je suis rien (162)

24 nov

Fractiekosten
Westland (24 november 2018), Gemeenteraadsfracties krijgen jaarlijks 15.000 euro voor ‘onkosten’. Plus duizend euro per raadslid. Dat moeten ze achteraf verantwoorden, met uitleg en bonnetjes. Daar hebben ze moeite mee, zo meldt de controlerende accountant. Ze zijn onvolledig en soms onjuist met bewijsstukken, zoals facturen, loonstaten en bankafschriften. Ook doet iedereen het op zijn eigen manier: word, excel of pdf, noem maar op. In de chaos, die gemeenteraad heet, hadden velen eigenlijk niet anders verwacht.

Eten of slempen?
De regels zouden volgens de accountant duidelijker moeten aangeven wat nu bijvoorbeeld horeca-uitgaven zijn. Eten met fractieleden of slempen met kiezers? Is dat horeca? Of heet dat dan representatie? Ook moet duidelijker worden wat nu precies PR is? Vallen betaalde redactionele columns daar ook onder? En een bakkie aanbieden aan nieuwsjagend tuig?
Het Presidium, de gemeentelijke club van fractievoorzitters, schrijft nu dat het de vergoedingsverordening – uit 2010 – wil actualiseren. Tussen de regels lees je eigenlijk: Voordat het (mogelijk) fout gaat.

Niet openbaar
Bij die presidiumbrief hoort ook een aanhangsel, maar dat is vertrouwelijk, zit niet bij de openbare stukken. Da’s jammer, want daar staat exact in wie wat goed heeft ingevuld, maar ook onvolledig en onjuist.
En al is er niks verkeerd gedaan, dat is toch boeiende informatie. We hoeven niet te weten met wie fractieleden (op onze kosten) naar de kroeg gaan, ook niet eens hoe vaak, maar wel of ze dat als ‘onkosten’ declareren.

Forrest Gump
Peter Ouwendijk, in het vorige Westlandse bestuurscollege VVD-wethouder, is de nieuwe liberale lijsttrekker voor de waterschapsverkiezingen volgend voorjaar. Hoop ik, want op hun lokale en provinciale sites is dat bericht (nog) niet te vinden. Misschien vinden ze het ook geen nieuws.
De Maasdijkse VVD’er Roel Batelaan staat overigens op de zevende plek, maar die Westlandse Forrest Gump ontbreekt tegenwoordig op geen enkel lijstje.

Meer ruimte
Ook ‘s Gravenzander Pieter-Jan Hofman is lijsttrekker bij die Delflandse waterverkiezingen. Voor de ChristenUnie (en de SGP). Hij zat al eerder in het Hoogheemraadschap, is daar nu Commissielid.
Hofman gaat Willy de Zoete bij Delfland opvolgen. Die (inmiddels) Westlandse SGP/CU-fractievoorzitter krijgt dan meer ruimte voor de politiek daar. Met de ‘eigen’, nogal onder vuur liggende, wethouder Leen Snijders zal ze die hard nodig hebben.

Fles port
In veel families heb je rondtrekkende flessen port. Die heen-en-weer hoppen van de ene verjaardag naar de andere. Niemand drinkt het en menig ‘gulle’ gever vermoedt/hoopt dat tante Jenny of oom Dave dat wel doet. Maar die besluiten de fles na maanden, opnieuw verpakt, weer door te geven naar een volgend familielid. Van harte!
Zo is vaak ook het leven van boeken. Het Westland Museum houdt vandaag en morgen een historische boekenmarkt waar je voor een habbekrats tweedehands historische boeken kunt kopen. Over Westland, over de tuinbouw.
Veel exemplaren kwamen, na jaren boekenkast en nog langer verblijf op zolder, eerzaam terecht bij het museum. Zo veel dat ze nu opnieuw in de etalage staan. Dan wacht weer een boekenkast of een oude doos op zolder. En misschien weer het museum. Net als die fles port.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Een gedachte over “je suis rien (162)

  1. Met dit verschil dat die boeken wel gelezen zijn en die vermaledijde Port ongeopend, mag ik hopen, dus ongebruikt van eigenaar verwisselt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>