was. Inmiddels gingen er broodjes voorbij, ook met geurende kroketten. Goed lezen, voorbij.

In beginsel
Wat nu? Dan maar griffier en administratief geweten Funs Bergmans bellen, diens aanwezige collega verdween tussen de coulissen. En of de nieuwsgierige scribent er bezwaar tegen had op de gang te wachten zodat de vergadering over zijn aanwezigheid zou kunnen delibereren, zo werd beleefd gevraagd. Met ironische gezagsgetrouwheid stemde ik in,een paar minuten later kwam de burgemeester, onwennig, toch een beetje gestuurd, melden dat de pennenlikker niet welkom was.

De griffier had, zo zei hij, gezegd dat op basis van het reglement van orde de werkgroepvergaderingen in beginsel niet openbaar zijn. Dat standpunt was – zoiets voel je aan je theewater – voor die politieke werkgroepleden natuurlijk een godsgeschenk. Zeker als je weet dat zij het zijn die zelf (kunnen) besluiten of een vergadering al dan niet besloten is.
Uit eigen onderzoek bleek later dat het Presidium vorig najaar hierover ‘aanvullende werkafspraken’ heeft gemaakt. Waarin die beslotenheid van de werkgroep – ook weer nergens te vinden – is vastgelegd. Geen raadslid kon zich dat nog herinneren!

Gemeentelijke website
Was ik wel toegelaten, dan had ik als inspreker alleen maar willen vragen de aanwezigheid en het bestaan van deze werkgroep gewoon op de gemeentelijke website te melden. Met een agenda, desnoods met de bemerking dat de bijeenkomsten in beginsel niet openbaar zijn. En als het kan daarna een gekuist verslag.
Dat zou mij voortaan een fietsend woon-werkritje schelen en, jammer, jammer, ook een gratis klef broodje kroket. Maar iedereen zou dan wel weten waar hij aan toe is.

Dat soort, relatief eenvoudige, digitale transparantie – in politiek Westland toch een veelgebruikt modewoord – zou ook een fractie van een begin van draagvlak bij de bevolking voor de MRDH kunnen opleveren. Zou in ieder geval naar de burgers toe de indruk wekken dat bestuur en raadsleden in Westland er op Metroolregio-niveau ook voor hen zijn. Maar, sorry en ook cynisch, misschien willen die werkgroep-politici dat helemaal niet. Zou zomaar eens kunnen.

Rien van den Anker

8 gedachten over “Kwajongensstreek

  1. Politieke lompigheid is Westland niet vreemd: wat een schrik moet dat zijn geweest dat daar zomaar een journalist binnentreedt.

  2. Leuke kwajongensstreek. Ik zie ze al schrikken! Jammer dat er geen camera aanwezig was. Ook wel pijnlijk voor zo’n burgemeester die zich als boodschapper naar de gang laat sturen.

  3. Journalisten die worden weggestuurd en daar ook nog over schrijven. Wat moet ik daarmee? Ik had liever gelezen wat er tijdens die vergadering was besproken.

  4. Ik begrijp er niks meer van, werkgroepen komen in beginsel in beslotenheid bijeen. Dit soort vergaderingen zouden in beginsel openbaar moeten zijn. En alleen als er aanleiding voor is besloten moeten worden verklaard. Wat een angstsfeer! En dat in 2019!

  5. Wie zich verbaast over bovenstaande column moet die van vorige week ‘Nog minder dan een Emmense wethouder’ ook nog maar eens lezen. Ik dacht dat de uitspraak ‘Achterkamertjespolitiek’ verdwenen was. Het tegendeel is waar! En iedereen doet mee. Ook de oppositie.

  6. Ik mag toch hopen dat Westland Verstandig nu wel vragen gaat stellen over die stiekeme MRDH-werkgroep. Die stellen geregeld vragen die volgens mij minder belangrijk zijn.

  7. Werkgroepen in Westland. Het is als bamboe, het woekert, woekert en woekert… Inmiddels tellen we er in Westland een achttal (op Ibabs) en ook nog tenminste één (de werkgroep Afval) die niet op Ibabs wordt gepubliceerd (zelfs niet voor raadsleden)!
    De werkgroepen krijgen ook steeds meer het karakter van ‘massageclubs’…. Ambtenaren (met in hun gevolg de wethouders) masseren, masseren totdat – in ieder geval bij de coalitiepartijen – de pijn weg is… De werkgroep afval is daar een mooi voorbeeld van…

  8. Wat mij betreft is de columnist welkom. De werkgroepen doen voorbereidend werk voor de openbare commissies, ook in het geval van de metropoolregio MRDH. Omdat een werkgroep geen besluiten neemt en de resultaten in de openbare commissie (van de MRDH) komen worden de werkgroepen niet openbaar aangekondigd. Maar regelmatig komen er burgers bij werkgroepen langs, zeker als het over natuur en milieu gaat in bv. de werkgroep beheersplannen. Ik heb eigenlijk nog nooit meegemaakt dat mensen geweigerd werden (behalve voor agendapunten waarin vertrouwelijke, vaak financiële, informatie over personen of bedrijven wordt besproken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>