je suis rien (18)

30 jan

Vluchtelingenvoorstel

Westland (30 januari 2016). Dinsdag komt er eindelijk een officieel voorstel van de gemeente Westland over vluchtelingen, asielzoekers en statushouders. Op 16 februari is er een extra raadsvergadering. Nu maar afwachten hoe het Westlandse persbeleid zal zijn. In Geldermalsen waren naast bewoners alleen lokale media welkom; in Luttelgeest werden tijdens een informatieavond alle journalisten geweerd ‘omdat omwonenden zich dan geremd kunnen voelen in hun meningsuiting’. Het wachten is nu op een gemeentebestuur dat alleen niet-kritische of alleen positief publicerende persmensen binnenlaat.

Omwonende

De relatie gemeente Westland en landelijke media is, zeker na de Wateringse asbestzaak, redelijk intensief, al is men niet echt blij met de nieuwe, enthousiaste correspondent van De Telegraaf. Het AD is wel landelijk maar heeft het grote voordeel een lokale editie te hebben. De WOS is er voor de streek, maar werkt samen met RTV West. En die weer met het NOS Journaal. Lokale media zijn dus gelijk landelijk. Een columnist komt ook wel binnen, desnoods als omwonende.

Streekdichteres

Marijke van Geest is de eerste Westlandse Streekdichter. Of toch maar gewoon streekdichteres? De komende twee jaar zal zij regelmatig dichtend reageren op de actualiteiten. Een zware klus, want ondanks dat dichters tegenwoordig niet meer per se moeten rijmen zal ze er niet aan ontkomen om namen van politici zoals bijvoorbeeld Mohamed El Mokaddem en Dennis Chafiâ te gebruiken. Glastuinbouw of warmtekrachtcentrale zijn poëtisch ook geen lekkere dichtwoorden.

I’ll be back

Twee weken terug speelde burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland nog op het orgel van de Naaldwijkse Oude kerk ‘Con Te Partirò’ van Andrea Bocelli, in het Engels ‘Time to say goodbye’. Grappenmakers dachten toen nog dat hij dat mogelijk voor zijn collega Sjaak van der Tak deed. Die staat immers vlak voor zijn mogelijke herbenoeming. Anderhalve week later kreeg hij zelf de zak, al is hij na twee dagen veel gedoe ook weer terug op het pluche. Arnoud is inmiddels hard aan het oefenen met ‘I’ll be back’ van the Beatles.

De rubriek ‘je suis rien’ is een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>