je suis rien (163)

1 dec

Nooit meer goed
Westland (1 december 2018). Tussen de gemeente Westland en de cultuurorganisatie Kwekers in de kunst komt het nooit meer goed. En dat allemaal omdat ene Sjaak van der Tak, ooit burgemeester hier ter plaatse, vrijwel op eigen houtje veertig mille aan die club betaalde en nog eens zestig zou hebben toegezegd.
Beide partijen houden vol. De eerste wil geld (terug) zien, de tweede wil nog meer geld. De een zegt: ‘We gaan brutaliteit niet belonen’. De ander vindt: ‘Eens gezegd, blijft gezegd. En wie is de Sjaak? Niet Sjaak, wel de burger.

Advocaatkosten
Tot nu toe werd alles bestuursrechtelijk opgepakt. Daardoor waren de advocaatkosten niet zo hoog, grof geschat tussen de vijf en tien mille. De juridische kosten bij de gemeente zijn verstopt, want er is een eigen, toch al betaalde, advocaat ingezet. Er is wel enige dure hulp ingeroepen, maar onduidelijk is hoeveel. En waar die wordt geboekt.
Dat wordt anders wanneer civielrechtelijke paden worden bewandeld. Dan moeten beide partijen formeel een advocaat in dienst nemen, gaat de teller echt rinkelen. En zit je qua kosten snel op de bedragen waar het in feite allemaal om gaat. En wie is de Sjaak? Niet Sjaak, maar de burger.

Juristen
Juristen twisten erover of het mogelijk is iets bij Sjaak zelf te halen. Was diens besluit wel rechtsgeldig omdat hij geen overleg met het college zou hebben gehad? Is een burgemeester die op eigen houtje fout handelt, als burgemeester aansprakelijk? Is hij daarvoor met terugwerkende kracht verzekerd? Of is hij dan als privé-persoon aansprakelijk? (Ter vergelijking, een burgemeester die een greep in de gemeentekas doet of zich vergrijpt, wordt ook vervolgd.) Het blijft dus nog lang onduidelijk of Sjaak de Sjaak wordt. Voorlopig is het de burger.

Nu al
En toen ineens ging de vlag uit, nog wel drie tegelijk, op de stoep van het Glazen Gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk. Heel verdacht dat de gemeente, na bijna een jaar van treuzelen en dralen, nu ineens al deze vlaggen uithangt. Terwijl waarnemend burgemeester Agens pas op 18 december vertrekt…

Lampje
Dave van der Meer (van LPF) wilde ze eerst in de raadszaal hebben, maar daar was geen ruimte. Dan maar buiten, zei de raad met slechts enkele tegenstemmers. Daarna bleef het lang stil. Onlangs liet de gemeente weten dat het plan nogal kostbaar was. Iedere dag moest immers een ambtenaar vlaggen hijsen en strijken. ‘s Nachts laten hangen mag niet, logen ze. Mag best, maar dan moet je er – ongelogen – wel een lampje bijplaatsen om de kleuren goed te laten uitkomen.

Wilhelmus
Onduidelijk is waarom er nu drie staan. Aanbiedinkje bij de Gamma? Dave had er maar twee gevraagd: de nationale driekleur en de Westlandse vlag. En niet nog een vlag met dat foeilelijke, gemeentelijke logo. Of wordt die iedere week gewisseld met zo’n collectebusvlag?
De Europese vlag was veel beter geweest, maar dat mocht niet van Daves eurosceptische, nationalistische partij. Samen met het CDA komen er nu vast en zeker nog luidsprekers en zal iedere dag om 12:00 uur het Wilhelmus klinken. Even stilstaan, hand op het hart. En meezingen.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Een gedachte over “je suis rien (163)

  1. Iedere keer lees ik weer met genoegen en met een grote glimlach jouw stukjes over het (politieke) wel en wee binnen de gemeente Westland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>